MTI

Végéhez közeledik a 30 éves PC ideje

Az írógépek és a bakelitlemezek sorsára juthat egyik tervezője szerint a személyi számítógép, amely 30 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 12-én került piacra az IBM fejlesztésében.

Mark Dean szerint a PC-k többé már nincsenek a számítástechnika csúcsán. A személyi számítógépek helyére ugyanakkor nem egy másik eszköz, hanem annak a közösségi hálónak a világa lépett, amely épp a PC-nek köszönhette születését - idézte a mérnököt a BBC. Noha annak idején nem az IBM volt az első, amely személyi számítógépet épített, az 1981. augusztus 12-én megjelent 5150-es típus meghatározta a fejlesztés standardjait és dizájnját, mind a mai napig sok modern készülék épül eköré.


IBM 5150

"Amikor részt vettem a tervezésben, nem gondoltam, hogy megérem a PC hanyatlását" - fogalmazott Dean, az IBM szakembere, aki a fejlesztés kilenc szabadalmából háromnak birtokosa. Ő már átlépett a "poszt-PC korába": az eszköz, amelyet a leggyakrabban használ, egy táblagép. Úgy véli, a személyi számítógép a jövőben is használatos lesz, de már nem jelenti az innováció motorját, mint annak idején. A gépek által lehetővé vált interakció az, ami változásokhoz vezet, "egyre világosabb, hogy az újítás nem a gépekben, hanem a köztük lévő közösségi térben virágzik, ahol az emberek és ötletek találkoznak és kicserélődnek" - mondta. Ez az a tér, ahol a számítástechnika a legnagyobb hatással lehet a gazdaságra, társadalomra és az emberek életére" - fűzte hozzá.

Eltérő véleményt fogalmazott meg az 5150-es évfordulója kapcsán a rivális Microsoft, amely szerint "poszt-PC éra" helyett "PC-plusz korszakról" kell beszélni, tekintve hogy 2011-ben várhatóan 400 millió személyi számítógépet adnak el. A komputerek személyi használatának gyakorlata az asztali gépeken túl manapság kiterjed a játékkonzolokra, a mobilokra és más eszközökre. A jövőben több milliárdnyian kapcsolódnak majd az internetre, megtapasztalva a gépekkel való szorosabb kapcsolatot. A PC indította változások még csak most kezdődnek - fogalmazott Frank Shaw, a cég képviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #42
    Ez a hasonlat pár dologban sántít.
    1. A PC jelenleg is elérhető mindenkinek. Egy Galaxy Tab/iPhone áráért olyan PC-t lehet venni, ami minimum 10x gyorsabb, de van olyan terület ahol 100x gyorsabb mint a tablet.
    2. A PC felhasználóbarátabb. Egyrészt mindenki ismeri, másrészt messze nem olyan instabil, és minden szir-szarra érzékeny, mint egy tablet. PC-n nem fogsz olyan weboldalba futni, ami tableten működik, de PCn nem. Fordítva ennek az esélye minimum 50%.

    Szóval szép és jó a tablet mint ötlet, ahogy a kommunizmus is az volt. A realitás meg jelenleg az, hogy a tabletek nem igazán jók sok mindenre. Persze lehet hogy 5 év múlva más lesz a helyzet, de ezeket olyan vicces dolgokra szokták alapozni a szagemberek, mint pl az nVidia tegra roadmapja, ahol évente 5x teljesítményt ígérnek, azonos üzemidő (fogyasztás) mellett, 4 éven keresztül. Hát persze, álmodozni én is tudok.
  • teccikérteni #41
    De mi van, ha a perifériák pl. egy vékony kliensre vannak csatlakoztatva? Azt is PC-nek hívják?
  • asgh #40
    Ez az egész vita kísértetiesen emlékeztet a 8bites korszakra, amikor az első otthoni számítógépek megjelentek.
    A C64 a maga 1Mhz procijával, vagy a ZX Spectrum a 3.14Mhz procijával, a kazettás adattárolással, stb. már akkor is nevetségesen gyengének számított az akkori átlaghoz képest, csakhogy volt egy óriási előnyük: eljutottak az emberekhez.
    Azaz azért cserébe, hogy ne kelljen külön épületszárnyakat felhúzni a számítógép kedvéért, drasztikusan aláadtak a teljesítményből, és a kompromisszum busásan megtérült: lassan de biztosan a mikrogépek átvették a nagy számítóközpontok helyét a mindennapi életben.
    A 8bites korszakban is ugyanez zajlott, mint most: százával jelentek meg az új típusok, mindegyik próbálta paraméterekben felüllicitálni a másikat, miközben alig pár termék tudott hosszabb távon megmaradni a piacon: C64, Apple II, ZX Spectrum, Atari.
    Ezek a gépek nem a kiemelkedő teljesítményük miatt váltak rendkívül népszerűvé, hanem mert a megfelelő áron adtak megfelelő teljesítményt a megfelelő felhasználói csoportnak és emiatt képesek voltak önálló gazdasági ökoszisztémát kialakítani maguk körül. Megindult a C64-re, Apple II-re, stb. gyártott szoftverek tömege, ami magával hozta a hardver eladások bővülését is, ami mégtöbb szoftver fejlesztését eredményezte, és így tovább.
    Jellemző, hogy az akkori gyártók sem értették meg, hogy nem a hardver a valódi termékük, hanem az, hogy hidat képeznek a szoftver fejlesztők és a felhasználók között. Ezért ment csődbe az Atari, a Commodore és a Sinclair. Hiába jöttek ki jobb, szebb, olcsóbb gépekkel, nem kellettek senkinek, mert senki sem fejlesztett rájuk, és az extra teljesítmény nem kárpótolta a szoftverek hiányát, mert a gép teljesítménye önmagában értéktelen, ha nincs, ami kihasználja.
    Na ez a folyamat zajlik most a hordozható eszközök terén is. Az iOS és az Android eszközök nem a hardver teljesítménye miatt kelendőek, hanem azért, mert pont megfelelő teljesítményt nyújtanak azokhoz az alkalmazásokhoz, amik a felhasználóknak kellenek és ezzel képesek saját gazdasági ökoszisztémát építeni maguk köré.
    Nem az a kérdés tehát, hogy lesz-e egyáltalán PC monduk 20 év múlva (mert valószínűleg lesz, ahogy a nagy számítóközpontok sem haltak ki), hanem hogy az átlag háztartásokban lesz-e.
    Véleményem szerint a cikkben megszólaló fejlesztő erről beszélt.
  • gkalcso #39
    Mégsem lesz mátrix. Isten közvetlenül fog hozzánk szólni, bármerre is járunk O:)<
  • Komolytalan #38
    Ezek ám tök hihető tesztek, amikben kijön hogy a JS 10x gyorsabb a JAVAnál. Nem is értem hogy miért JAVAban vagy C++-ban írnak szervereket, mikor a JS mindent sz.rrá aláz sebességileg.
  • Komolytalan #37
    Hiszek én neked, de akkor javítsd ki a vonatkozó wiki oldalt is:
    "A JavaScript esetében a futási környezet jellemzően egy webböngésző (JavaScript-motorja)."
    Igaz, fut máshol is:
    "Windowsos környezetben futtatható a wscript.exe segítségével, vagy Linuxos környezetben nodejs-szel futtatható."
    Én gyanítom hogy az a JS amit belemókolsz az asp-be az szépen letöltődik kliens oldalra, és ott fut. Bár az MS csinált már cifra dolgokat - lehetséges hogy szerver oldalon futtatnak JS-t - végülis az ő webes megoldásaik sose a sebességükről voltak híresek.
    Az meg hogy mit mivel hasonlítsak össze... Autónál is a fékpadon mért teljesítmény a mérvadó, nem amit a motor kiad. Mivel te nem egy csupasz blokkra fogsz ráülni, és élvezni attól hogy brümmög alattad, hanem a hajtáslánc után a kerekekre kerülő teljesítménynek fogsz örülni.
  • usersg #36
    Az angol szóhasználatban a PC és a laptop nem mosódik össze. Ezért a magyar fordításban gyakran félreérthető dolgok születnek.

    Olyan ez, mint a "szövegszerkesztő". Nálunk minden az, amibe szöveget kell gépelni, az angolban viszont a "text editor", és a "word processos" két különböző fogalom. Ez utóbbiból is számtalan félreértés adódik.
  • teccikérteni #35
    Én is úgy értelmeztem, hogy itt nem az "asztali gépekről" volt szó, hanem a PC-kről. Szerintem a "desktop" az inkább ergonómiai kategória, mintsem technikai...
  • Poetro #34
    Csak egy pár link, az összehasonlítás végett:
    http://shootout.alioth.debian.org/u32/which-programming-languages-are-fastest.php
    http://onlyjob.blogspot.com/2011/03/perl5-python-ruby-php-c-c-lua-tcl.html
  • Poetro #33
    Mitől lett a JS kliens oldali? Már '96-ban volt szerver oldalon JS, és ASP és ASP.NET alatt szintén nagyon régóta lehet szerver oldalon JavaScriptet futtatni. Ne a grafikai képességeket hasonlítsuk már össze, mert abban a többi se erős, mindegyik csak külső segítséggel képes valamire ezen a téren. A nyelvben írt programokat hasonlítsuk össze, ne a böngésző DOM kezelésének a sebességét, ami egy teljesen különböző motor. Olyan mintha a PHP sebességét azzal mérnéd, hogy milyen gyorsan kérdez le Oracle adatbázisból adatokat. A v8 igazán jó VM és debuggolásban is nagyon jól teljesít már (ne a böngészőben levő változatot nézd, hanem a különálló motort). Csak mert tényel létezik JavaScript a böngészőn kívül is. (A WebOS, amit JavaScript-ben programozol se a sebessége miatt bukott meg.)