Berta Sándor

Felismeri a fantomképeken szereplő bűnözőket egy szoftver

A Michigan Állami Egyetem munkatársai egy olyan programot fejlesztettek ki, amely képes a fantomképeken szereplő bűnözők azonosítását jelentős mértékben megkönnyíteni.

Az új alkalmazás elsődleges célja, hogy a fantomkép-rajzolók által készített felvételeket összehasonlítsa a rendőrségi adatbázisokban megtalálható fotókkal, s ezáltal felgyorsítsa a bűncselekmények elkövetőinek azonosítását. Mivel egy fantomkép nem teljesen precízen jeleníti meg a bűnöző arcvonásait, ezért a szoftver elsősorban a szem- és az álljellemzőket hasonlítja össze a meglévő képekkel.

A szemtanúk segítségével készített fantomképek komoly segítséget jelentenek a rendőröknek a tettesek elfogásában, hiszen így támpontot kapnak arra vonatkozóan, hogy az illető hogy nézhet ki. Egyes hivatalok, például az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a kézzel készített fantomképeket részesíti előnyben, mivel ezek pontosabbak a számítógépen készített társaiknál, azonban részletességben és pontosságban elmaradnak egy digitális fotótól vagy egy biztonsági kamera felvételétől.


Brendan Klare, a kutatócsoport egyik vezetője

Az új programot a Michigan Állami Egyetem Informatikai és Gépészmérnöki Karához tartozó Alakfelismerési és Képfeldolgozási Laboratórium (PRIP) kutatói fejlesztették ki Anil Jain professzor vezetésével. "Sokkal jobb eredményeket értünk el ilyen módon, mint a kereskedelmi forgalomban kapható arcfelismerő rendszerekkel" - mondta Brendan Klare informatikus doktoranduszhallgató. Az egyik teszt során több mint 10 000 fantomképet használtak fel és az alkalmazás az esetek 45 százalékában azonosította tudta az elkövetőt. Bár az eredmények rendkívül biztatóak, a 45 százalékos eredmény azt is bebizonyította, hogy bőven van még javítanivaló.


"A rajzok és a fotók fontos jellemzőit hasonlítjuk össze. Ilyen jellemzők a szemek, az orr és áll formája" - közölte Anil Jain,a PRIP Lab vezetője. A tudósok most a megoldás optimalizálásán dolgoznak és egy éven belül szeretnék elvégezni a szoftver további tesztjeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adam5 #4
    Hirtelen ez a videó ugrott be xD.
  • Szefmester #3
    S ha nem találnak közte egyezőt akkor jöhet a maradék átvizsgálása, mert lehet hogy azok között van.
  • bakagaijin #2
    Facebook mint forrás?
  • torzsvendeg #1
    Nem rossz az a 45%. Fantomrajzról beszélünk! Sokkal könnyebb úgy azonosítani az illetőt ha a rendszer megszűri a több ezer képet és mondjuk 15-20 képre mondja azt, hogy ezek közül tessék választani.