Berta Sándor

3,5 milliárd dollárt fizetne az Atherosért a Qualcomm

A Qualcomm megerősítené pozícióját a WLAN-, az Ethernet- és a Bluetooth chipsetek piacán. A társaság ezért a történetének legnagyobb felvásárlását hajtaná végre.

A vállalat célpontja az Atheros Communications, amelyért a The New York Times cikke szerint 45 dollárt sem sajnálna kifizetni egy-egy Atheros részvényért, ez pedig 3,5 milliárd dolláros vételi ajánlatot jelent. Bár minden jel arra mutat, hogy az üzletet megkötik, de az is előfordulhat, hogy az Atheros vezetői végül mégsem fogadják el az ajánlatot és a tárgyalások megrekednek vagy azokat megszakítják.

Az Atheros Communications kifejezetten a hálózati kommunikációban használt chipseteket fejleszt. A vállalat elsősorban WLAN-, Ethernet- és Bluetooth-modulokat gyárt, amelyeket többek között a Netgear, a D-Link és a Trendnet is beépít a készülékeibe. Az Atheros legnagyobb megrendelője a Foxconn és a Nintendo. A társaságot 1998-ban alapították egyetemi tudósok és vállalkozók, s jelenleg körülbelül 1700 alkalmazottja van. A fejlesztőcég a tavalyi esztendő első kilenc hónapjában 700 millió dolláros forgalmat bonyolított és 77,6 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el.

A Qualcomm tehát nem véletlenül vetett szemet az Atherosra. A 3,5 milliárd dolláros ajánlat azonban némileg túlzónak tűnhet és a konszern történetének legnagyobb felvásárlását jelentheti. A vállalat jelenleg 10 milliárd dolláros pénzügyi tartalékkal rendelkezik, tőzsdei értékét 82,5 milliárd dollárra becsülik. Szintén a pénzügyi tartalékot növelte, hogy a cég tavaly decemberben 1,9 milliárd dollárért eladta a mobil licenceit az AT&T-nek, ezzel párhuzamosan pedig bejelentette, hogy leállítja a FloTV nevű mobil televíziós szolgáltatását.

A tervezett tranzakció megerősíti Paul E. Jacobs cégvezető bejelentését. A szakember ugyanis közölte, hogy a társaság meg akarja erősíteni a pozícióját az okostelefonokhoz és a tábla PC-khez szánt WLAN-, Bluetooth- és GPS-chipsetek területén. Érdekesség, hogy a két piaci szereplő már 2006 óta együttműködik, így a Qualcomm közel sem venne zsákbamacskát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!