Berta Sándor

A közösségi portálokat is bevonják a tájékoztatásba a rendőrök

A hannoveri rendőrség a Facebook használatával kísérletezik. Az alsó-szászországi nyomozók elsősorban az eltűnt személyek megtalálásában számítanak a közösségi oldal tagjaira.

A helyi rendőrök két héttel ezelőtt tették közzé egy hónapokkal ezelőtt eltűnt fiatal török lány adatait, majd a fotóját is megjelentették. "Ebben az esetben a Facebookon nyilvánosságra hozott felhívásunkra néhány visszajelzés érkezett, de nem volt köztük forró nyom. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy csak idő kérdése, mikor deríthetjük fel az első olyan ügyet, amelynél a Facebookon való keresést is igénybe vesszük. Nem engedhetjük át ezt a terepet az elkövetőknek" - nyilatkozta Stefan Wittke, a hannoveri rendőr-főkapitányság szóvivője.

A program jelenleg még kísérleti szakaszban van, így senki sem válhat a helyi nyomozó Facebook-barátjává. Ezt a korlátozást egyébként azért vezették be, hogy a felhasználók ne árasszák el túl sok információval a rendőröket. Előfordult ugyanis, hogy egy a Facebookon megjelentetett, eltűnt személlyel kapcsolatos felhívásra reagáló édesapa napokra megbénította a rendőrség munkáját.

A korlátozás ellenére így is számos reakció érkezett hozzájuk a kezdeményezéssel kapcsolatban. Wittke elmondta, hogy nagyon sok tanácsot és jókívánságot kapnak az emberektől. A fiatal török lány adatait tartalmazó dokumentumot például több mint 8000-en vették át. "Ha csak abból indulunk, hogy mindegyiküknek 100 barátja van, már akkor is kereken 800 000 látták a felhívást" - jegyezte meg a szakember.

A tervek szerint a hannoveri rendőrök hat hónapon keresztül maradnak a Facebookon. Emellett nem zárható ki, hogy a nyomozók a közeljövőben a StudiVZ közösségi portálon és a Twitteren is megjelennek azért, hogy eredményesen deríthessenek fel egy-egy ügyet. "Lehet, hogy éppen egy olyan felvételt hozunk majd nyilvánosságra, amit egy térfigyelő kamera rögzített egy bankrablásról" - szögezte le végül a szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e57 #2
    Akkor a közösségi portálokon lesz még egy gomb a megszokottak mellé?
    ISMEREM / NEM ISMEREM / FELJELENTEM
  • Rotyoka #1
    Akkor gyorsan regelek egy 500. Donnie Darkot :P