Berta Sándor

A közösségi honlapok egyszerre jelentenek kihívást és esélyt a rendőröknek

A COMPOSITE európai uniós projekt kapcsán elvégzett felmérésből kiderült, hogy a kontinens rendőri szervezeteinek a közösségi oldalak jelentik a legnagyobb kihívást.

A Comparative Police Studies in the EU (COMPOSITE) keretében a szakemberek tíz európai állam (Belgium, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Macedónia, Hollandia, Románia, Spanyolország és Csehország) rendőri szervezeteit keresték meg és arra voltak kíváncsiak, miként használják a rendőrök a mindennapokban a Facebookot, a Twittert vagy éppen a YouTube-ot. Kiderült, hogy különösen a Twitter használata eredményezett sikereket, ugyanakkor a nyomozóknak komoly nehézségeket jelent az internetes munkavégzésre való átállás. Az eredményeket egy jelentésben összesítették.

A rendőri munka az elmúlt években rendkívül gyorsan megváltozott, ami elsősorban a szélessávú internetelérések elterjedésének köszönhető. A rendőrségek mellett az őket ellátó informatikai és távközlési cégeknek is szembe kell nézniük az új kihívásokkal, éppen ezért a COMPOSITE munkatársai e vállalatok tapasztalataira is kíváncsiak voltak. A szakemberek megállapították, hogy különösen hat IT-trend figyelhető meg a rendőrségeken: ezek a rendszerintegrációval, a megnövekedett mobilitással, a megfigyelési technológiákkal, a digitális biometriával, a felhasználói elfogadás problémáival és a közösségi honlapokkal kapcsolatosak.


A legtöbb rendőrség már meglévő rendszereit szeretné összekötni más rendőri szervek hálózataival. Németország, Belgium és Hollandia között például létrehoztak egy intranetet. Egyre inkább elterjed a földrajzi adatok, például a GPS-koordináták alkalmazása is, utóbbiakat elsősorban a járőrautók mozgásának koordinálására használják. A mai nyomozók már a helyszínen lekérhetik a legfontosabb információkat, ehhez elengedhetetlenek a notebookok és a GPS-vevőegységek. Szintén megemlíthető a korszerű megfigyelési technológiák és a biometriai azonosítók elterjedése, ezek a megoldások főleg az épületek és a tehergépkocsik azonosításában, ellenőrzésében kapnak kiemelt szerepet.

A rendőrök ugyanakkor egyáltalán nem boldogulnak könnyen az új technológiákkal. Sokuknak gondot okoz az új rendszerek megfelelő használata és gyakran előfordul, hogy éppen ezért a rendelkezésre álló erőforrásoknak és lehetőségeknek csak a töredékét használják ki. "A közösségi médiákat elsősorban Hollandiában és Nagy-Britanniában alkalmazzák a rendőri munkában. De elmondható, hogy minden megkérdezett rendőr a jövő központi kihívásának nevezte a közösségi médiák használatát és közölték: véleményük szerint az ilyen eszközök alapjaiban fogják megváltoztatni a rendőri munkát" - összegezte a tapasztalatokat Sebastian Denef, a Fraunhofer Társaság Alkalmazott Információtechnikai Intézetének (FIT) kutatója.

A kihívás mellett a közösségi médiák komoly esélyt is jelentenek, hiszen a nyomozók közelebbi kapcsolatba kerülhetnek az internetezőkkel, a segítségüket kérhetik a különböző ügyek felderítésekor. Az emberek megtanulják, hogy a rendőrök a világhálón is jelen vannak és bátran kérhetnek tőlük segítséget, ha szükséges. A Nagy-Britanniában végrehajtott rendőrségi Twitter-tesztek sikeresen zárultak és nagy érdeklődést váltottak ki, ráadásul a rendőri munka is átláthatóbbá válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #12
    </b> – vegyétek úgy, hogy nem felejtettem le...

    Komolyan az agyamra bír menni ez a logikázó nyelvészkedés! Latinban többes szám a média, de a magyarban nem. A magyar többes szám jele a "k". Ez akkor is így van, ha a média szó latinul egyébként többes szám. Magyarul nem, mert nincs rajta többes szám képző. Sosem mondunk ilyet, hogy "A média megírták" vagy "A médium megírták", sem pedig azt, hogy "Az újságok megírta". Aki ilyen hülyeségeket beszél, annak megromlott a nyelvérzéke.

    Tessék letölteni és elolvasni, mielőtt nekiállunk hülyeséggel szétoffolni a topicot!
  • B0nFire #11
    "Olyan, hogy »médiák« nincs. Van »médiumok« és van »média«."

    Bunkó vagy Bákszi, illetve ülj le, fiam, egyes!

    Akkor a te lehetséges verzióid szerint:

    •"A közösségi média egyszerre jelent[b]enek[/i] kihívást és esélyt a rendőröknek"
    •"A közösségi médium egyszerre jelent[b]enek[/i] kihívást és esélyt a rendőröknek"

    Wazze, komolyan te beszél nem magyar vagy csak jár ide flém direkt?
  • tntmax #10
    A közösségi mik?
  • atomkrumpli #9
    nem nyert
  • Sir Cryalot #8
    hát már hogyne lenne , médiák, métanár, métábla
  • MsUser #7
    Volt szerencsém megtalálni engem megkárosító személyt ezeknek a közösségi oldalaknak köszönhetően! Az anyja címe, ő és barátai fotói, iskolai eredményei, ezeket kinyomtattam és a rendőrségre bevittem az eljáráshoz, meg lett a tettes, de megjegyzem csodálkoztak hogy hogy tudtam meg mindent az egész életét, anyja nevét, lakcímét egy nap alatt mikor ők még semmire sem jutottak. De miután elmagyaráztam az internetes csalásokkal foglalkozó rendőrnek hogy első lépésben a googlén kezdtem keresni, és így tovább akkor már megköszönte ezt a jó tippet, persze csodálkoztam rendesen hogy ez nem evidens az ez irányú szakembernek!
  • Justil #6
    biztos?
  • Amergin #5
    Háát...a Borsod-megyei kistelepüléseken lévő (nem létező) rendőri állománynak garantálom, hogy nem a közösségi oldalak jelentik a legnagyobb kihívást!!!
    Az adóhivatalnak, gyámügynek és még egy pár szervezetnek viszont melegen ajánlanám, hogy többet használják a közösségi oldalakat, hogy például utánanézzenek, hogy a fészbúkon fotózott csilivili autó, fux és pénzhegyek tulajdonosai vajon mekkora jövedelmet vallanak be.
    He-he-he...
  • lamer the true #4
    "kiderült, hogy a kontinens rendőri szervezeteinek a közösségi oldalak jelentik a legnagyobb kihívást."

    Hát szerintem csak a jo jo Józsefvárosban nagyobb kihívás lenne, mint a sok láma a "Számítógép függő vagyok" bögréjével ;)
  • Penge4 #3
    Igen, van média és vannak médiumok is: