Berta Sándor

Megvétózták a zenei művek jogvédelmének meghosszabbítását

Kilenc másik tagállammal együtt Ausztria sikeresen megakadályozta a zenei alkotásokra vonatkozó jogvédelem 95 évre növelését.

"Elvis Presley 1977 augusztusában halt meg. Ennek már 32 éve és a jelenlegi európai szabályozás még évtizedekig megfelelően védi a dalait. Az 50 éves időtartamnak elégnek kell lenni és a zeneipar így is elegendő plusz bevételhez jut" - tolmácsolta az osztrák álláspontot Paul Hefelle, Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter szóvivője.

A tíz ország szerdán egyhangúlag elutasította a zenei jogvédelem meghosszabbítását a jelenlegi 50 évről 95 évre. Mivel a szabályozás gyakorlatilag a szórakoztatóipar minden területére kiterjed, így a mostani döntés komoly hatással van nemcsak a zenészek, a kiadók, hanem a filmstúdiók, a művészeti intézetek, a színészek, a színházak, az énekesek és a zenekarok jövőjére is. A szavazást egyébként komoly vita előzte meg. Az első vita az európai uniós tagországok állandó képviselőinek bizottságában (COREPER) robbant ki. A testület koordinálja a miniszteri találkozókat.

A tíz vétózó állam eredetileg Belgium, Hollandia, Finnország, Svédország, Dánia, Szlovénia, Szlovákia, Portugália, Ausztria és Magyarország volt. Hazánk képviselői azonban valamiért meggondolták magukat, így a helyüket román kollégáik foglalták el. Az ügy érdekessége, hogy egy előterjesztés megvétózásához pont legalább tíz ellenszavazat szükséges. Azt sejteni lehetett, hogy a javaslatot korántsem támogatja majd mindenki. Számos egyetemi szakértő március 13-án közös közleményt jelentetett meg, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a jogvédelem meghosszabbítása komoly károkat okozhat az európai kultúrának és tudománynak. Ráadásul egy ilyen szabályozás kizárólag annak a négy nagy zenei konszernnek lenne jó, amelyek az 1960-as évekből származó felvételek tulajdonjogait birtokolják. Emellett a módosítás több mint 1 milliárd eurós többletköltséget is jelentene.

Eva Lichtenberger osztrák európai parlamenti képviselő elmondta, hogy különösen az ír Brian Crowley próbálta meggyőzni őt és társait álláspontjuk megváltoztatásáról - a magyar visszakozástól eltekintve sikertelenül. A vétó érzékelhetően kedvét szegte Csehországnak, amely egy időre mindenképpen levette a kérdését a napirendről.

A zenei művek jogvédelmének meghosszabbításáról szóló elképzelést már idén januárban közös nyilatkozatban támadta többek között az Electronic Frontier Foundation (EFF), az Open Rights Group és más polgári jogi csoportok, az Európai Fogyasztóvédők Szövetsége (BEUC), valamint a világszerte 650 000 könyvtárost tömörítő IFLA is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mcninja #14
    Ez a történet nagyon érdekes, de csak egy nagy átverés része, amit az új világrend létrehozása érdekében léptek meg és így próbálják nekünk kozmetikázni...
  • pixx #13
    Adjatok nekem is milliárdokat, fejlesztek valamit, nem tudom mi lesz az, de sok embernek tudok majd munkát adni(legalábbis fizetést a ti pénzetekből), nem lesz éhezés, és jó lesz(legalábbis nekem). :)
  • kukacos #12
    Szánalmas ez a levél, különösen az indokok.

    A mobilszolgáltatás hasznossága a biznisz szempontjából a jövőben megkérdőjelezhető: az elmúlt két évtizedben valóban javított a munka szervezőképességén, de akiknek, valóban szüksége van rá, az ma már a dzsungelben is hozzájut a mobilhoz, nyugaton meg minden zsebére jut egy. Az afrikai kávészedő munkásnak minek a mobil? Hogy a főnök SMS-ben közölje, most eheti meg napi tányér levesét? Ettől fog boom-olni a fejlődő piac? Ott sokszor olcsóbb a mobil már ma is, mint európai országokban.

    A mobilnak a tömegeken át a bizniszre gyakorolt hatása még ma is 95%-ban az alapszolgáltatásban rejlik: beszédben. Ebben a maximumot a telefónia már mindenhol elérte. Innentől amit nyújt, az a szórakozás és a személyes kapcsolattartó képesség javítása, aminek gazdasági haszna nem sok, viszont más területeken megtermelt pénzből fizetik, nem a mobil által elért hatékonyság-javulással. A levélben vázolt nagyívű programokkal évtizedek óta kísérleteznek olyan országokban, ahol mindenki zsebében ott lapul a 3G-s telefon, és valahogy mégsem forradalmasították az egészségügyet és a civil társadalmat ott sem, az interneten meg pornót nézegetnek.

    Magyarán ha minden dzsungellakónak és kínai melósnak adunk mobilt, az feltehetőleg semmit sem segít a fejlődő országokon azonkívül, hogy a levelet aláíró mammutok az ő zsebüket is könnyebben fejhetik.

    A gazdaság felfuttatása a telekomon keresztül persze nem teljesen butaság. Sok találmány hozott létre új iparágakat a semmiből, például az autó, amelyek képesek átrajzolni a gazdasági térképeket. A mobil is kielégít egy régóta létező emberi igényt, a bárhol bárkivel beszélés igényét. Viszont nem tiszta, hogy fel tud rá épülni egy üzemanyag-iparral, autós közlekedéssel összemérhető szolgáltatás-háttér, vagy örökre megmarad a népek néhány ezer forintos havi kiadásának, kártyásan. Persze az aláírók ezt szeretnék, de akarni nem elég.

    Igény, az van rá a fejlődő országokban is. Ezért fejik a multik a politikát: adjátok most nekünk ingyen a lelketek (frekvenciáitok) az örökkévalóságig, és mi garantáljuk, hogy a polgáraitok erre a narkóra költeni fognak. Mi persze közben szép hasznot zsebelünk be, és közben arról költünk szép verseket, hogy hogyan fogja ez majd forradalmasítani az országaitokat. Egyszer. A jövőben.

    Pedig nem kéne az államot engedményekre kényszeríteni, aki vissza akar valamit emelni az évtizedes extraprofitokból a frekvenciadíjakon keresztül. Van ennek tiszta módja is. Ha lesz rá igény és működik a technológia, majd szépen kialakul a szuper mobilos egészségügy. Először lássuk a fejlett nyugati országokban, hogy megy. Addig nem sietünk sehová.
  • Tetsuo #11
    Ez lesz a magyarok veszte, es ez volt eddig is. :(
  • halgatyó #10
    Ha majd egyszer győz a tisztesség ebben a szennyel elborított világban, akkor mindazokat, akik 95 évre akarták felemelni az időtartamot, máglyán fogják elégetni. Akik csak helyeselték (politikusok, döntéshozók) azokat meg csak símán felakasztják majd.
    El kellene már kezdeni az emberiség megtisztítását a mocsoktól.
  • Wittgen #9
    "Hazánk képviselői azonban valamiért meggondolták magukat, így a helyüket román kollégáik foglalták el."

    Jellemző, csak a magyar seggfej vezetőink hunyászkodnak meg némi kenőpénz elfogadásával. Mocskos banda. Az anyjukat is eladnák, nem csak a szavazatukat.
  • hapi #8
    Yeeesss! Csak ennyit tudok mondani. Nem kell nekik 3 különböző ferrari a garázsba.Ez lassan az összes 50-es évekbeli slágert hallgathatod jogdíj nélkül.
  • nyalógép #7
    Korrekt ajánlat a cégek részéről..
  • Balintos #6
    A url cikkre küldött kommentek mennek a url hírbe is, érdekes.
  • Balintos #5
    Ha annak idején az első ősember levédeti a lándzsát, évezredekre biztosítja az utódai gazdagságát.