MTI

Szupergyors repülőtéri szkennert tesztelnek

A jövőben öt másodperc alatt eshetnek át a légi utasok a repülőtéri biztonsági vizsgálatokon annak az új kombinált repülőtéri szkennernek a segítségével, amelynek prototípusát a hét végén mutatta be Szingapúrban a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA).

Az új biztonsági berendezés egy hét méter hosszú alagút, amely kombinálja a jelenleg létező összes biztonsági ellenőrző berendezés funkcióit. Az utasoknak egyszerűen csak át kell haladniuk rajta, miközben minden szempontból átvilágítják őket. Az új technológia magában foglalja a testszkenner funkciót, a folyadékérzékelőt, a fémdetektort, a robbanóanyag-érzékelőt, és automatikusan ellenőrzi a lábbeliket is. Az IATA azt reméli, hogy a biztonsági alagút egyszerűsített változatát már az év vége felé a világ számos nagy nemzetközi repülőterén kipróbálásra üzembe állítják. A teljes rendszer próbaverziója 18 hónapon belül válik tesztelhetővé, és öt éven belül ott lehet a világ összes nagy nemzetközi repülőterén.


Csak át kell sétálni a biztonsági besorolásunknak megfelelő folyosón

A jelenlegi repülőtéri biztonsági ellenőrzések utasonként jó néhány percet vesznek igénybe, gyakran meghaladják akár a 10 percet is. Az utasnak kabátját, cipőjét, övét levéve, fémtárgyait és a csomagjában lévő kismennyiségű folyadékot egy tálcára rakva kell áthaladnia a biztonsági szkenneren, vagy fejlettebb változatán, a testszkenneren. Sokan még így is átesnek az igen megalázó motozáson. Az új biztonsági alagút használatával az ilyen külön-külön ellenőrzésekre a jövőben már nem lesz szükség.


A folyosók eltérő mennyiségű vizsgálatot végeznek

A szövetség ráadásul azt tervezi, hogy az új rendszer alkalmazásával három kategóriába sorolják majd az utasokat, akiket íriszfelismerő technológia segítségével azonosítanak, mielőtt áthaladnának a három, egymás mellett elhelyezkedő alagút valamelyikén. Az első csoport az "ismert utazóké" lesz, akiket korábban már azonosítottak, az ő esetükben csak röntgenátvilágítás, fém- és folyadékérzékelést végeznek. A "normális utazók" esetében cipőátvilágítást is végeznek, és át kell haladniuk a robbanóanyag-érzékelő detektoron is. És végül azoknak az utasoknak, akiknek a magatartása aggodalomra ad okot, egy olyan alagúton kell átsétálniuk, ahol teljes testszkennert is alkalmaznak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #6
    A tényleges ellenőrzésról szólt, tehát amennyit az emberke meg a vas konkrétan veled tölt el. Az, hogy előtte mennyit állsz sorban, meg mit hogyan varázsolsz elő a csomag mélyéről az nincs benne.
  • Tetsuo #5
  • Reparamorf #4
    Szkennelgessék magukat, meg aki a világra hozta őket, (amikor éppen
    nem állnak sarkon magukat árulva)

    uff.
  • mrzool #3
    A jelenlegi repülőtéri biztonsági ellenőrzések utasonként jó néhány percet vesznek igénybe, gyakran meghaladják akár a 10 percet is.

    Na ezek sem repültek még sosem... Eleve míg állsz a sorban, lecsatolot az órád, kiveszed az öved a nadrágodból, tárcát+telefont elsüllyeszted a táskádban, a folyadékokat még otthon vagy szintén sorbanállás közben összegyűjtöd, laptopod kiveszed, ennyi, ez nem plusz idő. Átsétálásnál pedig vagy szerencséd van (hiszen már nincs rajtad semmi, ami sípolhatna), vagy becsipogtatnak a buzi secusok, hogy tapizhassanak, ebben az esetben lehet 1-2 perc is. Nade 10???
  • mad mind #2
    Miért gondolom azt, hogy csak az utolsó alagút lesz használva?
  • macseke #1
    az első jó hír a repüléssel kapcsolatban az elmúlt kb. 10 évben