Berta Sándor

Adatcsomagok leszünk?

A Salzburgi Főiskola hét hallgatója indította el azt a projektet, amely a magánélet nélküli jövővel foglalkozik. A fiatalok bírálják azt a nyitott világot, amelyben az emberek semmit sem rejthetnek el, hanem minden információt ki kell adniuk magukról.

"Egy olyan világ, amelyben mindenki mindenkiről mindent tud az egy őrült, hátborzongató világ" - jelentette ki Georg Pircher-Verdorfer, a projekt egyik létrehozója. A fiatalember hat kollégájával együtt indította el az I Am Open nevű programot. A cél az, hogy elgondolkoztassák a Facebook-generációnak nevezett korosztály tagjait, akik gyakorlatilag minden információt nyilvánosságra hoznak magukról, a barátaikról, a családtagjaikról.

"Számunkra az egész dolog csak egy kísérlet. Tudatosan provokálni akartuk a felhasználókat és megnézni, hogy miként reagál az online közösség a szlogenjeinkre és az ajánlatainkra: kritikusan vagy tudomást sem vesznek róluk? Különösen a my miio (my identity is open) nevű virtuális termék iránt volt nagy kereslet. Számos internetező azonnal meg akarta vásárolni a my miio-t és azt kérdezték tőlünk, hogy melyik mobilszolgáltatónál vehetik meg? A my miio egyébként egy okostelefon, amely arcfelismerési funkcióval van ellátva és a személyes információkat különböző forrásokból gyűjti egybe, majd kapcsolja össze. A források között vannak a büntetőügyi és az egészségügyi nyilvántartások is. Mindez azt jelenti, hogy az emberek egyszerű adatcsomagokká válnak, ez pedig egy ponton túl fojtogató" - közölte Georg Pircher-Verdorfer.


A fiatal szakember veszélyesnek nevezett néhány fejlesztést, közülük is kiemelte a Google Health szolgáltatást, ami a felhasználók egészségügyi állapotával, gyógyszerszedési szokásaival és allergiáival kapcsolatos információkat gyűjti össze. Ez már önmagában okozhat problémákat, az viszont különösen rossz, hogy ezek az adatok másokkal is megoszthatók. Ez a megoldás a fiatalok szerint már túlmegy egy határon, azonban még ennél is lehet rosszabb: ha az e-kormányzati és az e-egészségügyi alkalmazások a számítási felhőbe kerülnek. Ezáltal az emberek soha nem látott mértékben támadhatóvá és kiszolgáltatottá válhatnak.

Komoly probléma, hogy a törvényhozók és az adatvédelmi jogszabályok mindig a technológia mögött és nem az előtt járnak egy lépéssel. A technológiát és annak fejlődését nem lehet feltartóztatni, s az adatvédelem sem fékezheti le ezt a folyamatot. Azonban a problémáknak elejét lehetne venni azáltal, hogy az adatvédelmi szempontokat már a szoftverek vagy a szolgáltatások tervezésekor figyelembe veszik. Sajnos a fejlesztések teljesen más irányba mennek, azonban szerintük még nem késő megfordítani a folyamatot. Georg Pircher-Verdorfer és társai ezért is készítették el azt a 60 perces dokumentumfilmet, illetve annak az előzetesét, amely a leendő világot mutatja be. Egy olyan világot, amelyben a személyes adatainkhoz bárki hozzáférhet. Egy ilyen, adatvédelem nélküli világban azonban garantáltan nem éreznénk magunkat jól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #8
    Segal-nak

    Ne hidd, hogy nincs kényszer.

    A szocinetvörk nem úgy indult, hogy kényszer lenne. De! Mára már vannak cégek, akik kényszerítik az alkalmazottakat a használatára, mivel a tevékenységük szorosan összefügg vele. Ez persze egyenlőre nem nagy szám, de ki tudja, lehet, hogy a jövőben az adódat nem az ügyfélkapun, hanem a szocnetvörkön kell majd benyújtanod, mivel többen használják majd.

    Sőt lehet, hogy születéskor egyszer majd bevisznek a rendszerbe (ahogy most is csak egy helyibe) és minden cuccod a felhőben lesz digitálisan hitelesítve. Mivel így születtél fel sem merül benned, hogy ez jó e vagy sem és ezért elfogadod.

    Aztán meg már csak hab a tortára, hogy a magánéleted is a felhőben tengeted. Minden lényegtelen chat, hang, videó beszélgetésedet rögzítik majd, akár a böngészésedet, játékaidat, filmnézegetésedet stb.

    Persze nem biztos, hogy mostanában így lesz, de hogy egy állam számára nincs ennél remekebb eszköz az állampolgárainak egyszerű kézben tartására az tuti.
  • gkalcso #7
    Talán a hadiipar?
  • gkalcso #6
    Nemsokára elkészül a virtuális doktor.

    A keresőt csak google tanárbácsinak szoktam mondani, ha olyat kérdeznek tőlem, amit csak akkor tudok, ha meg kell kérdezem tőle.('Megkérdezem gógl tanár bácsit.')

    Vajon melyik lesz a következő szakma?
  • Segal #5
    Ez f*szság... Bárki is pisztolyt szorít az adott illető fejéhez hogy márpedig használod ezt a szolgáltatást vagy lelövünk?? Nem. Pont. Innentől kezdve hogy az ember mit használ és mire az a saját felelőssége. Jöhetnek ilyen "okosak" akkor is akinek bejön az továbbra is használni fogja akinek meg nem az nem. Ennyi.
  • RiSeForMuSiC #4
    Főleg ezzel a hozzáállással.
  • Amergin #3
    Kár tiltakozni, úgy se tudtok már semmit tenni. Jobb lesz nektek, ha szépen beletörődtök, hogy egy bit lesztek egy szuperszámítógépben és ha a mestereitek úgy akarják, akkor az a bit is ki lesz törölve.
    Olybá lesztek, mintha soha meg sem születtetek volna...
  • gopher #2
    Bocs, másodszorra bejött :)
  • gopher #1
    Nálam nem jön be az előzetes a dokumentum filmből :(