Berta Sándor

3D-s notebook a Toshibától

A japán elektronikai cég bejelentette első 3D-s Blu-ray filmek megjelenítésére képes hordozható számítógépét.

A Toshiba dynabook TX/98MBL (Satellite A665) 15,6 colos, 16:9 képarányú széles kijelzővel rendelkezik és célja, hogy a felhasználók számára igazi 3D-s játék- és filmélményt nyújtson. A gyártó szerint az új készülék a világ első 3D-s Blu-ray filmek megjelenítésére alkalmas notebookja. "A Satellite A665 lehetővé teszi a játékosoknak, hogy testközelbe merüljenek el programjaik érdekfeszítő háromdimenziós környezetében" - jelentette ki Dirk Thomaere, a Toshiba Közép-Európáért felelős igazgatója.

Ahhoz, hogy mindez lehetővé váljon, a vállalat a hordozható számítógépbe egy 120 Hz-es, LED háttérvilágítású kijelzőt épített be és a termékhez jár az Nvidia különleges szemüvege is. A 2D-s és 3D-s tartalmak megjelenítéséért az 1 gigabájt dedikált videomemóriával gazdálkodó Nvidia GeForce GTS 350M mobil grafikai chipj felel. Fontos azonban megjegyezni, hogy 3D-s Blu-ray alkotások tökéletes lejátszásához a Toshiba a WinDVD BD verzióját ajánlja, és mindenképpen szükség lesz egy szoftverfrissítésre is.


A notebook lelke egy 1,73 GHz alapórajelű Intel Core i7-740QM processzor, aminek az órajelét a Turbo Boost funkció használatával 2,93 GHz-re lehet emelni. A további összetevők: egy Blu ray meghajtó, 640 gigabájtos HDD és 4 GB memória. Az operációs rendszer ugyan elméletben választható, de a Toshiba a készülékre a Microsoft Office Home és a Business 2010 szoftvercsomagokat már előre feltelepíti. Az összképet Harman Kardon sztereó hangszórók és Dolby Advanced Audio teszi teljessé.

A Toshiba a HD-formátumháborúban a vesztes oldalon állt, most viszont a 3D-s Blu-ray képes eszközök úttörője akar lenni. Ilyen különleges kiadványok ugyanakkor még alig találhatók a piacon, az Avatar Blu-ray verziója például csupán hagyományos, 2D-s alkotás. A japán társaság ennek ellenére úgy véli, hogy érdemes megvetnie a lábát ezen a területen. Az új modell Japánban július végén, a világ többi részén az esztendő harmadik negyedévétől kerül a boltokba, méghozzá két változatban. A 3D-s kiadás mellett ugyanis elérhető lesz egy 16 colos HD-kijelzővel szerelt változat is, amely olcsóbb lesz 3D-s társánál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #13
    A nintendo most kezdi arulni az elso szemuveg nelkuli 3D kepes gameboy ds-eket. Ha az emberek meglatjak mennyivel jobb szemuveg nelkul nezni, mindenki olyan tv-t akar majd venni.
  • AgentKis #12
    Különben meg majd a 3d-s mobil képernyő lesz az igazi! És akkor lehet majd fincsi 3d-s háttereket leszedni jópézé!
  • AgentKis #11
    "Kettőnek nincs köze egymáshoz."

    Pontosabban a hz az elméleti max. FPS amit meg tud jeleníteni egy képernyő. Ennél többet hiába számol ki a videokártya, akkor sem jelenik meg.
  • MacropusRufus #10
    "de barmelyik hagyomanyos laptop is hoz 30 hz-et. (tehat max. 30 fps-t)"
    a képfrissítési ferkinek nem sok köze van a megjelenithető képkockák számának.
    Ui. pl. az én tv-m 100Hz-es de továbbra is csak 50fél képet jelenít meg.
    Ui. a PC monitorom jelneleg 85Hz-n ketyeg és a gémek akár 100-120fps-el is mennek.
    Az egyik a monitor adata, hogy megkora a legnagyobb képfrissítési freki, a másik (fps) meg a vga adata, hogy 1sec alatt hány képkockát tud kiszámolni és/vagy megjeleníteni. Kettőnek nincs köze egymáshoz.
    Már csak azért sem mert az LCD/TFT technikának nincs kéfrissítési frekije.
  • Griphons #9
    3D tervezéshez van értelme? Lenne, ha nem lenne 15"-os. Mondjuk notin én alapból nem kezdenék neki 3D rendereléshez. Nem vagyok benne biztos, hogy bírná azt egy mobil graf chip.
    Milyen 3D-s laptopot? Biztos rosszat álmodtál...
    Nem kéne keverni a szezont a fazonnal, a 30Hz durván nem 30fps. Kicsit sokat Unrealoztál nem?
  • kvp #8
    A 3d-s megjelenitesnek van ertelme. Foleg munkahoz jo, 3d-s tervezeshez. Viszont ahhoz jobb lenne ha szemuveg nelkuli 3d-s kijelzoket arulnanak. Az erdekes csak az, hogy ha jol emlekszem a toshiba mar adott ki szemuveg nelkuli 3d-s laptopot, jo 10 eve. (mondjuk nem volt hd, csak svga, de mukodott)

    Az asus fele megoldas pedig barmilyen nagy frissitesi frekvenciaju kijelzon mukodik, sot a regi megoldasok meg a vga kimenetes laptopokon is, bar azok infra helyett kabelen kapjak a jelet. Jelen esetben pl. 60 hz-et tudnak elerni a 120 hz-es monitorral, de barmelyik hagyomanyos laptop is hoz 30 hz-et. (tehat max. 30 fps-t) A valodi 3d-s kijelzokhoz kepest viszont ez csak egy jatek.
  • Tinman #7
    Szvsz az Avatar volt az igazi elindítója ennek a 3D őrületnek, de újra meg fog bukni az IT piacon és a TV piacon is... moziban nem hiszem.
  • endrev #6
    Magiszter, a 3D-hez nagyon nem mindegy a felbontás. Minél kisebb a felbontás, annál közelebbi objektumok kezdenek el 2D-ben látszódni, mert minél távolabbi egy tárgy, annál kisebb a különbség a két szembe jutó képe között, tehát annál nagyobb felbontás kell a kisebb különbség megjelenítéséhez. Ez az értelme.

    És lehet hogy rossz a szemed, van különbség a DVD és BD között 15 colon; nem a képátmérő számít, hanem az, hogy ahonnan nézed, onnan milyen nyílásszögben látod. Teljesen mindegy, hogy IMAX-moziban ülsz vagy egy 15 colos laptop előtt, ha a nyílásszög megegyezik.
  • Justil #5
    továbbmegyek, mi értelme van ezeknek az ál-3D-s parasztvakításoknak?
  • B0nFire #4
    Kezd unalmassá válni a "minden hétre egy újabb 3D-s cikk"-téma.