Berta Sándor

Tévedésből több millió blog elérhetetlen Argentínában

Több argentin internetszolgáltató is tévesen értelmezett egy bírósági ítéletet, ezért blokkolták a felhasználók hozzáférését a leakymails.com és a leakymails.blogspot.com oldalakhoz.

Az internetszolgáltatók akkor hibáztak, amikor CNC helyi távközlési felügyelet utasítására egyszerűen blokkolták a 216.239.32.2-es IP-címet. Az eset következtében több millió (!) blog vált elérhetetlenné és az oldalakhoz azóta sem lehet hozzáférni. Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy a Leakymails olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az argentin kormányt finoman szólva sem tüntetik fel jó színben. A dokumentumok többek között Cristina Fernández elnök és több kormányzati politikus ügyeibe engedtek bepillantást.

A leakymails.com gyakorlatilag a Wikileaks mintájára készült és úgy is dolgozik, az argentin bíróság ezért rendelte el a honlaphoz való hozzáférések blokkolását. A testület csupán azzal nem számolt, hogy az internetszolgáltatók kissé túlbuzgó módon valósítják meg a letiltást. Az internetes cégek gyakorlatilag órák alatt elérhetetlenné tették a leakymails.com-hoz és a leakymails.blogspot.com-hoz való hozzáféréseket. A blokád azonban a Google bejegyzése szerint túl jól sikerült, ugyanis Argentínában több millió blog is elérhetetlenné vált.

A webes óriáscég azonnal tiltakozott az eljárás ellen és rámutatott, hogy az sérti a szabad véleménynyilvánításhoz, a munkához és az információkhoz való hozzáféréshez fűződő jogot. Szerintük a jelenlegi állapot tűrhetetlen és elviselhetetlen, ráadásul sokkal finomabb módszerek is elegendőek lennének a leakymails.com-hoz és a leakymails.blogspot.com-hoz irányuló elérések blokkolására. A Google mindenesetre igyekszik újra elérhetővé tenni az érintett oldalakat és már felvette a kapcsolatot a bírósággal és a szolgáltatókkal azért, hogy tisztázzák a félreértést. A cég jogászai többek között az emberi jogokra és az államközi szerződésekre hivatkozva kérték a kitiltás mielőbbi feloldását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Com9000 #2
    Mi köze a Googlenak ehhez? Ő üzemeltette az oldalakat?

    "Az internetszolgáltatók akkor hibáztak, amikor CNC helyi távközlési felügyelet utasítására egyszerűen blokkolták a 216.239.32.2-es IP-címet."

    Nem azért van a felügyelet hogy dirigáljon? És vállalja a kijelentései következményeit?
  • pasi29uk #1
    epic fail