Berta Sándor

20 százalék fölött a Chrome piaci részesedése

A StatCounter adatai szerint az elmúlt negyedév egyértelmű nyertesének a Google böngészője számít, amely népszerűségben kezdi beérni a Firefoxot. A NetApplications információi ugyanakkor ezt nem támasztják alá.

A StatCounter legfrissebb adatai alapján az Internet Explorer piaci részesedése jelenleg 42,75 százalék, míg a Firefoxé 28,1 százalék. Nem csak őrzi, hanem jelentős mértékben megerősítette a helyét a Chrome, amelynek piaci részesedése 21,73 százalék. A Safari 5, az Opera pedig 1,78 százalékot ért el.


Európában a Firefox és az Internet Explorer gyakorlatilag hajszálnyira ugyanazt az eredményt érte el. Előbbi piaci részesedése 34,86 százalék, utóbbié 34,53 százalék. A harmadik helyen a Chrome található 20,65 százalékkal. A negyedik a Safari 5,1, míg ötödik az Opera 4,14 százalékkal.

Magyarországon a Firefox pozíciója megkérdőjelezhetetlennek tűnik, a Mozilla böngészője 49,83 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet. A második helyen a Chrome található 25,94 százalékkal, míg az Internet Explorer a harmadik 18,6 százalékkal. A negyedik helyen az Opera van 4,06 százalékkal, míg a Safarit az internetezők 1,09 százaléka használja.

Más eredményekre jutott a NetApplications piackutató cég. Globális viszonylatban az Internet Explorer vezet 53,68 százalékkal. Második a Firefox 21,67, míg harmadik a Chrome 13,11 százalékkal. A Safari piaci részesedése 7,48 százalék, míg az Opera 1,73, az Opera Mini pedig 1,25 százalékot ért el.


A számokból egyértelműen kiderült, hogy a felhasználók ragaszkodnak a programverziókhoz és az új változatok megjelenésekor nem azonnal frissítenek. Az Internet Explorer 8.0-t az emberek 30,07, a Firefox 4.0-t 10,46 százaléka használja. Ezzel szemben az IE 9.0-s verzióját a felhasználók 5,63, míg a Firefox 5.0-t csupán 2,05 százaléka használja. Így fordulhat elő, hogy az internetezők 10,18 százalékának számítógépén még mindig az Internet Explorer 6.0 fut, míg a Chrome 12.0 csak a PC-k és notebookok 7,32 százalékán, a Safari 5.0 pedig csupán az 5,04 százalékán található meg. Opera 11.x a konfigurációk 1,37 százalékán működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • viasz #28
    Nem zavaró, hogy egy kék virágot majdnem lilának látsz? Te tudod. Én erről a hiányosságról nem is tudtam, megdöbbentő! (ff-et használok)
    A nagy büszkeség meg, miszerint a króm a leggyorsabb, mint tudjuk kb. csak stopperrel mutatható ki. Persze lehet egy régebbi, elavult gépen már nagyobb ez a sebességbeli különbség.
    Azért érdekes, hogy a teljesen más színvilág apróság, míg a milliszekundumnyi betöltési időkülönbség már a legfontosabb dolog. :D
  • atok666 #27
    Az eredeti keppel nincs semmi gond. Azert lattad fakonak, mert a bongeszo ignoralja a kephez fuzott szin profilt. A kepszerkeszto program azert mutatta szepnek ismet a kepet mert, kiolvasta a kepbol a szin profilt. Miutan a kepet kimentetted a programbol, a program valoszinuleg lecserelte az eredeti profilt sRGBre, ami nagyjabol megfelel egy egyszerubb/standard monitor gamutjanak, azert lattad ezutan minden bongeszoben kb. ugyanazt a kepet. (A chrome ekkor is ignoralta a szin profilt, de ebben az esetben mar nem volt annyira latvanyos a kulonbseg a bongeszok kozott az sRGB miatt - persze jobb monitoron (wide gamut) a kulonbseg ekkor is nagy).
    Leegyszerusitve kb ennyi :)
    Ha erdelekel a tema, akkor pl. klikk ide.
    Szep napot.
  • senki687 #26
    atok666,

    Megnéztem. Valóban, a Chrome-al és az Internet Explorer-el élettelen színe lett, míg a FireFoxal sokkal életszerűbbnek hatott kép.

    Lementettem a teljes weblapot FireFox-ból és megnéztem a lementett képet külső képmegjelenítővel. A lementett kép ugyan olyan fakó színekkel jelent meg, mint a Chrome alatt.

    Ez után betöltöttem a képet egy képszerkesztő programba. Itt viszont egyből szép lett, mint a FireFox-ban. Nem csináltam vele semmit, csak rámentettem önmagára. Inenn kezdve a képmegjelenítők, a Chrome, az Internet Explorer és a FireFox is telejesen egyforma, élénk szép képet adott.

    Tehát egyértelmű, hogy a FireFox tud valami olyat a képpel, amit a Chrome nem. De attól nem kell tartani, hogy a feltett fotókat a külöböző böngészők különbözően jelenítik meg, mert itt a képpel van valami bibi. A normál fényképek (és ez alól egy mentés után a belinkelt kép sem kivétel), a 3 különböző böngészőben teljesen egyformán jelennek meg.

    Ezzel persze nem akarom a Chrome-t védeni, mert egyrészt nincs rá szüksége, másrészt van sok olyan tulajdonsága van, amit én nem kedvelek, de ez a "hibás" képmegjelnítés mint vád, nem állja meg a helyét, mert itt maga a belinkelt kép volt a hibás.

    Egyébként a böngészőkről:

    az Internet Explorert azért szeretem, mert korábban alapból benne volt az opoerációs rendszerben, így nem igényelt külön telepítést, szinte minden gépre fel volt telepítve. Ezért kényelmes volt 1 böngészőt megszokni és szinte bárhol lehetett használni. Nyilván nagy hibája, hogy a monopol helyzetét kihasználva eltért a szabványtól és külön írhatták a programozók a weblapokat IE-re és a szabványra. Talán a hanyatlását is éppen ez okozta.
    De a "Favoritok" kezelését annyira megszoktam az Internet Explorer esetében, hogy nekem ez maradt a kedvencem. :)

    A FireFox-ot a kiegészítői miatt szeretem. Extra funkciókat lehet bevinni ezek által a böngészőbe. Olyanokat, amelyeket más böngészővel nem tudok megvalósítani.

    A Google Chrome-ot pedig 2 dolog miatt szeretem. A gyorsasága miatt és jobb képernyő felület kihasználása miatt.

    Az Oporát nem próbáltam. De ez elég régi program. Úgy gondolom, nem lehet véletlen, hogy ennyi idő alatt nem terjedt el.

    A Safari pedig a Mac-é.
  • xen #25
    az ask már tavaly megszűnt :)
  • donceleger #24
    Megnéztem ie-ben és chromeban, foxot most ez miatt nem szedtem le.
    Valóban van különbség, de szerintem nem zavaró a dolog. Hiszen mások, akik megnézik a feltöltött képet, úgysem tudják, hogy melyik a valós színösszeállítás, meg aztán annyi féle szín, ahány monitor és ahány beállítás. Szóval sok-sok tényező határozza ezt meg.
    Ez szerintem egy pitiáner hiányossága csak a chrome-nak, ami szerintem egyébként majd orvosolva lesz, de a legfontosabb tényező, a gyorsaság valóban a chrome büszkesége.
  • chuky123 #23
    De gyorsaságba verhetetlen a crome.
  • chuky123 #22
    Én a "nyomtatási kép" funkciót hiányolom crome-bol :(
  • atok666 #21
    Meg annyit, hogy a problema foleg az un. wide gamutos kijelzokon okoz gondot. Ha vmi alap, egyszerubb monitorod van, akkor a CM hianya nem annyira feltuno.
  • atok666 #20
    Nyisd ki pl. ezt FF3.6+ban/Safariban/IE9ben, utana pedig Chromeban.
    Ha feltoltok vmi fotot/kepet vhova, akkor azt szeretnem, ha te megnezed, akkor te is ugyanazt lasd, amit en is latok otthon az en gepemen. Nagyon leegyszerusitve ezt biztositja a CM. Ha picit bovebben is erdekel akkor pl CM@Wiki stb.
  • donceleger #19
    Csak úgy tudom mit jelent, mint magyarra fordítani. Magát a hasznát nem vágom.
    Színkezelés vagy nem? És ezt miben kell észrevenni, hogy más? Mert ennek pl a monitorok beállításánál látom értelmét. Meg úgyis azon múlik, hogy milyen képet lát az ember. Mert ha szar a monitor, akkor ez a color management majd valami csodát tesz? Vagy esetleg tévedek? Homályosítson fel valaki.