Berta Sándor

Németország - népszerűek az online zenei letöltések

Tavaly a német felhasználók összesen 151 millió euró értékben töltöttek le legálisan zeneszámokat és zenei albumokat. Ez az összeg 35 százalékkal nagyobb a 2009-ben regisztráltnál.

"A zeneletöltések piaca ismét több mint 33 százalékkal növekedett. Egyre több zenei rajongó választja ki a kedvenc dalait a PC-je előtt ülve. Ez a folyamat a gyors internethozzáféréseknek és a vonzó áraknak köszönhetően tovább folytatódhat a közeljövőben és 2011-ben is komoly plusz bevételekkel számolunk" - jelentette ki Achim Berg, a BITKOM szakmai szervezet alelnöke.

A bevétel mellett nőtt a legális zenei letöltések száma is. A németek tavaly összesen 69 milliószor töltöttek le a világhálóról vagy vásároltak meg zeneszámokat, illetve zenei albumokat. Ez 34 százalékos növekedést jelent a 2009-es adatokhoz képest, miközben a 2007-ben regisztrált adatoknak a kétszerese.

A vevők többsége, 60 százaléka férfi, de 37-ről 40 százalékra nőtt az online zenei kiadványokat vagy dalokat letöltő, illetve vásárló nők aránya. A lehetőséggel élő felhasználók 55 százaléka 29 évesnél idősebb. Berg szerint mindez azt mutatja, hogy a legális fizetős zenei szolgáltatások elsősorban a középkorúak és az idősebbek körében népszerűek.


Balra az értékesítés, jobbra a forgalom növekedésének grafikonja

Németországban a letölthető zeneszámok átlagára 1,06 euró. Az elmúlt években folyamatosan csökkenő árak nagy mértékben hozzájárultak a forgalom és a bevétel növekedéséhez. Emellett szintén fontos tényező, hogy egyre többen töltenek le a mobil- és az okostelefonjukra dalokat, mivel az UMTS és az LTE elterjedése vonzó mobil zeneletöltési lehetőséget jelent. Az utóbbinak köszönhető, hogy a letöltések mellett a streaming-ajánlatok is egyre népszerűbbek.

A BITKOM azzal számol, hogy a folyamat a tábla PC-k térnyerésével tovább erősödhet és ezek a készülékek növelhetik a zenei letöltések számát. "A tábla PC-k bárhol működhetnek és nagy, felhasználóbarát képernyőkkel rendelkeznek. Így ideálisak nem csak a dalok, hanem a filmek letöltéséhez is" - hangsúlyozta a szakember.

A németországihoz hasonló folyamatokról számolt be jelentésében a a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI). Az IFPI Digital Music Report 2011 szerint nőtt a digitális eladások, illetve legális letöltések aránya és az utóbbiakból származik most már az összes bevétel 29 százaléka. A jelentés készítői rámutattak: a felhasználók egyre könnyebben juthatnak digitális zenei ajánlatokhoz, a kínálat is egyre nagyobb lesz. Jelenleg világszerte már több mint legális internetes és mobil zenei bolt működik, amelyek kínálatában összesen 13 millió zeneszám található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!