Berta Sándor

Francia segítséggel ellenőrizték Líbiában az internetet

A líbiai titkosszolgálat az internet ellenőrzésében komoly segítséget kapott különböző nyugati cégektől. Erre találtak bizonyítékokat az egyik amerikai lap munkatársai Tripoliban.

A The Wall Street Journal (WSJ) riporterei az egyik felkelők által elfoglalt épületben bukkantak a különös nemzetközi segítségnyújtás dokumentumaira. Kiderült: elsősorban a Bull francia számítógép-gyártó leányvállalatának számító Amesys szállított különböző berendezéseket a Kadhafi-rezsimnek. Ezeket az eszközöket gyakorlatilag az internet ellenőrzésére és az ellenzéki politikusok, illetve aktivisták felkutatására használták fel.


Az Amesys többek között egy olyan megfigyelési rendszert kínál, amely képes ellenőrizni az összes jelenleg használt e-mail protokollt (SMTP, POP3, IMAP), a VoIP megoldásokat (SIP, H323, RTP, RTCP), a webes levelezőszolgáltatásokat (Hotmail, Yahoo, Gmail) és a különböző chat- és azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat (MSN, AIM, Yahoo!). Az EAGLE Glint nevű megoldás, mely csomagelemzésen (Deep Packet Inspection, DPI) alapul, a gyártói kiadvány szerint alkalmas a "stratégiai, egész országra kiterjedő ellenőrzések végrehajtására", képes az IP-, a mobil és a műholdas hálózatok lehallgatására. A rendszer képes arra, hogy különböző megadott címszavak alapján ellenőrizze a kommunikációt.

A WSJ riporterei a líbiai titkosszolgálat irodáiban számos posztert, reklámanyagot és kézikönyvet találtak, amelyek mindegyike az Amesystől származik. A dokumentumok között lemásolt e-mailekre és egy rögzített chatbeszélgetés szövegére bukkantak. Utóbbi egy nő és egy ellenzéki aktivista között zajlott február 26-án. Az aktivista arról tájékoztatta a beszélgetőpartnerét, hogy Kadhafi csapatai listákat állítanak össze különböző célszemélyekről. A riporterek emellett találtak olyan e-maileket, amiket líbiai ellenzékiek írtak a Human Rights Watch egyik munkatársának. Az ügyet ismerő személyek szerint az együttműködés már 2009 óta tartott. A Bull nem akarta kommentálni a cikket.


A francia kapcsolat mellett él a kínai és az amerikai kapcsolat is. A ZTE és a Boeing egyik leányvállalata, a Narus is szállította ellenőrzési technológiákat Líbiának. A cél egy átfogó megfigyelő hálózat kiépítése volt. Mindez nem volt nehéz, hiszen az arab országban hatmillió lakosra mindössze 100 000 internethozzáférés jut. A projektet idén tavasszal, a Kadhafi-ellenes felkelés kirobbanása után jegelték, mivel a rezsim vezetői úgy döntöttek, hogy inkább a teljes líbiai internetet lekapcsolják. A világháló csak a napokban vált ismét elérhetővé a helyi felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #22
  Azt hittem, ennel szofisztikaltabban oldjak meg, de nem. A Big Brotheren nevelkedett generacioval mar barmit el lehet hitetni ill. el lehet vonni a figyelmuket akar egy reklammal is. :S
 • remark #21
  A meggyőző bizonyítékok egyike, amitől olyan egyértelművé válik a líbiai helyzet: Tripolit élő adásban lepik el az indiaiak
 • Tetsuo #20
  A japan es a kinai kultura jobban elter, mint a japan pl. a magyartol.
  Valoszinuleg fingod sincs a tobbgeneracios komcsi agymosasrol, ami sokszazmillionyi emberen ment keresztul, "megha" voltal mondjuk Japanban is... ;)
  Kinaban a sunyisagot igenis beleneveltek az emberek tobbsegebe, persze Kina oriasi es sok nep alkotja, de alapvetoen a polgarosodott kinaiak erosen uniformizaltak es bizony ok jonnek Europaba es ok hasznaljak az internetet...
  Igen, van kozottuk sok (talan egyre tobb), akinek nem tetszik a rendszer es valamit probal tenni, de buntetes var ra. Nem akarom meg egyszer leiirni.

  A kinai viselkedesben NINCS benne a busido, a szamurajszellem. A kinai viselkedesben nincs benne sok mas sem, mint a japanban, viszont benne van a korrupcio eleg erosen.
  Del-Koreat sem hozhatod fel hasonlatkent, mert bar bizonyos szempontokbol a ket kultura kozott van, a kommunizmus nemzet es identitasrombolo hatasat nem lehet kitorolni vagy semlegesiteni pl. felhokarcolok epitesevel.
  Millionyi csalad elte a kis rizskapalo eletet falvakban, majd komcsi telepitesek hatasara betongettokba kerult, hagyomanyaikat uldoztek annyira, hogy most mar egy dilettans europai orientalista tobbet tud a tortenelmukrol es mindenfajta kulturajukrol, mint az ujabb generaciok.


 • philcsy #19
  Mondtam én, hogy miért mentek oda? Nem.
 • sanyicks #18
  Egyiptomban is úgy ment hogy mubarakot támogatták az amcsik, de amikor látták hogy ki fog dőlni, elkerülvén a presztízsveszteséget, mint ha mi sem történt volna inkább a felkelőket támogatták, hiszen ők az új erő mostantól velük kell jóban lenni.
  líbiában viszont pont kapóra jött a forradalom, mert megdönthették a nem kívánatos vezér diktatúráját.
 • MacropusRufus #15
  768bitet már feltörték... idő kérdése.
  ezeket célorientált vasakkal törik, nem az xy hacker csapat az otthoni hálózatával!
  Egy 1992-ben épített EFFF DeepCrack gép 104.7milliárd kulcsot nézet végig másodpercenként. Összesen 1792db 40Mhz-es chip dolgozott rajta. 1992-ben az 56bitet 12sec alatt törte. Igen ez most vitzes de 1992-ben ez csúcs volt. Most már a 786bitet is megtörték. A kettő között 20 év telt el. Emléxem 15 éve még mindenki a 256bitre meg az 512 mondta, hogy tőhetetlen. Már a 768-sem biztonságos.
 • MacropusRufus #14
  hát igen, olyan böcsületes szabadság párti ez a gúgli, hogy még Kínának is segített szűrni és dobta fel azokat az ip-et amik olyat akartak keresni amit a rezsim tílt...
 • Zoli007 #13
  128-at akartál írni, ugye?
 • Mat666 #12
  Ja igaz és szerinted ott majd amerika ellenes kormány fog hatalom hoz jutni nem hinném.
 • butuska66 #11
  Erről nekem egy afganisztáni eset jutott eszembe. Amerika jött a szuper technikájával erre a tálibok postagalambot használtak a hegyekben.