Berta Sándor

Az internetblokádok mellett kampányol Franciaország

A francia kormány a május 26-án és 27-én között rendezett G8-as csúcstalálkozón mindenképpen érvelni akar az internethozzáférések blokkolása mellett.

A napirendi pontok között persze igen furcsán fest majd az internetblokádok alkalmazása, különösen annak tükrében, hogy a témák között szerepelnek majd az emberi jogokkal és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kérdések. "A kalózkodás és a termékhamisítás már ma is napirenden szerepelnek, ezért a digitális térben elkövetett szerzői jogsértéseket sem lehet bagatellizálni. Sokkal egyszerűbbé kell tenni az ilyen jelenségekkel szembeni fellépést, többek között azért is, hogy lehetőség legyen új kreatív alkotások létrehozására" - közölte Jean-Michel Hubert, Nicolas Sarkozy francia elnök internettémában érintett megbízottja.

Hubert szerint a kormányok feladatai közé tartozik, hogy pedagógiailag is közelítsenek a felhasználók felé és elmagyarázzák nekik, hogy miért jelent kihívást az illegális letöltés. Franciaországban éppen e probléma miatt fogadták el a HADOPI-törvényt, ami a három csapás modellt alkalmazza a renitens letöltőkkel szemben. A megbízott hozzátette: sajnos sok döntéshozó csak lassan érti meg, hogy mi ezzel a lépéssel Franciaország célja és akarata. Pedig a cél világos, szeretnék, ha az emberek nagyobb felelősséget vállalnának az interneten a tetteikért és ezáltal egy "civilizált világháló" jöhetne létre.

Szintén a célok között szerepel, hogy a politikusok többet foglalkozzanak az internet szabályozásával kapcsolatos kérdésekkel. Eddig ezekkel szinte kizárólag csak a civil szervezetek és a szakemberek foglalkoztak. Nem szabad azonban, hogy a kormányzati szabályozás visszavesse az innovációt, sokkal inkább azzal kell foglalkozni, hogy "biztosítani lehessen ennek a nagyszerű tudományos eszköznek a szabadságát és a fejlődését".

A G8-as csúcstalálkozó résztvevői várhatóan elfogadnak majd egy internettel kapcsolatos közleményt, amelyben elsősorban a világháló jelentőségére a világ fejlődésében betöltött szerepére hívják majd fel a figyelmet. Emellett hangsúlyozni akarják, hogy nem szabad "túlzott mértékű védelmi mechanizmusokkal megfojtani az internetet", továbbá hogy a kibertérben is biztosítani kell a magánélet és a szabadságjogok védelmét, de a virtuális tér nem lehet jog nélküli terület.

A G8-as csúcstalálkozó előtt két nappal rendezik az E-G8 Fórumot, amelynek keretében az állam- és kormányfők a piac véleményére lesznek kíváncsiak. A közösségi hálózatok és a számítási felhő technológia növekvő jelentősége mellett ugyanis nem lehet elmenni szó nélkül.

A francia kormány elképzeléseit ellenzők is akcióval készülnek és létrehozták a G8 vs. Internet nevű platformot. Álláspontjuk szeirnt Sarkozy minden erejével azon van, hogy az ellenőrzése alá vonja a világhálót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • labzo #9
    Nem semmi, ez nem régi hír:
    http://asva.info/akadozik-a-hadopi-gepezete-2011-05.html - lol, pont azt istenítik, ami meg is bukott?
    Ezek a franciák aztán értik a dolgukat (természetesen csakis a vezetőségre/kormányra gondoltam).
  • Reparamorf #8
    "Valahol Európában" című filmből szeretnék idézni...
    -" Könyörgöm akasszuk fel...."
  • jAMEsbAUd #7
    Először talán azt kellene észrevenniük, hogy rommá törték a szar HADOPI -t is... blokádolhatnak, aztán majd internet az interneten belül titkosítva és mehetnek a franc(iá)ba! Hülye kis csigazabálók, azt hiszik, hogy meg tudják váltani a világot... AZ INTERNETET KORLÁTOZNI NEM LEHET BAROMARCÚAK!
  • M2 #6
    A XXI. század szégyene Franciaország. :-(
  • zsivko #5
    Itt valaki nagyon sírni fog
  • Rotyoka #4
    Azt nem értem hogy amióta Sárközy kolegát utálja Fr. ország azóta miért nincs minden 2. hírben benn hogy ő bezony egykétszázharminckettedrész magyar? :DAS
  • Sir Quno Jedi #3
    Hitlert is ha időben lelőtték volna...
  • Skynet85 #2
    szarközi nagyon hajt a potya pénzre!