Berta Sándor

Felturbózhatóvá válnak a netbookok

A Cupp Computing nevű cég egy olyan kiegészítő modult jelentetett meg a netbookokhoz, amely bármely 2,5 collos SSD meghajtó vagy merevlemez helyére beszerelhető.

A Punkthis nevű eszköz gyakorlatilag egy komplett miniatűr számítógépként is felfogható, hiszen tartalmaz egy a TI DM3730-ra épülő, 1 GHz órajelen dolgozó, A8-as ARM processzort; 512 megabájt RAM-ot és egy MicroSD memóriakártya-bővítőhelyet. Emellett ellátták egy WLAN- és két USB-port kivezetéssel, míg a Mini PCIe-interfészhez egy SSD meghajtó is csatlakoztatható. A modul hozzáférhet a netbook akkumulátorához, billentyűzetéhez, érintőpadjához, kijelzőjéhez, hangszóróihoz és mikrofonjához. A megoldás hátránya, hogy nem elég az eszközt csupán elhelyezni a 2,5 collos meghajtóhelyben, hanem a netbook-alaplaphoz csatlakoztatni is kell. Ehhez a Cupp Computing különleges kábelcsomagokat biztosít.


A kiegészítő megvásárlásával a felhasználók jelentős mértékben "felturbózhatják" meglévő netbookjaikat és eldönthetik, hogy az x86-os vagy az ARM processzort használják-e éppen. Utóbbi használata esetén a termékek üzemideje akár 20 órára is növelhető, míg ez az érték a 40 órát is elérheti, ha az adott eszközt energiatakarékos PixelQi-kijelzővel látták el. Az első Punkthis-kompatibilis készülék az Asus 1015PN.


Az ARM processzorának használatát jelenleg az Ubuntu és az Android 2.3-as, illetve újabb verzió egyaránt támogatják, de elvileg a Cupp Computing tájékoztatása szerint a termék más operációs rendszerekkel is kompatibilissé tehető, mivel a Punkthis egy nyílt platform. A kiegészítő július közepétől lesz elérhető és várhatóan kevesebb, mint 200 dollárba kerül majd. Szeptemberben pedig piacra dobják a Punkthis Enclosure csomagot, amely egy számítógépházat fog tartalmazni a Punkthis-modulhoz, így bárki elkészítheti a saját miniatűr médiaközpontját vagy miniatűr PC-jét. A Punkthis Enclosure ház mérete 125 x 125 x 25 mm és két DVI-kimenettel, audio be- és kimenetekkel, három USB 2.0-s porttal, két USB 3.0-s porttal, valamint egy SD memóriakártya-bővítőhellyel rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lotsopa #16
    arm cortex a8
    Nyugodtan utána olvashatsz, mindenki maga eldöntheti hogy mire elég a teljesítménye.
  • AgentKis #15
    Az mp3-at elviszi, de flash játékokat ne játsz vele...
  • uniu #14
    A8 van az ipad 1-ekben is. Sz'al annyira nem lehet sovány.
  • caprocorno #13
    A "felturbózás" szó a cikk címében, jól sejtem, hogy nem gyorsítást, hanem csupán hosszabb üzemidőt jelent, egy csomó megalkuvással? Mert ha így van, nem hiszem, hogy nagy kereslet lesz erre a cuccosra:)
  • Griphons #12
    *40-nél
    És vezetés közben kicsit idegeítő lenne, hogy a trabantosok ledudálnak az útról...
  • Griphons #11
    Ez kb olyan lenne, mintha valaki a mini morris-ába beszereltetne egy kétütemű alternatív meghajtást, mert az milyen környezettudatos és királyság. Igaz, hogy az ötödét enné, de 4-nél nem is meg többet.
  • Griphons #10
    Miért is akarná bárki az atom procis netbookját egy gagyi pda szintjére butítani, amin csak valami gyengített és korlátozott ubuntu vagy oprendszernek csúfolt android fut? Csak hogy 20órán át vergődhessen az interneten?
    Én nem vagyok egy M$ fan, de jó nekem a Win7starter a megszokott programjaimmal, még ha "csak" 6 órán át tudom is használni a gépem egy feltöltéssel.
  • MsUser #9
    Látom a nyilvánvaló nem igazán jött le. Az egész kompletten procistól USB3-astól elfér egy 2,5-ös laptop vinyó helyén! Ami nagyon sok esetben még jobb teljesítményt is nyújthat mint egy két NET-top, és még mindig a boltokban vannak ezek a gyenge akciós elavult sz..ok. Amúgy párhuzamos alkalmazás, nem kikapcsolja az eredeti CPU-t! Az ANDROIDOT vagy a CHROME OS-t is használhatjuk a Winnel felváltva párhuzamosan mindezt hardveres tuningal, nem szoftveres megalkuvásokkal, partíció buherálással stb. A külön külső alkalmazás is jó megoldás oktatási, internet kávézó, otthoni multimédia, és jó alternatíva lehet a Winn-nel szemben annak akinek elegendő az ANDROID tudása ami nem csekély
  • hdo #8
    Néha már azzal a hővel sem bírnak amit az eredetileg belerakott HDD termel. Mikor kicserélem a HDD-t SSD-re a netbookomban, annyira megváltozott az egész, hogy azóta nem hallottam felpörögni a hűtőventimet, csak egyszer.
  • Mr_Rob #7
    Egy notebook hűtése eléggé ki van centizve. Egy nagyobb processzor, de még egy nagyobb fordulatszámú HDD extra hőtermelése is gondot okozhat.