Berta Sándor

Valós időben ellenőrizné az internetet Svájc

A svájci igazságügyi miniszter jelentős mértékben kiterjesztené az internet ellenőrzésének törvényi lehetőségeit. Az elképzelés szerint a szövetségi rendőrség a jövőben bármely telefonbeszélgetést lehallgathatná és bármely e-mailbe betekinthetne.


Simonetta Sommaruga
Simonetta Sommaruga javaslatcsomagja azonban nem elégszik meg ennyivel. A politikus kötelezné a szolgáltatókat arra, hogy bármikor és bármilyen kérdésben együttműködjenek a hatóságokkal, így azok munkatársai bármikor és bármilyen adathoz, illetve információhoz hozzáférhetnének. Ezek az adatok lehetnének vezetékes és mobil telefonbeszélgetések, e-mailek, chatbeszélgetések, online keresések részletei, videók lekérdezése stb. A cél az internet valós időben történő ellenőrzése.

A javaslatcsomagot egy rendelet formájában vezetnék be, Sommaruga így akarja kikerülni a parlamentet, mivel nem tartja szükségesnek, hogy a kérdésben a testület döntsön. Az elképzelések a postai és távközlési forgalom ellenőrzéséről szóló rendeletet (VÜPF) változtatnák meg. A hatóságok rögzíthetnék, hogy ki és milyen készüléket vagy programot használ a kommunikációja során, továbbá a MAC-címeket és az eszközök azonosítószámait.

A Svájci Kalózpártot, a Svájci Internet-használói Csoportot és egy másik digitális érdekvédő csoportot tömörítő Digitális Társadalom nevű szervezet azonnal tiltakozott az ötlet ellen és attól tart, hogy Svájc egy időtartamában nem korlátozott távközlési adattárolást is bevezet, mindez azonban beavatkozást jelentene az emberek alkotmányban garantált alapvető jogaiba. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az ellenőrzés feltételeinek megteremtése hatalmas terheket róna az internetszolgáltatókra és a telefontársaságokra. E költségek miatt több száz kisebb szolgáltató akár meg is szűnhetne.

Az előterjesztést támadták a gazdasági szervezetek is. Az ICT Switzerland szóvivője közölte: egyetlen szó sem foglalkozik a dokumentumban az adatvédelemmel és teljesen homályos, hogy az állam mikor követelhetné a szolgáltatóktól a felhasználói jelszavak kiadását. A csoport kifogásolta továbbá, hogy senki sem hívta meg őket az egyeztetésekre. Szintén bírálta az elképzelést a Svájci Telekommunikációs Szolgáltatók Szövetsége. Ruedi Noser helyi politikus pedig hangsúlyozta: a javaslatcsomag olyan módszerek technikai előfeltételeit teremtené meg, amelyek törvénytelenek és amelyeket korábban a svájci parlament teljesen egyértelműen elutasított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #18
    Hidd el, hogy ezt már most is tudják. Itt arról van szó hogy legálisan szeretnék azt csinálni amit most fű alatt tesznek. Ennyi, nem több.
  • Barkasfarkas #17
    Nagyon szép feladat. Alig várom, hogy se a családomnak, se a barátaimnak, se a munkatársaimnak soha ne mondhassak semmit úgy, hogy az állam ne tudjon róla azonnal, és ne is sétálhassak anélkül, hogy tudnák, hol vagyok, nem is szólva az általam olvasott könyvek témájáról, vagy éppen mit nézek a tv-ben, neten. Szeretném, ha felmérnék a szexuális szokásaimat is, majd profilt készítenének rólam, majd osztályoznának, hogy mennyire veszélyes terroristának minősülök, és válhat-e belőlem tömeggyilkos. Enélkül elképzelni sem tudom az életemet.
  • speed2006 #16
    Elég ránézni a fejére ennek a picsának, ettől nem is várható más.
  • nlght #15
    A való életben miért nem hoznak olyan törvényt, hogy a rendőrség bármikor rádtörhet házkutatási parancs nélkül? Benézhetne a ruhásszekrénybe és megkóstolhatná a vacsorád is, nehogy megmérgezd magad...
  • Rotyoka #14
    Amúgy mintha a Comodo-nak lenne egy kódolt VPN kliense, ami aligha ellenőrizhető... :)
  • tatish #13
    Fizikailag lehetetlenség valós időben így ellenőrizni. Szóval vagy írnak egy totál brutál programot ami nem csak a leírt szót figyeli hanem a teljes szöveget, szövegkörnyezetet és ha abszolút megalapozott csak akkor dobja át egy operátornak, vagy ahogy Magiszter (#7) írta minden egyes kulcsszó találatot operátor ellenőriz akkor mondjuk egy oslói merénylet esetén kicsúszik a talpuk alól a talaj mert 1 órán belül kb félmillió mailben lesz benne a bomba , merénylet szó. Arról nem is beszélve hogy 1001 azonnali üzenetküldő lehetőség van csak Winre, rengeteg Linuxra, meg Mac-re és ezek csak a szöveges üzenetküldők, és a chatek: java, flash. Na és mi van akkor ha kódokban beszélgetnek? bomba helyett alma, merénylet helyett meg aratás...
    Vagy mindenkit szépen megkérnek hogy tegyenek fel a gépükre egy VNC szerűséget? :D
  • galmat #12
    Ekkora IDIÓTA ötletet...
  • Rotyoka #11
    Van azért egy olyan kérdésem, hogy oké hogy Win alatt ezt megcsinálják, mert a windows akár mikor nyit egy backdoor-t, de Linux alatt kicsit lehetetlen feladat ellenőrizni :)
  • Rotyoka #10
    Ezért lenne tilos nőt politikai pályára engedni.

    Valós időben mégis hogyan gondolja ez a kurva?
  • alien47 #9
    Jó látod, lehet ez a tervük. De ne felegyük az örök tanulságot: "..Habár felül a gálya,s alul a víznek árja,azért a VÍZ az úr!.."