Berta Sándor

Alkotmányellenes lehet az európai légiutas-adattárolás

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan az Európai Unió is ragaszkodik a légiutasok adatainak összegyűjtéséhez és tárolásához. Az indoklás szerint így kiszűrhetők a terroristák és a bűnözők. Az elképzelés megvalósításának azonban komoly akadályai lehetnek.

A lassan már az amerikai mértéket elérő brüsszeli információgyűjtés a tagországok szakértői szerint is kezd túllépni egy határt. Az európai uniós tagállamok jogi szolgálatának titkos szakvéleménye egyértelműen úgy fogalmaz, hogy amennyiben az európai uniós légiutas-adatgyűjtés és -adattárolás megvalósul, az szinte biztosan alkotmányellenes lesz. A dokumentum készítői leszögezték: "A tervezett irányelv jelenlegi formájában olyan mértékben korlátozná a magánélet és a személyes adatok védelméről szóló jogokat, hogy az anyagot meg lehetne támadni a bíróság előtt."

A jogászok szerint elsősorban a német alkotmánybíróság lehet az egyik olyan testület, ami megakadályozza az új irányelv hatályba lépését. A szakértők azt javasolták, hogy Cecilia Malmström belügyi EU-biztosnak mindenképpen legalább négy pontban meg kellene változtatnia a tervezetet. A politikusnak továbbá azt is bizonyítania kellene, hogy a meglévő adatbázisok már nem képesek a növekvő számú feladat ellátására és ezért mindenképpen szükség van egy új rendszerre. Az európai légiutas-adattárolás keretében egyébként 5 éven át őriznék meg az információkat. Ezt a jogi szolgálat munkatársai túl hosszú időtartamnak minősítették, szerintük az adattárolás időtartama legfeljebb 3 hónap lehetne.

A mostani szakvélemény komoly csapás az Európai Uniónak, amely aligha volt felkészülve egy ilyen elmarasztaló jelentésre. Cecilia Malmström belügyi EU-biztos és a tagállamok többsége már februárban jelezte, hogy egy olyan egységes úgynevezett PNR-rendszert akar bevezetni, amelyben összesen 19 féle adatot tárolnának. Ezek között lennének a nevek és a címek mellett például hitelkártya- és a telefonszámok is. Néhány tagország belügyminisztere egészen odáig ment, hogy az új rendszert ki kellene terjeszteni az EU-n belüli repülőjáratokra is. A kérdésben előzetes döntés június elején várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #5
    Majd megváltoztatják az alkotmányt/alkotmányokat. Védekezni kell egy ilyen fontos veszély ellen, majdnem annyi az esélye, hogy repülőgépeltérítés halottja leszel, mint, hogy egy csimpánz lelő.
  • Rotyoka #4
    Íme ilyen embereket akarnak kreálni mint a speed gyerek, és egyre több sikerrel.
  • Amergin #3
    Bizony-bizony!
    Az a fránya nemzetközi tenorizmus
    Első "a biztonság"
  • mad mind #2
    Ez az, kár, hogy nem ez a lényege az adatgyűjtésnek.
  • speed2006 #1
    A bankártya adatomon kívűl, felőlem tárolhatják az adatokat. Nincs takargatni valóm. Ha ettől biztonságosabb, étem ezalatt a terrorcselekményeket, akkor nincs kifogásom.