Berta Sándor

Természetes mimikájú digitális arcok készíthetők

A Microsoft kutatói egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely képes az emberi arcokról nagy pontosságú digitális másolatok készíteni. A technika segítségével valósághűbb virtuális arcok hozhatók létre, s ezek filmekben és játékokban egyaránt felhasználhatók.

Az emberi arc számítógépes modellezése rendkívül bonyolult és időigényes feladat. Éppen ezért nagyon nehéz azoknak a szakembereknek a dolga, akik szeretnének tökéletes digitális másolatot készíteni egy emberi arcról. Komoly feladatra vállalkoztak tehát a Microsoft ázsiai kutatóközpontjának munkatársai, de a munkájukat siker koronázta. Xin Tong és kollégái a Siggraph 2011 Konferencián mutatták be az általuk kifejlesztett rendszert, amely nagy pontossággal térképezi fel az emberi arcot, majd digitális másolatot készít róla.


A rendszer nagy felbontású 3D-s képeket készít az emberi arcról, így a legapróbb vonások, ráncok is jól láthatók. A 3D-s képeket úgy készítik el, hogy kis méretű, fényvisszaverő jelöléseket ragasztanak az arcbőrre és ezek jelzéseit ötvözik egy 3D-s lézerszkenner nagy felbontású felvételeivel. Így mind a két eljárás előnyei kombinálhatók: nagy pontosság érhető el és az arcmozgások is megörökíthetők. A tesztben résztvevő személyek arcára 100 fényvisszaverő jelölést ragasztottak fel, majd az arcukról több videót is készítettek.


A kapott adatok feldolgozására egy új algoritmust alkottak, ez volt a munka nehezebb része. A legapróbb eltérés esetén ugyanis a digitális másolat már közel sem hatott annyira élethűen, mint az eredeti arc. Ráadásul előfordult, hogy egy digitális kópián felbukkant egy ránc, majd újra eltűnt.

Tongnak meggyőződése, hogy a technika hamarosan nagy mértékben befolyásolni fogja a film- és a videojáték-gyártást. Az új módszerrel sokkal élethűbb virtuális szereplőket, vagy avatárokat lehet majd készíteni. A karakterek virtuálisak lennének, de az arcvonásaik valódiak. A rendszer hatékony segítséget jelenthet a videokonferencia-beszélgetéseknél is. Tong ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy ez még a jövő zenéje. Jelenleg a kutatók arra sem képesek, hogy a digitális felvételen a szem- és az ajakmozgásokat koordinálják, ráadásul az új eljáráshoz sokkal nagyobb teljesítményű számítógépek kellenek. A valósághű digitális arcképek elkészítése akár több órát is igénybe vehet. A végső cél a valós idejű feldolgozás.


A Microsoft munkatársai márciusban ismertették a 3-D, Photo-Real Talking Head nevű program, amelynek segítségével fotorealisztikus avatárokat fejleszthetők ki. Ezek az avatárok mozgathatják a szemeiket vagy a szájukat, éppúgy, ahogy a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bino512 #8
    LA noir... hol ebben az ujdonság?XD
  • Stryker #7
    Kár ,hogy ezek az új technologiák mindig olyan "patent troll"-ok kezébe kerül ,mint az M$.Valaki kifejleszt valami hasonlót egyből mehet a bíróságra.
  • Rotyoka #6
    iFace
  • Magiszter #5
    Öhm. Ebben mi az újdonság? Anno a Force Unleashed-ben is ilyen "arcra-pötty" rendszerrel csinálták meg a mimikát, illetve a színészek arcát. A másik meg hogy az a technológia amivel az LA. Noire-t oldották meg még csak pöttyöket sem kér. Csak beülsz 20 kamera kereszttüzében és RealTime megy az arcod minden rezdülése át a gépbe egy 3D-s modellre.

    Majd akkor lesz ez a technika jó, ha én itthon a 3D-s webkamerámmal (mint tudjuk hamarosan lesznek), is le tudom másolni az arcomat és Pl Blenderbe ráültetni egy másik testre... vagy ilyesmi.
  • item #4
    Elkéstél,mert az epül már régen levédette az ájfész technológiát,szóval aki ezentúl nem hajlandó epül cuccot venni azt beperelik és sortűz általi halálra ítélik. Mindenki vegyen gyorsan egy mekbúkot,vagy ájfónt,de az ájped is jó.

  • csulok0000 #3
    Én már megszabadultam az arcomtól (: ugye így már nem kell félnem?
  • NEXUS6 #2
    Azt még nem de létrehoztak egy adatbázist, amibe legenerálták az összes arcot és aztán ezt levédették.
    Most került a bíróság elé egy beadvány, amiben azt követelik hogy a jogsértő "természetes" másolatokat azonnali hatállyal meg kell semmisíteni!
  • sanyicks #1
    remélem az emberi arc felismerését szabadalmaztatták már, és lassan indul a per minden ember ellen aki felismer egy másikat :)