Berta Sándor

Romániába települ egy német VPN-üzemeltető

A tisztázatlan jogi helyzet és a távközlési adattárolás ismételt bevezetése miatt inkább Romániába telepítette át a CyberGhost nevű virtuális magánhálózatot az S.A.D. nevű ulmi cég.

Az S.A.D. nemrég új vállalatot alapított Romániában, majd átadta a CyberGhost működtetési jogait. Az ok a távközlési adattárolás, Németországban ugyanis ismét bevezethetik a forgalmi információk gyűjtését, míg ez a veszély keleti szomszédunknál nem fenyeget. Romániában ugyanis az alkotmánybíróság egyértelműen az irányelv alkalmazása ellen foglalt állást, ráadásul nem fenyeget a távközlési adattárolás bevezetésének veszélye sem. "Hogy rövidre zárjuk a kérdést: nem akartuk megvárni, amíg felépítenek egy új szabályozást a régi romjain" - indokolta a lépést Thomas Herrmann, az S.A.D. ügyvezetője.

A CyberGhost anonim böngészést tesz lehetővé a világhálón, ugyanakkor közel sem annyira ismert és elterjedt a felhasználók körében, mint a hasonló elven működő Tor. A használatához az internetezőknek nem kell rendelkezniük különleges ismeretekkel; reklámszövege szerint megvédi az embereket a nyílt WLAN-hálózatokban bekövetkező adatlopásoktól és biztosítja a magánéletük védelmét. A megoldás annyira népszerű, hogy bizonyos esetekben még a rendőrök és az ügyészek is használják, elsősorban akkor, ha fedetten kell dolgozniuk.


Az adatok egy köztes szerveren mennek át, ami a netezés lassulását okozza, de védi a forrást

"A jelenlegi politikai és törvényi klímával kapcsolatos tapasztalataink mindennek nevezhetők, csak pozitívnak nem, ezért döntöttünk úgy, hogy nem Németországban folytatjuk a tevékenységünket. Meg kellett küzdenünk egy sértett vezető hivatalnokkal, aki a teljes állami apparátust a személyes bosszúhadjáratának rendelte alá. Az ügy végül házkutatáshoz és adatok lefoglalásához vezetett" - nyilatkozta Thomas Herrmann.

A szakember bepillantást engedett az úgy részleteibe is. Elmondta, hogy a CyberGhost hatékony módon akadályozza meg a felhasználók visszakövetését, és még ha akarnának sem nem tudnának válaszolni az egyes internetezők tevékenységére vonatkozó kérdésekre, mivel nem használnak naplófájlokat. Meggyőződésük, hogy az emberek magánéletének védelme és a személyiségi profilok létrehozásával szembeni megvédése előnyt élvez minden más dologgal szemben. Ezt a román alkotmánybíróság is így látta.

A nemrég megalakított CyberGhost S.R.L. székhelye Bukarestben van. A választás nem véletlenül esett a román fővárosra, munkatársaik ugyanis jól képzettek, fiatalok, motiváltak, akik mindannyian meg akarják mutatni a világnak, hogy az Európai Unió hatodik legnagyobb városa jó székhely lehet az olyan szolgáltatások számára, mint a CyberGhost. A felhasználók elvileg az egész folyamatból nem éreznek majd meg semmit, a lényeg továbbra is az, hogy a platform megbízhatóan és stabilan működjön.

Az S.A.D. ügyvezetője közölte: Románia mellett szóba került Svédország, Csehország és egy Európán kívüli állam is. Végül azért döntöttek a keleti szomszédunk mellett, mert korábban egyértelműen elutasította a távközlési adattárolást és kiállt a magánélet védelme mellett. Emellett Bukarestben kirendeltsége van a Microsoftnak, a helyi egyetemekről pedig minden évben magasan képzett fiatalok kerülnek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!