MTI

A neten szervezik a brit zavargásokat

Nincs mentség az egyre kiterjedtebb zavargásokra - vélték egybehangzóan a kedden megjelent brit lapok, amelyek közül egyesek az internetes közösségi oldalak szerepére hívták fel a figyelmet, míg mások a rendőrség határozottabb fellépését sürgették.

A Financial Times azt írja, hogy a csütörtökön lövöldözésben életét vesztett férfi halála miatti békés tüntetés és a fosztogatás nem kapcsolható össze. "Az üzletek kifosztása Ealingben nem egy Tottenhamben megölt férfi halála miatt érzett fájdalom kifejezése, hanem lopás" - emelik ki. A cikk szerint azzal lehetne elejét venni a zavargásoknak, ha olyan jövőképet adnának a fiataloknak, amely túl jó ahhoz, hogy megérje kockára tenni. A megoldás kulcsa az oktatás lehet: nagyobb hangsúlyt kell helyezni a hátrányos helyzetben lévő diákokra - hangoztatja a Financial Times, hozzátéve: e nélkül "még a legerősebb rendőrség sem lesz képes végleg kioltani a tüzeket".


A The Independentben Paul Valleley úgy fogalmaz, a zavargások összekapcsolódnak a fosztogatásokkal, ami a mai kor materialista fogyasztói kultúrájára utal. Úgy tűnhet, a randalírozóknak a zavargások csak egy lehetőség, hogy szerezzenek maguknak egy pár új sportcipőt - vélekedik. Arra is kitér írásában, hogy a jó idő kedvez a randalírozóknak, mert "egy esős éjszaka nem jó a zavargásokra". A The Sunban Mark Almond professzor arról ír, hogy a rendőrség szerint a zavargásokban nagy szerepet játszik a közösségi weboldalak alkalmazása. Üdvözlik a Twitter használatát, ha demokráciát követelő tüntetők egy diktátor eltávolítására szövetkeznek a segítségével, de rossz hír, ha iPaddel felszerelt huligánok szerveznek zavargást vele - mutat rá.

A The Guardianben Josh Halliday kifejti: a BlackBerry okostelefonok gyártója együttműködne a rendőrséggel, miután kiderült, hogy a BlackBerry Messenger szolgáltatása kulcsszerepet kapott a zavargások szervezésében. A Scotland Yard kijelentette, őrizetbe vesznek minden olyan tüntetőt, aki randalírozásra biztató üzenetet tett közzé a BlackBerry szolgáltatása, a Twitter vagy a Facebook segítségével - hangsúlyozza a cikk. Mint a lapban olvasható, a Tottemhamben meghalt férfi emlékére létrehozott Facebook-oldalon, amelyet több mint tízezren követnek, hétfő este a fosztogatás abbahagyására felszólító üzenetet tettek közzé. "Mark családjának nincs szüksége erre" - idézi a lap a Facebook-oldalt.


A Daily Mail kommentárjában azt hangsúlyozza, hogy az őrizetbe vettek nagy része tinédzser, akik a fosztogatást egyfajta, az interneten és a Twitteren zajló játéknak tekintik. "Egyáltalán nem tisztelik a törvényt vagy azokat az életeket és otthonokat, amelyeket tönkretesznek" - olvasható a lapban. Az újság arra is felhívja a figyelmet, hogy számos aggodalomra okot adó kérdés merül fel a történtek kapcsán, például az, hogy a csütörtökön lövöldözésben meghalt tottenhami férfi halála után kialakult feszült helyzetben miért érték a rendőrséget ilyen felkészületlenül az események?

A The Daily Telegraph szerint ugyan a rendőrségnek nincs könnyű dolga a zavargások megfékezésében, de az ő kötelességük fenntartani a rendet London utcáin, és szombat éjjel órákig úgy tűnt, hogy nem képesek ellátni ezt a feladatot. "A rendőrségnek le kell törnie ezt a nyári törvénytelenséget, és ebben minden tisztességes ember támogatja őket" - állapítja meg a napilap.


A The Times kommentárjában arra emlékeztet, hogy mindössze három hét múlva rendezik meg a fővárosban a Notting Hill karnevált. A szervezőknek el kell gondolkodniuk azon, hogy a rendőrség képes lesz-e biztosítani a rendezvényt - figyelmeztet a lap. Mint írják, hatalmas kudarc lenne a városnak, ha nem tudnák megtartani az eseményt, különösen azért, mert egy év múlva az olimpiai játékokat kell megrendeznie Londonnak. Úgy tűnik, mintha az elmúlt napokban a rendőrség meghátrált volna az utcákon, szabad garázdálkodást engedve a randalírozóknak - fogalmaz a cikk, hozzátéve, hogy ideje visszavenni az utcákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #25
    Jaja, úgy ahogy írod.
  • G_ArchAngel #24
    kevesebb, mint 48-at, de segond...
  • rgerg #23
    Felejtsetek mar el ezt a niggerezest! Nagyon paraszt egy dolog es teljesen felesleges.

    van ezer fele mod, hogy a feketeket megnevezd...miert pont a legparasztabb ledredneckebb, legiskolazatlanabb modot valasztjatok?
  • VRSDM #22
    150font körül vannak a BB telefonok.
    mindenki ki tudja számolni mennyire érték ez nekik, amikor minimálbéren ~60fontot visznek haza naponta...
  • sanyicks #21
    Ugyanmár! Előbb lekapcsolták volna az adást az elvtársak mielőtt bemondhattak volna valamit :)
  • chuky123 #20
    Rendőrök töketlenkednek. Vízagyút, könnygázt a "jónépnek" aztán mindjárt nem randaliroznának meg gyújtogatnának. Azért nem kell összehasonlítani a magyar 2006 os okt 23-i. esememénnyel. Mert ott a rendőrök mindenkit "oszlattak" azt is aki nem tüntetett. Azért itt Mo-n szelídebbek voltak a 2006-os események a tüntetők szempontjából.
  • Rotyoka #19
    Ne hidd, hogy egy okostelefon olyan drága mint itthon.

    Amikor először jártam angliában, azt tűnt fel, hogy mindenkinek okostelefonja van. A mindenkit úgy értsed, hogy az utcaseprő is amikor megállt pihenni, előkapta az okostelefont lenyomott egy beszélgetést, majd bement a Starbucks ba meginni egy kávét és folytotta (igen láttam)
  • morden #18
    Biztos rosszak az életkörülmények, ha blackberryvel nyomulnak, el kell adni és lesz kaja :D
  • Barkasfarkas #17
    Azért ne vonjunk párhuzamot 2006 és e között. Ott tisztán politikai alapja volt az egésznek, amit aztán egyesek balhézásra használtak fel (pl. régi 'futballmeccs utáni' sérelmeiket leverni a rendőrökön), és ezért lett mellékíze az egésznek. De itt mi van? Lelőttek egy nyilvánvalóan bűnözőt, nyilvánvalóan okkal (és a magyar média egy része családapának titulálja, ugyan valóban az volt, de ennek a történtekhez semmi köze, sajnáltatásra azonban kiváló szófordulat), és ezt egyesek kihasználták arra, hogy most jól bevásároljanak a boltokból, ingyen. A fogyasztói társadalom csődje: sokan meggazdagodtak a válságból, míg a legtöbben még szegényebbek lettek, és ez (is) robbant. A súlyos vagyoni egyenlőtlenségek, vagyis az alsó rétegek kifosztása természetes eredményét látjuk. Más kérdés, hogy undorító, amit művelnek, egy pillanatig nem tudok egyetérteni vele.
    Az angol rendőrség pedig hülye, még vízágyút sem akarnak bevetni - holott gyújtogatnak... - nem tudom, mire várnak, megunják és hazamennek?

    Az internetes anonimitás pedig igenis emberi jog, mindig azt mondom, megtörtént eseményekre hivatkozással a konyhakést is bármikor be lehet tiltani.
  • pasi29uk #16
    2006ban igencsak magyarosra sikeredett az a valami... legalábbis külföldön nem sokat értettek belőle. Ha nem a brahira, lopásra és az anyagi javak tönkretételére koncentráltak volna, hanem lett volna produktum (TVben egy bácsi elolvas egy szöveget papírról mit is akar a tömeg) akkor talán érthetőbb is lett volna...