Berta Sándor

Egyesíti LCD-részlegét a Sony, a Toshiba és a Hitachi

A három japán óriáscég nem bírja a versenyt a konkurenciával, ezért leválasztják kijelzőgyártással foglalkozó üzletágaikat és beviszik egy a kormány többségi tulajdonába lévő vállalkozásba.

Az okostelefonok és a tábla PC-k piacán állami segítséggel egy új konzorcium jött létre Japan Display KK néven, amellyel komolyan kell majd számolni a jövőben. A Sony, a Toshiba és a Hitachi egyesítette erőit és a jövőben közösen gyárt majd kis és közepes méretű TFT-képernyőket. Az új vállalkozás az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) nevű innovációs ügynökség égisze alatt működik majd és a tulajdonában lévő üzemekben várhatóan 2012 tavaszától kezdődik majd el a termelés. Az ügylet nyomán a mobiltelefonok és a kamerák gyártásának legnagyobb vállalata jöhet létre a világon, amely méltó ellenfele lehet a Samsung képernyőüzletágának, illetve a tajvani Chimei Innoluxnak.


Jobbra szélen a Sony elnöke, Hiroshi Yoshioka, jobbra a második a Hitachi elnöke, Hiroaki Nakanishi, jobbról a harmadik a Toshiba elnök-vezérigazgatója, Norio Sasaki, balra pedig a kormányt képviselő cég vezetője, Kimikazu Noumi

Az együttműködésről elsőként az INCJ és a Yomiuri Shimbun nevű japán újság számolt be, majd a hírt megerősítette a The Wall Street Journal, a Bloomberg és a BBC is. A kooperációt a három konszern azzal indokolta, hogy az elmúlt hónapokban az okostelefonok és a táblagépek elterjedésével megnőtt a kereslet az érintőképernyők és a TFT-kijelzők iránt. Az egyre erősebb dél-koreai és tajvani konkurencia miatt azonban csökkennek az árak, így a bevételek elmaradtak a tervezettől, és mind a Sony, mind a Hitachi kijelzőrészlege veszteséggel zárta az előző üzleti évet.


Az új közös vállalatban az állami és magán tőke bevonásával létrehozott Innovation Network Corporation of Japan 70 százalékos tulajdoni részesedéssel fog rendelkezni. Az INCJ összesen 200 milliárd jennek, vagyis 1,8 milliárd eurónak megfelelő összeget fektet a projektbe, amit előbb még az illetékes versenyfelügyeletnek is jóvá kell hagynia. A Sony, a Hitachi és a Toshiba együttesen több mint 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az LCD-piacon.

A Japan Display új gyártósorok felállítására és kívülről hozott menedzserek alkalmazására akarja felhasználni az INCJ-től származó forrást. A három magánalapító az igazgatóságba küld képviselőket. A vállalatot a 2016 márciusában végződő üzleti évben a tőzsdére akarják vinni, a tervek szerint addigra éves árbevétele legkevesebb 750 milliárd jenre nő az elődök összesen 570 milliárdos forgalmáról, amit a 2012 márciusában véget érő üzleti évben érnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Ha csak harmadat fektetik bele, akkor az egesz troszt visszafejlodik kb. az egy vallalatnyi szintre...
  • orbano #8
    igen, ugyanúgy kell invesztálni. csak épp harmada annyit...
  • Tetsuo #7
    Hogy osszevonjak a cegeket, attol meg ugyanugy kell invesztalni a legujabb technoba es ugyanugy a japan ber (es pl. a minosegellenorzes ara) magasabb, mint a Del-koreai...
  • Tetsuo #6
    S mi van az NEC-vel meg a Sharppal? Azok is komoly LCD kutatasokat kepviseltek es nem kis cegek...
    Hozzateve, hogy sok Del-koreai gyartas alapanyagat es hozza gepeket eleve Japanban gyartjak.
    Masreszt pedig itt a veszteseg a problema, nem a dragasag, vagyis sokan inkabb Japan termeket keresnek a Del-koreai elleneben megha dragabb is. Tehat nem kene mindenaron az arakat versenyeztetni hiszen mas a celkozonseg ill. ez mar marketing problema.
  • kvp #5
    Gyakorlatilag annyira veszteseges a japan lcd gyartas, hogy az allam fizeti az uj gyarat, amibe a magancegek csak a technologiat viszik. Ezzel ok ki is lepnek az lcd piacrol, csak megveszik az uj gyar termekeit. A vezetes is kulso forrasbol jon, tehat a magancegek nem adnak hozza embert sem. A ceget ha nyereseges a japan allam par ev mulva privatizalja a tozsden. Ha nem nyereseges, akkor viszont megszunik a japan lcd gyartas.
  • cloud.strife #4
    Hát hógyne.... Ezzel el is intéztük a dolgot..... :)
  • EnxTheOne #3
    Mind kettö méd in csájná/tájván.
  • cloud.strife #2
    Egy japánban gyártott termék kontra kóreai-kínaihoz képest az.
    De ha világszerte összevonják a japók a dolgokat akkor jobban jönnek ki.
  • Tetsuo #1
    Hogyan tudjak csokkenteni az arakat? Egy japan termek mindig is dragabb lesz, mint egy Del-koreai.