MTI

A Vatikán ellenzi a vallási doménnevek bevezetését

A katolikus egyház tájékoztatta a világ internetes címeinek nyilvántartóját, az ICANN-t, hogy nem támogatja a vallásra utaló tartománynevek - mint például az .islam, .catholic - bevezetését - értesült vasárnap az osztrák Kathpress hírügynökség.

Egy ilyen döntés ugyanis arra kényszeríthetné az ICANN-t, hogy döntse el, kinek van joga egyik vagy másik vallás képviseletére, és a szervezet ezzel kénytelen lenne megszegni korábbi "bölcs politikai elfogulatlanságát" - mondta Carlo Maria Polvani, a szervezet vatikáni küldötte. Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet múlt héten tartott konferenciáján a tartománynevek bővítését vetette fel. Korábban utoljára 2000-ben vezettek be új címvégződéseket (.aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name és .pro).

Az amerikai kormányzat égisze alatt működő jogi szervezet kezeli a világ minden internetcímét. Az egyes államok küldöttjeinek döntéshozó jogosultságuk nincs, de véleményt formálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rgranc #5
    Hát igen, eléggé értetlenül állok én is a dolog előtt. Bár azért egy al-kaida.catholic ugyanolyan hülyén nézne ki, mint a vatican.islam ...
  • speedyx86 #4
    Nem nagyon értem, mennyivel lenne másabb a .kat mint a .com
    A .com-hoz se kell szinte semmi.
  • Polemius #3
    Újra kérdem: miért kellene eldöntenie?
    Nyilvánvalóan egy vallásnak az a híve, aki annak vallja magát.
  • bakagaijin #2
    Azért mert többezer vallás van. Nézd csak meg adó 1%-os papírodat, hány egyház működik ma Magyarországon. És ez csak egy ország. S míg egy cégről viszonylag egyszerűen el lehet dönteni, hogy van-e egy adott országban telephelye, vagy hogy a neve az övé-e (azon a néven van-e bejegyezve, birtokol-e olyan védjegyet). Addig egy szervezetről hogyan döntse el, hogy az most képvisel-e egy vallást, vagy sem. Általában ez egyházon belül sem eldőlt, ott is harcolnak egymással, hogy most akkor ki a hithűbb...
  • Polemius #1
    "arra kényszeríthetné az ICANN-t, hogy döntse el, kinek van joga egyik vagy másik vallás képviseletére"

    Miért kellene eldöntenie?