Berta Sándor

Hírportált indít a Vatikán

Erősíti online megjelenését a miniállam. A rádió és a különböző újságok után a Szentszék hivatalos híroldalt is indít, amely XVI. Benedek pápa felszentelésének 60. évfordulójához igazítva, június 29-től lesz elérhető.

A hírt Claudio Maria Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke jelentette be. Az új honlap a news.va címen lesz elérhető szerdától és XVI. Benedek pápa egy egérkattintással nyitja majd meg a nagyközönség előtt. A hírportál egyelőre csak olasz és angol nyelvű cikkeket fog tartalmazni, de a későbbi tervek között szerepel a spanyol, a francia és a portugál nyelvű anyagok megjelentetése is. A kezdeményezés célja, hogy a felhasználók egyetlen egységes felületen férhessenek hozzá a Vatikán híreihez, a rádióban, a nyomtatott sajtóban és a televíziós híradásokban megjelenő információk összefoglaló oldala lesz.


A lap fejlesztését Benedek pápa személyesen is nyomon követte. Claudio Maria Celli érsek szerint a news.va egy teljesen új kommunikációs csatornát jelent a Vatikán számára és az oldalt várhatóan naponta háromszor fogják frissíteni. A hírportálon lehetőség lesz - streamek formájában - a pápai események közvetítésére, valamint audioüzenetek, digitális fotók, pápai beszédek és üzenetek megjelentetésére. Emellett integráltak egy Twitter-csatornát és egy Facebook-linket is.

A Szentszék rádióadója a Radio Vaticana 1931-ben indult, emellett jelenleg önálló újságja, Twitter-csatornája és televízióadója is van. Előbbi a L'Osservatore Romano, utóbbi vatikáni Zenit TV. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a különböző hírek megoszlottak e médiák között. Az új honlapot már májusban egy helyi bloggerkonferencián bemutatták, de akkor még nem lehetett tudni, hogy a szolgáltatás mikortól lesz elérhető.

XVI. Benedek pápa rendkívül fontosnak tartja, hogy a katolikus egyház a világhálón is megjelenjen és ebben a kérdésben elődje, II. János Pál pápa álláspontját képviseli. Már 2007-ben öt webkamerát szereltek fel a Vatikán kertjében, majd 2009 januárjában elindult a pápa YouTube-csatornája. XVI. Benedek 2009 májusában Facebook-alkalmazást is indított, majd blogolásra buzdította és a közösségi hálózatok használatára ösztönözte a híveket. Az érdeklődők tavaly augusztus óta virtuális túrát tehetnek a Szent Péter-bazilikában. Ugyanakkor a miniállam nem minden technikai kérdésben ennyire nyitott, ellenezte például a vallási doménnevek bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Julius Caesar #17
  II. János Pálról én se hiszem, hogy ilyeneket mondott volna. Hihetetlenül jófejnek tűnt nekem az öreg, hiteles alaknak. És nem az a kőkonzervatív, hanem nyitott más emberekre, vallásokra, kultúrákra és elfogadta, hogy ilyen világban élünk, ezzel kell foglalkozni, nem visszasírni a régi éveket...

  És sztem teljesen okés, hogy indítanak hírportált. Anno a nyomtatást is elkezdték.
 • scnad #16
  E-Book netes rendelés esetén 10% engedménnyel.
 • bvalek2 #15
  Nem Dan Brown írta őket véletlenül?
 • Tetsuo #14
  LOL Nem is lenne ra magyarazat...
 • Tetsuo #13
  Ez baromsag. 2. Janos Pal soha nem nyilatkozott ilyet es a Vatikanbol senki sem.
 • Rotyoka #12
  Keresek már valami cikket, meg turkálok a régi újságok közt is.

  És éppen ezért érdekelte őt is, mert tudni illik az egyháznak nem durva a titkosszolgálata, bár tagadják de vannak róla elég szép könyvek
 • e57 #11
  Most ajándék belépőjegyekkel a paradicsomba?
 • blessyou #10
  Ugyan... Hol volt a nyolcvanas években az Internet? Amíg a kilencvenes évek elején meg nem alkották a WWW-t a CERN-ben, addig nagyrészt csak tudományos és karhatalmi szervezetek kommunikációját látta el. Miért érdekelte volna ez ennyire az Egyházat?
 • scnad #9
  Ószövetség, újszövetség ...

  Brékinnyúúúúz : Megjelent a "Szövetség 3 - Az utolsó szövetség"

 • bvalek2 #8
  Azokat könyvalakban terjesztik