Berta Sándor

Egységesítik a 3D szemüvegek szabványait

Az úgynevezett shutter szemüvegek ugyan egyre könnyebbek, azonban általában nem kompatibilisek minden 3D-s televízióval. Ezen változtatna a Panasonic, a Samsung és a Sony.

A három vállalat közösen akar kifejleszteni egy shutter szemüveg szabványt. Ugyan a Panasonic és az XPAND már márciusban bejelentette az M-3DI szabványt, amihez csatlakozott a Mitsubishi, az Epson és a Hitachi is, azonban úgy tűnik, a társaság nem elégedett meg ennyivel. Az új, Full HD 3D nevű szabványnak megfelelő kiegészítők várhatóan jövőre jelenhetnek meg, a szabvány szeptembertől lesz licencelhető.

Az új univerzális szemüvegek előnyei között meg kell említeni, hogy nem csak a 3D-s megjelenítésre képes televíziókkal lesznek használhatók, hanem akár a projektorokkal és a számítógépes monitorokkal is. Sőt, - az XpanD technikával ötvözve - még a mozikban is alkalmazni lehet majd őket. A bejelentés szerint a szabvány a szinkronizálást infra- és Bluetooth-kapcsolat segítségével valósítaná meg. a szabvány integrálni fogja nem csak az M-3DI protokollt, hanem a Samsung és a Sony protokolljait is.


Jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ha valaki megvásárol egy 3D-s megjelenítésre képes televíziót, akkor kizárólag azt a szemüveget használhatja hozzá, amit a gyártó mellékelt vagy ajánl. Az XPAND korábban már piacra dobott egy univerzális shutter szemüveget, ami 130 dollárba kerül és ami a Samsung, a Panasonic, az LG, a Philips, a Sharp és a Toshiba számos 3D-s megjelenítésre képes televíziójával kompatibilis. Az új Full HD 3D szabványú shutter szemüvegek kompatibilisek lesznek az idén megjelenő 3D-s megjelenítésre alkalmas televíziókkal.

Az együttműködéssel kapcsolatban elégedetten nyilatkozott Masayuki Kozuka, a Panasonic kutatási-fejlesztési részlegéhez tartozó média- és tartalomiroda ügyvezető igazgatója; továbbá Jurack Chae, a Samsung Electronics kutatási és fejlesztési csoportjának alelnöke és Jun Yonemitsu, a Sony szórakoztató elektronikai eszközöket fejlesztő részlegének ügyvezető igazgatója. A kezdeményezést támogatásáról biztosította Michael Foley, a Bluetooth SIG ügyvezető igazgatója is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #12
  Majd ha nem a seggedben tartod az agyad akkor rájössz hogy mire jó még a 3D , pl többen nézni több műsort. Persze kell majd átlagosnak tűnő szemüveg is.
 • Rapid81 #11
  Majd ha a 3D azt fogja jelenteni, hogy körbe lehet sétálni, akkor venni fogok. Addig meg egy rakás xar. Biztos jó minőségben lehet rajta nézni TV-t, mert ugye nincs napi 24/7-ben BR film, amit nézni lehet és mindig más. Meg amúgy sem jött ki egy igényes, nézhető film az elmúlt 5-6 évben, szóval egyébként sincs mit nézni ezeken a kütyükön. Ha meg majd mindenkinek gallyra megy a szeme tőle, akkor lehet perelni... mármint Amerikában, nem itthon.
 • Sir Cryalot #10
  Mindenáron el akarják adni a szarjukat gyakorlatilag, a 3d-t pedig kihasználják. Szvsz, qrvaszar az LCD-s 3D minden formája, aktiv 3d -s projektor meg messze jobb mint a mozis 3d.
 • Sir Cryalot #9
  Nem lesznek nem 3d-s tévék, ezek a jelenlegieg viszont átcímkézettek, nem túl jók, a plazmának a fényereje katasztrofális az LCD-nek meg a képe.

  Megsínyli a 3D az alacsonyfogyasztást mint az állat, a plazmát meg igazából nem otthonra találták ki, nem érdemes venni.
 • tviktor91 #8
  Ez meresz kijelentes..tekintettel arra h mar egy normal tv araert is kapsz 3d-t..
 • Sir Cryalot #7
  Majd lesznek szemkövetős cuccok, olyat kell venni, ami a hadiiparban régesrég van!
 • Sir Cryalot #6
  -80 éves cuccot? Magadnál vagy?
 • Yutani #5
  Én biztosan nem veszek ilyet, de ha mégis, akkor is a passzív (polarizációs) 3D cuccot választom!
 • NullZ3r0 #4
  Londonban már biztos nem, valamelyik nigger elvitte/széttörte. :)
 • bottika #3
  én vettem :) és siráááály :))))