Berta Sándor

Visszafogja LCD beruházásait az LG

A dél-koreai gyártó bejelentette, hogy jegeli néhány jövőre tervezett beruházását és egyáltalán nem épít új üzemeket, mivel egyre kevesebb monitort és televíziót adnak el.

A The Wall Street Journal cikke szerint az LG Display 2012-ben körülbelül 2,8 milliárd dollárral kevesebb pénzt fektet be az LCD-panelek gyártásába. Több projektet is töröltek, illetve befagyasztottak, így nem építenek fel számos gyárat sem. Az okok között szerepel, hogy jelentősen visszaesett az értékesített LCD-kijelzők és -televíziók száma, valamint, hogy az elmúlt hónapokban komoly mértékben esett a termékek ára. Ez utóbbi ugyan jó hír a felhasználóknak, azonban - érthetően - a gyártók egyáltalán nem örülnek a folyamatnak. A helyzet elvileg a jövő év elejéig nem változik érdemben, így sok cég inkább kivár és megpróbálja mérsékelni a veszteségeit. Ennek egyik módja a tervezett beruházások elhalasztása vagy leállítása. Az LG Display úgy döntött, hogy csökkenti termelési kapacitásait azért, hogy kiürüljenek a kereskedőknél az elmúlt hónapokban felhalmozódott raktárkészletek.


Azt viszont nem lehet tudni, hogy a beruházási stop érinti-e az OLED-gyárakat. Az LG 2012-ben akarta piacra dobni OLED panellel szerelt 55 collos televízióját, a mostani költségtakarékossági program azonban ezt az elképzelést felborította. Azt a vállalat már korábban eldöntötte, hogy OLED panelekkel szereli a jövőben a nagy képátlójú televízióit, ezért akartak felépíteni egy nyolcadik generációs OLED-üzemet. A meglévő 4,5 generációs gyár csak kizárólag a 3 és 4 collos képátlójú OLED panelek gyártására alkalmas.

A mostani döntés egyenes következménye a tavaszi lépéseknek. Az LG már tavasszal elhalasztotta a Guangzhouban felépítendő LCD-panel gyár idén augusztusra tervezett alapkőletételét. Akkor szintén a csökkenő keresletet és a drasztikusan csökkenő kijelzőárakat említették indokként. Az LCD-kijelzők ára néhány hónapja gyakorlatilag szabadesésben van. Egy 46 collos, full HD felbontásra képes panel jelenleg átlagosan 300 dollárért kapható, míg egy 32 collos HD felbontásra képes LCD alig 150 dollárba kerül. S az árak további mérséklődése várható. Az év elején az árak még a mostaniak kétszeresét tették ki. A probléma fő forrása, hogy az elmúlt hetekben a Samsung drasztikus mértékben levitte árait és ezzel nyomás alá helyezte a többi gyártót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #1
    Majd csak kinyírják egymást.....