Berta Sándor

Németország törvénnyel szabályozná a közösségi portálokat

A Szövetségi Tanács (Bundesrat) javítani szeretne az online adatvédelmen és ezt részben szigorú szabályozással érné el. 16 év alattiak csak komoly korlátozásokkal használhatnák a közösségi oldalakat.

Amennyiben elfogadják a tervezetet, úgy Németországban teljesen új korszak kezdődhet, a jövőben ugyanis a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi platformot nem használhatnák szabadon a 16 évesnél fiatalabb felhasználók. Minden ilyen személynek a profiljában a legmagasabb szintűre állítanék be az adatvédelmet, s ezen a 16 éves koruk eléréséig nem is változtathatnának.

A dokumentum készítői az indoklásban kiemelik, hogy az internetezők - különösen a felhasználók által készített tartalmakat kínáló szolgáltatások esetében - nem foglalkoznak azzal, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk és vakon megbíznak ezekben a szolgáltatásokban. A döntéshozók azt is előírnák, hogy minden felhasználónak az oldalra való belépés előtt fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szolgáltatás használata veszélyeztetheti a munkahelyét és a személyiséglopástól a munkahely elvesztéséig bármi megtörténhet velük.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban minden adatot és tartalmat törölhetővé vagy felismerhetetlenné kell tenni. A sütifájlok tárolására is csak akkor lenne lehetőség, ha erről a szolgáltatás üzemeltetői előzetesen megkérdezték az illetőt és ő ehhez hozzájárult. Ez a kitétel gyakorlatilag megegyezik az Európai Unió e-Privacy irányelvében leírtakkal. Az új szabályozás a tervek alapján a német telemédia törvény 13 paragrafusába kerülhet bele. A javaslatcsomaggal először a német kormány foglalkozik, a kabinetnek augusztus elejéig kell döntenie a kérdésben. Amennyiben az állásfoglalás megszületik, utána a német parlament tárgyal a törvény megváltoztatásáról. A módosított jogszabályt ősszel fogadhatják el.

A tervezet alighanem részben a Facebook-partik elterjedésének is köszönhető. Németországban nemrég több tartományi belügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy betiltaná ezeket a rendezvényeket, míg Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter úgy vélte, hogy a partikat elsősorban a közösségi platform üzemeltetőinek kell megakadályozniuk, illetve ezek zökkenőmentes lebonyolításáért is nekik kell felelősséget vállalniuk. Egy felmérésből kiderült: nem csak a gyerekek, hanem a szülők is óvatlanok a Facebookon. Ugyanakkora az esélye annak, hogy túl sok személyes információt osztanak meg az oldalon, mint a tinédzsereknél. Az eredmények azt mutatták, hogy ugyan a fiatalok többet árulnak el magukról, mint a felnőttek, de csak azért, mert több időt töltenek a közösségi hálón, és nem azért, mert kevésbé törődnének a biztonsággal. Az adatok megosztásának mozgatórugói között fontos tényező a népszerűség iránti vágy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #12
    lol
  • duke #11
    ezt a videot nem ide akartam
  • duke #10


    Ebbol a videobol is az derul ki, hogy nehezen lehetett mozogni ezekben a pancelokban.
  • hdo #9
    Közösségi oldalon elég sok életkorra vonatkozó adatot kell megadnod. A születési dátum mellett legmagasabb végzettséget, illetve munkakört is megadhatsz. Ha neadjisten klubja is van az általános iskoládnak és csatlakozol, az is adhat támpontot, hogy nem vagy 16, de az is ha ilyen tipikus kamasz dolgokat lájkolsz például.

    A lényeg az, hogy elég sok téves információt kell megadnod ahhoz, hogy teljesen tudd tagadni az alacsony életkorodat, másrészt ezek miatt - mert többnek hazudod magad mint ahány éves valóban vagy -, sok szolgáltatás teljesen hasztalan eredményeket szolgálhat, mint például az ismerős ajánlása, a reklámok stb.

    A lényeg az, hogy nem érné meg hazudni, mert ellehetetleníti a közösségi tevékenységedet. Arról nem is beszélve hogy mindenkinek vannak ellenségei, és akár jelentheti is valaki a profilodat hogy hazudsz az életkoroddal kapcsolatban - mint ahogy most is jelenthetnek ha hamis a profilod valami okból -, mikoris a jelenlegi procedúra az, hogy vagy küldesz be személyazonossági másolatot, vagy megszüntetik a profilodat!
  • Reparamorf #8
    És hogy a fenébe fogják ellenőrizni, hogy ki hány éves?
    Megint "vihar a biliben"
  • hdo #7
    Amíg a valós életben nem tudják kivitelezni, hogy ne menjenek a 14 éves kis tinipicsák diszkóba tipródni - akiket aztán agyontipornak és hüdenagy tragédia! - addig ezt virtuálisan megoldani eleve halva született ötlet!
  • chuky123 #6
    És a szülök életkorát ki igazolja? Fals ötlet. A tini hazudhat életkoráról és akkor máe ki is játszotta ezt a "védelmet"
  • gkalcso #5
    12, 16 és 18-as karika az oldal alján ;)
    A tartalmat meg be kellene állítani közzétételkor. Utána meg nem csak eltávolításra lehetne jelenteni, hanem a helytelen korosztály jelölésre is. Így elég lenne, ha egy szülő szeme nyitva lenne a gyermek ismerősei között.

    Ja és a szülőnek meg kell adnia azt, hogy ki a gyermeke, és igazolnia a gyermek életkorát. A közösségi oldalak ezzel jól megoldanák a szülői korosztályban is az elterjedtségüket.
  • Skynet85 #4
    Ott a pont, tény hogy a szolgáltatót is terheli a felelőség de a legnagyobb részben a szülő a felelős. A probléma az, hogy sok szülő digitális analfabéta, de ha ért hozzá se érdekli, mit művel a kölyök mert midníg van kifogás: sok a meló, nincs időm, aj ez csak számítógép mi törtéhet etc. Szóval amíg a szülő helyett a géppel vagy az állammal akarunk gyereket nevelni addig nagy baj lesz.

    Majd elfelejtem, nem is az a gond, hogy a szülő nem figyelmezteti a kölyköt hanem, hogy ,,példát" mutat amikor a 2 gyerekes anya qrvás fotó tölt fel magáról a netere stb stb...
  • netperformer #3
    Se anyját, apját nem érdekli, hogy a gyerek mit csinál a neten, de majd az állam megakadályozza...