Berta Sándor

Blokkolja az orosz honlapokat Üzbegisztán

A közép-ázsiai köztársaság a jövőben a saját útját akarja járni. Ezt támasztja alá, hogy a nyugati oldalak mellett az orosz portálokhoz való hozzáféréseket sem engedélyezik.


Iszlam Karimov
Iszlam Karimov üzbég elnök általában rendkívül barátságosan beszélget orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel, mindez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a két fél mindenben egyetértene. Sőt, Üzbegisztán közel sem tekinti nélkülözhetetlen partnernek Oroszországot. Ezt bizonyítja, hogy szigorítottak a helyi cenzúrán. Augusztus eleje óta az ország egyetlen internetszolgáltatója, az Uzpak nem csak a nyugat-európai televízió- és rádióadók, köztük a BBC, a Szabad Európa Rádió és a Deutsche Welle műsoraihoz és internetes tartalmaihoz való hozzáféréseket, hanem gyakorlatilag a teljes orosz internetes sajtópiac elérését is blokkolja.

Ez különösen azért meglepő, mert az egykori szovjet tagállamok általában jó viszonyra törekszenek Moszkvával, igaz akadnak kivételek. Üzbegisztánban az orosz számít a második legfontosabb nyelvnek és eddig az orosz online lapok számítottak a legfontosabb információforrásoknak. A helyzet azonban megváltozott: aki most Taskentben vagy más városban megpróbálja elérni az orosz 1, a Russia vagy az NTV televíziók honlapjait, esetleg Kommerszant vagy Izvesztyija oldalát, az keserű meglepetésben részesül: hibajelzést kap.

Üzbegisztán a világ egyik legszigorúbban szabályozott állama. A szabad véleménynyilvánítás, mint fogalom teljesen ismeretlen. Jelenleg körülbelül egytucat újságíró ül börtönben, sokan nem bírták tovább és elhagyták az országot. Azok, akik maradtak és vállalták a külföldi sajtóorgánumokkal való együttműködést, ők pedig a börtönt kockáztatják.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet tavasszal hozta nyilvánosságra az internet ellenségeinek listáját. A tíz állam között Üzbegisztán is megtalálható Burma (Mianmar), Kína, Kuba, Irán, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szíria, Türkmenisztán és Vietnam társaságában. A finoman szólva sem túl pozitív jelzőt azok az országok érdemelték ki, ahol a világon a legerősebb a bloggerek és az internetezők megfigyelése, illetve az online cenzúra. Üzbegisztán a közeljövőben ünnepli függetlenné válásának 20. évfordulóját és alighanem a személyi kultuszt teljes mértékben megvalósító Karimov elnök nem kívánta az ünnepségeket megzavarni holmi nyugati vagy orosz sajtóorgánumok kritikus tudósításaival.

A közép-ázsiai államban megvalósított cenzúrára és a helyi állapotokra jellemző, hogy tavaly februárban rágalmazás címén vádat emeltek egy filmrendező ellen, aki dokumentumfilmet forgatott a vaskézzel kormányzott közép-ázsiai országban dívó esküvői szokásokról. Szerinte az országban középkori állapotok uralkodnak. Az üzbég kormány által felkért szakértők megállapították, hogy a dokumentumfilm a nemzet becsületébe gázol. A Szüzesség terhe című alkotás azokról a megpróbáltatásokról szól, amelyeken a fiatal nők mennek keresztül a többségében muzulmánok lakta országban a hagyományos esküvői szertartások alatt és után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #2
    Pedig a Vietnámi csajok jól néznek ki :P
  • BalatonBoglarka #1
    Azokat tőlem blokkolhatnák nálunk is, úgysem olvasok egyet sem, hiszen nem is érteném őket Azért megnézném, hogy mire mennek facebook nélkül, mondjuk biztos van üzbég facebook is, mint nálunk az iwiw, csak biztos az még annál is rosszabb Mindenesetre ez a hír csak megerősítette azt, az eddig is erősen körvonalazódó tervemet, hogy nem költözök Üzbegisztánba, de Vietnámba, Iránba meg a többibe sem. Ez így lesz jó.