Berta Sándor

A platform üzemeltetőinek kell megakadályozniuk a Facebook-partikat

Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter azt szeretné, hogy a közösségi portál felelne a segítségével szervezett eseményekért és felelősséget vállalna ezekért a rendezvényekért.

"A Facebooknak meg kell változtatnia az alapvető beállításokat, továbbá fontos, hogy javítson a magánélet védelmén és aktív felvilágosítást kell folytatnia. Az oldal nem háríthatja el magától a felelősséget, hanem a többnyire kiskorú tagjait fel kell világosítania a meglévő kockázatokról" - jelentette ki Ilse Aigner. A német fogyasztóvédelmi miniszter ugyanakkor ellenzi a vitatott Facebook-partik betiltását, mondván senki sem tilthatja meg és senki nem is akarja megtiltani a fiataloknak a bulizást. Éppen ezért nem támogatja a politikus Uwe Schünemann alsó-szászországi belügyminiszter javaslatát, aki az ilyen rendezvények betiltását szorgalmazta.

"A szigorúbb jogszabályokról és az új tilalmakról szóló vita elvonja a figyelmet a közösségi portálok és a felhasználók felelősségéről. A kérdés szabályozása nem a politika, hanem a Facebook és a többi platform kötelessége. Nekik kell közölniük a fiatalokkal az ilyen meghívások esetleges következményeit. A tinédzserekben tudatosítani kell, hogy egy balhéra való felhívás nem valami lovagias tett és nem is szabálysértés, valamint, hogy az internet sem jog nélküli terület" - hangsúlyozta a politikus.


Nem osztotta Aigner véleményét Angela Kolb szász-anhalti igazságügyi miniszter, aki úgy vélte, hogy a politikának igenis be kell avatkoznia a kérdésbe. Igaz, az általános tiltást ő is elutasította és a felvilágosításra helyezte a fő hangsúlyt. Kolb megértetné a fiatalokkal, hogy egy ilyen rendezvény megszervezésének milyen jogi következményei lehetnek. A fő kérdéscsoportnak a tinédzserekkel, az internettel és a joggal kell foglalkoznia. Uwe Schünemann mellett a szigorúbb fellépés mellett érvelt Ralf Jäger északrajna-vesztfáliai és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter is.

Németországban az elmúlt hetekben több alkalommal is bebizonyosodott, hogy egy a Facebookon meghirdetett és megszervezett születésnapi buli akár tragédiába is torkolhat. Wuppertalban egy ilyen partit a rendőrségnek kellett feloszlatnia, az eredmény 16 sérült. A 800 vendég közül 41 őrizetbe vettek, míg három személyt csendháborítás és testi sértés miatt tartóztattak le. Június elején pedig Hamburgban egy fiatal lány véletlenül több száz embert hívott meg a 16. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre. Az eseményen több mint 1500 vendég jelent meg, akiknek egy része randalírozni kezdett. A tömeget végül 100 rendőr oszlatta fel.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a felhasználók egész egyszerűen nem mérik fel, hogy egy több száz ember részvételével zajló esemény milyen felhajtással jár. Ezenkívül a szervezők azt sem tudják garantálni, hogy a rosszulléttel küzdő résztvevők gyorsan orvosi segítséget kaphatnak. Ráadásul több esetben került sor - elsősorban az elfogyasztott alkohol hatására - randalírozásra és erőszakos cselekményekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orkaman #8
    jogos,
    a posta vállaljon felelőséget a levélben szervezett találkozókra, a telefontársaságok a telefonon lebeszéltekre.
    az állam meg minden egyébre. :P
  • djmirage #7
    Igazából attól félnek az állambácsik, hogy ha a facbookkal ilyen sok embert össze lehet csődíteni egy szülinap miatt, akkor vajon egy államellenes tüntetéshez/demonstrációhoz/felkeléshez mennyi embert lehetne összerántani pár óra alatt? :)
  • freemanone #6
    Ezt persze nem lehet elvárni amikor már a szülő is idióta.... 18-20évesen vállalnak gyereket ahol az egyik fél keres 80e nettót. Jönnek a segélyek a hitelek és a gyerekre meg szarnak rá...
  • Yv@n #5
    Pontosan, mert ez a szülők dolga. Ha nem megy, nem kötelező a gyerekvállalás.

    Ugyanakkor az 1# comment párhuzama meglepően jó, mert az ilyen meggondolatlan idióták veszik fel aztán felnőtt korukban a 400%os THM-ű hitelt is, aztán persze mindenki más hibás ott is, csak ők nem.
  • freemanone #4
    A hangsúly a tiniken van akik nem fogják fel, hogy mi a ***** fog történni ha összeverbuválnak 1000 embert egy akármilyen eseményre.... btw: a szülőknek kéne megnevelni őket és megtanítani az internet használatára, vagy mondjam úgy a gondolkodásra?!

    facepalm.....
  • syn7h37ic #3
    facepalm.
  • freemanone #2
    autót nem 16éves kölykök vesznek......
  • smv #1
    Én meg szeretném ha az Apró című újság tájékoztatna minden lakásvásárlót a hitelfelvétel veszélyeire és felelősséget vállalna a hasábjain megjelent minden selejtes eladott autóért, hiszen mégiscsak az újság segíti ezen üzletek létrejöttét, és sokkal egyszerűbb mutogatni rá, mint gondolkozni.