Berta Sándor

Fotorealisztikus avatárokat fejleszt ki a Microsoft

A redmondi konszern kutatói olyan 3D-s, fotorealisztikus avatárokon dolgoznak, mozgathatják a szemeiket vagy a szájukat, mint a felhasználók.

A 3-D, Photo-Real Talking Head nevű program a tengerentúli vállalat leginnovatívabb és leginkább jövőbe mutató projektjeinek egyike, amiket az idei TechFest keretében mutatnak be. A cél az, hogy ezek az új avatárok elterjedjenek az online szolgáltatásokban és hamarosan leválthassák a 2D-s elődjeiket. A játékokban és a filmekben látható valósághű 3D-s figurák megvalósítása jelenleg komoly erőfeszítéseket igényel a fejlesztők részéről. A modellek elkészítése Motion-Capture rendszerekkel történik és ez időigényes, ráadásul meglehetősen bonyolult eljárás. A 3D-s avatárok ezen változtathatnak.


A megoldás lényege, hogy a szakemberek egy egyszerű 3D-s fejmodellre ráfeszítik a felhasználó arcvonásait. "Mindössze egy rövid 2D-s videoklipre van szükségünk, amelyen az illető a webkamerába beszél, vagy amit a Kinect-szenzor segítségével rögzített" - közölte Lijuan Wang, a Microsoft Research Asia munkatársa. Ezek az anyagok alapozzák meg egy élethű 3D-s avatár elkészítéséhez szükséges adatokat és bemutatják, hogy a felhasználó miként mozgatja a száját és a szemeit.

A kész avatár rendkívül valósághű és beszéd közben az ajkai is természetesen mozognak. A kutatócsoport tagjai úgy érzik, hogy ebben a fejlesztésben nagy lehetőségek rejlenek. Az új avatárok elsősorban az online szolgáltatásokban, a játékokban és a közösségi platformokon jelenhetnek majd meg. Emellett elméletileg lehetséges lenne, hogy az Xbox-Live rendszer használói saját arcukkal lássák el az avatárjukat. Wang ezenkívül úgy vélte, hogy a megoldás hasznos lehetne az internetes vásárlásban is, hiszen így például az emberek virtuálisan felpróbálhatnák a megvásárolandó ruhákat. A szakemberek kiadtak egy videót, ami a 3D-s, fotorealisztikus avatárokat mutatja be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #18
    A kepen egy nagyfelbontasu texturat lathatunk? Kb ugy nez ki, mint egy 128x128 pixeles textura, ami egy rosszminosegu fotobol lett keszitve. Hamar vilagmegvalto hudemicsodarol beszelnek, legalabb a minta lenne meggyozo!
  • sanyicks #17
    Másrészt meg honnan fog virtualizálódni a testalkatom? Vagy meg kell adni mindent a vállszélességtől a pöcsméretig? :D kár hogy úgy sem lesz megfelelő. Vagy adnak lézer testscannert? Aztán a jónők bescannelik magukat, a program elküldi, és 2 hét múlva egy virtuális pornóban fognak iparkodni :DDD
  • Thrawn #16
    "az emberek virtuálisan felpróbálhatnák a megvásárolandó ruhákat."

    Azt honnan fogom tudni, hogy majd nem virtuálisan, hanem valóságosan kényelmetlen lesz, ha megveszem?
  • sanyicks #15
    Ja és a legfontosabb, hogy realtime legyen, nem egy napokig renderelt valami :D
  • sanyicks #14
    Hát ebben több helyen is erősen levágós az hogy render(egy része pl az arcok zöldhátteres bevágás), pedig a szürke árnyalat ezeknél nem ám a művésziség miatt van, hanem mert sok árulkodó részletet el tud rejteni.
    Na most ha fotoralisztikus realtime cuccot szeretnénk, akkor a zöldhátteres felvételek kiesnek, az előre felvett mocap is, na meg a szürkeárnyalatos rejtés is, mert színesben kell.
  • Merces #13
    ...huuu verd magad a földhöz ugy fél órát ,aztán gondold át a dolgot...egyébként határozottan az az érzésem, hogy igen a levegőbe beszélsz.....
  • ultrared #12
    Pedig igaza van. Az emberekről továbbra is lerí, hogy ha renderelt. A linkelt kisfilmed sajnos nem jó példa, ugyanis ebben éppen az emberek a valóságosak és a környezet a renderelt, ami első pillantásra is nyilvánvaló. Nekem úgy tűnik, hogy még mindig az Image Metrics Emily-je a csúcs realizmusban, de az meg technikájában elég messze áll azért egy full 3D CGI-től. Fotorealisztikus full CGI-ben szerintem egy Alex Roman művésznevű spanyol fickó a csúcs:

    Silestone -- 'Above Everything Else'

    The Third & The Seventh

    Bár ebben meg elég sok munka és renderelési idő van.
  • VRSDM #11
    jó akkor köss belém. biztos a levegőbe beszélek.
    ha valaki azt akarja hogy ne vedd észre akkor nem fogod észrevenni.
  • item #10
    Még jó,hogy a saját technológiájukat használják... Nekem mükszik,telepítsd fel a silverlight-ot mert nem csak az ms odalain futhatsz bele egy ilyenbe. Ha már a flash videók miatt felraktad az adobe flash-t és társait ez nem okozhat akkora problémát.
  • endale #9
    Remélem hamarosan minden MSN felhasználó önként és dalolva feltölt a MS szervereire egy rövid, kinecttel készített videót magáról, természetesen hanggal is kiegészítve. A következő változatban pedig ujjlenyomata és retinaképe is lesz az avatároknak.