Berta Sándor

Két kijelzővel ellátott tábla PC az Acertől

A tajvani gyártó sem akar lemaradni a Toshiba mögött és bejelentette a Windows 7-est futtató, két 14 colos képernyővel felszerelt hordozható számítógépét.

A Toshiba Libretto W100-ashoz hasonlóan az Acer Iconiában is a billentyűzet helyére építették be a második érintőképernyőt. A két Acer CineCrystal LED-háttérvilágítású TFT LCD maximális felbontása egyenként 1366 x 768 képpont. Az eszköz alapját a Turbo Boost funkcióval rendelkező, 2,66 GHz órajelű Intel Core i5 processzor jelenti, ezt egészíti ki 4 gigabájt DDR3-as memória. A beépített merevlemez minimum 320 gigabájt, legfeljebb pedig 750 gigabájt tárolókapacitású lehet. A készüléknek egy HDMI-kimenete, egy VGA-kimenete, egy UMTS- és WLAN-modulja, valamint három USB portja van, utóbbiak közül egy az USB 3.0 szabvánnyal is kompatibilis. A készülék súlya 2,78 kilogramm.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gyártó az Iconiát az asztali PC-k leváltására szánt termékként pozicionálja, erre a célra az erős processzor, a két érintőképernyő és sok memória alkalmassá is teszi a terméket. Az egyetlen sarkalatos pont a 4 cellás akkumulátor lehet, amely legfeljebb 3 órás üzemidőt biztosít.

A készüléket az Acer a Windows 7 operációs rendszer Home Premium változatával szállítja, a szoftverek vezérlése kizárólag az érintőkijelzők segítségével történik. A cég ugyanakkor az érintőképernyős funkciók bővítése tekintetében együttműködött a Microsofttal. A cél az volt, hogy olyan plusz kezelési lehetőségeket integráljanak a rendszerbe, amelyek még könnyebbé teszik a vezérlést.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyik ilyen plusz funkció, hogy ha a felhasználó mind a tíz ujját egyszerre helyezi az alsó érintőképernyőre, akkor láthatóvá válik egy virtuális billentyűzet. Ha azonban csak öt ujját rakja egyszerre a kijelzőre, akkor egy menü nyílik meg, amely egyszerű és gyors hozzáférést kínál a videókhoz, a digitális fotókhoz és az internetes programokhoz. Amennyiben pedig valaki a böngészőt nyitja meg, akkor a honlapok a képernyőre széthúzva jelennek meg. A címsor és a menüpontok ilyen esetben az alsó kijelzőn láthatók.

A tervek szerint az Acer Iconia várhatóan 2011. január 16-tól lesz kapható, az ára viszont meglehetősen borsos lesz: elérheti az 1800 eurót. A tajvani gyártónak nem ez az első tábla PC-je, idén májusban mutatta be ugyanis a Google Android operációs rendszerét használó termékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #14
    A virtuális billentyű egyelőre kompromisszum a valódihoz képest.
  • ilmi6 #13
    Google this: SwitchEasy PureAnti-Reflect
  • kecskeszeme #12
    Miért nem képesek tükröződés-mentes kijelzőket készíteni...?
    Az ember nem kinyitható tükröt akar, amikor notebook vásárlásra készül...
  • B0nFire #11
    "a virtuállal oké, hogy nem esik kézre, de ténykérdés, hogy egy normális noti bill jobb és kényelmesebb mint az asztali."

    Ki mondta, hogy normális notim van? Amúgy, ha már itt tartunk, mi számít normális notinak?

    Nem szeretem, mert kicsi a süllyedése. Nincs olyan mély gödre, mint az asztali billentyűzetemnek, amibe pont beleillenek az ujjacskáim. Gyakorlatilag teljesen laposak a billentyűk, nem fekszik bele az ujjbegy. Ezért könnyű félreütni. A rendkívül pici süllyedés miatt viszont nem érzékelem pontosan, hogy lenyomtam-e rendesen a betűt, vagy sem. Amikor előttem van egy kézzel firkált szakdolgozat, nem leshetem a képernyőt, mert sosem gépelném le. A szemem a papíron, a kezem a billentyűzeten van. A képernyőt nem nézem. De ha egy mód van rá, kerülöm a laptoppal való munkát.
  • dondore #10
    nem jobb. ergonomikus bill. a legjobb. olyan meg nincs notinak.
  • farxis #9
    de szar ipad sokal jobb minösségibb azon ios-van amivel bármit megtehec és 200000 app van rá win7-re 1 sem....
  • lapaleves #8
    no offense, de ha pár regénnyi gépelés után sem sikerült a noti billt megszokni, akkor szerintem dobd ki és vegyél papírt, ceruzát.

    a virtuállal oké, hogy nem esik kézre, de ténykérdés, hogy egy normális noti bill jobb és kényelmesebb mint az asztali.
  • bino512 #7
    ki akar 2 képernyőn netezni?:D és ki akar ezen játszani,vagy bármit csinálni,fejleszteni honlapot stb.... egy ekkora nyamvadékon:D

    Kell még jó pár év hogy felvegye a versenyt a PC vel... szvsz.
  • naxa #6
    Azért kérdés hogy ezt hogy kéne elképzelni...
    ha csak ennyi lenne, akkor:
    ez a 10 ujj eleve hülyeség...
    van aki 2 ujjal gépel...
    arról nem is beszélve, hogy hiába 10-zel, a legritkább esetben "tartom" az ujjaimat a billentyűzeten, egyszerre csak pár ér le...
    ha kávét iszok, én is 3 ujjal gépelek vagy 1-gyel, de ennek ellenére a hátam közepére kívánnék egy menüt
  • enkido #5
    Mosógépre billentyű? Minek? :D:D