Berta Sándor

A közösségi hálózatok használatára ösztönöz a pápa

XVI. Benedek az idén immár 45. alkalommal tartott Kommunikációs Világnap és Szalézi Szent Ferenc napja alkalmából írt levelében a korszerű kommunikációs eszközök rendszeres használatára buzdította a világ minden állampolgárát.

A 83 éves pápa a Twitter közösségi portálra illő címmel, Az élet igazsága, hirdetése és valódisága a digitális korban felütéssel adott ki állásfoglalást. "Az új technológiák nem csak az egymással való kommunikáció módját változtatják meg, hanem magát a kapcsolattartást is. Éppen ezért mondhatjuk, hogy egy átfogó kulturális változás előtt állunk. Az új technológiák lehetővé teszik az emberek számára, hogy a tér és a kultúra határain túl is találkozzanak egymással és így egy új, potenciális barátságokon alapuló világot hozzanak létre. Mindez egy átfogó kulturális változást és egy nagy esélyt jelent, de ugyanakkor veszélyeket is magában hordoz."

"A fiatalok állandó és növekvő jelenléte az úgynevezett közösségi hálózatokban annak a jele, hogy folyamatosan keresik a másokkal való személyes találkozás lehetőségét. Figyelni kell azonban arra, hogy a meglévő veszélyeket elkerüljük. Ezek közé tartozhat egy úgymond párhuzamos világba való menekülés vagy a virtuális világokban való túlzott elmerülés" - írta levelében az egyházfő.

A pápa a veszélyek ellenére arra ösztönözte a keresztény embereket, hogy "felelősségteljes kreativitással találjanak egymásra a kapcsolatok tengerében, mivel ezt a digitális korszak lehetővé tette". XVI. Benedek szerint az emberek nem csak egyszerűen jelen akarnak lenni a közösségek életében, hanem számukra a kapcsolatok kialakítása kiemelt dolog. Ennek oka, hogy a kapcsolatok iránti vágy az emberi élet fontos részét képezi.

Az egyházfő kiemelte: az információkat készítők és befogadók közötti határ fokozatosan elmosódik. Ma már a kommunikáció nem csak az adatok csereberéléséből áll, hanem abból is, hogy az emberek egyre inkább részesei akarnak lenni ennek a folyamatnak. XVI. Benedek hozzátette: a közösségi portálok hasznosak lehetnek a hit terjesztése miatt is, de ez jóval többet jelent annál, minthogy a felhasználók vallási tartalmakat helyezzenek el a különböző platformokon. Ehelyett sokkal fontosabb, hogy valaki a beszélgetőpartnerével szembeni viselkedés során jelenítse meg a keresztény értékeket.

"Az információk és a tudás új terjesztési módjának köszönhetően egy új tanulási és gondolkodásmód alakulhat ki, amely számos újszerű lehetőséget hordoz magában a kapcsolatok kiépítésének és a társadalom felépítésének a területén" - hangsúlyozta a Vatikán első embere. XVI. Benedek név szerint egy közösségi portált sem említett meg, üzenetében viszont olyan szavakat használt, mint "megosztás", "ismerős" és "profil".

A pápa egyébként rendkívül nyitott az internettel kapcsolatban. Már 2009-ben elindult a YouTube-csatornája, majd ezt követően elérhetővé vált a Pope2You nevű Facebook-alkalmazása is. A Szentszék vezetője tavaly blogolásra buzdította a felhasználókat és közölte: az internet rendkívül gyors mértékben növekszik és nem szeretné, ha ebből a folyamatból kimaradna az egyház. A Vatikán igyekszik haladni a korral, ennek tudható be, hogy az internetoktatást a lelkészképzés részévé tették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • labzo #13
    Ha megbököm a Facebook-on, akkor ő is visszabök?
    Amúgy mennyi ismerőse lehet Facebook-on?
  • Reb Tevye #12
    nextman: teljesen igazad van, bár én ateistának tartom magam. Az sg.hu a kezdőlapom, de ami az utóbbi időben történik a fórumokon az undorító. Senki sem moderálja ezt az oldalt???
  • nextman #11
    Kíváncsi voltam hány nem fikázó hozzászólás lesz, nem sokat találtam.:)
    Néhány ember, ha meghallja az egyház szót, automatikusan elborul az agya..
  • Zoliz #10
    Ezt a papát le kéne váltani, túl sokat nyomja azt a F@ckBook-ot..
  • emerikusz #9
    Vajon lenne annyi követője twitteren mint Lady Gagának?
  • Julius Caesar #8
    Szerintem nem ezt írta. Vagy nem tudsz olvasni, vagy el se olvastad a cikket.

    Teljesen rendben van, hogy a pápa foglalkozik ilyen kérdésekkel (még ha sokan nem is értenek vele egyet). Lényeg, hogy változik a világ és erre reagál. Sokkal jobb, mintha azt tetetné, hogy minden úgy van, ahogy 50-100 éve, közben meg nem.
  • Rapid81 #7
    Tiszta röhej, amit ez a vén f@sz csinál. Ahelyett, hogy a személyes kapcsolatok ápolására, a család fontosságára, a bensőséges kapcsolatok erősítésére buzdítana, arra buzdít, hogy lógjál naphosszat a f@szbúkon, írd meg, hogy éppen sz@rni mégy a twitteren és menekülj olyan emberek közé, akik azt sem tudják, hogy ki vagy valójában. Tiszta röhej. Nem baj, ez a vén öregember úgyis az utolsó előtti pápa és a jövendölések szerint csúnya véget fog érni.
  • Laza #6
    Márki boy jól fel/megkente Őt is :)
  • Hungarikum #5
    Katolikus egyház lassan már a kaotikus egyház nevet is felvehetné.
  • Narxis #4
    Egyszer az a baj, hogy nem változtatnak a nézeteiken, máskor meg az, hogy igen? Ember legyen a talpán aki kiigazodik ezen a sok fikabloggeren. :)