Berta Sándor

Viinyl.com - egy dal, egy honlap, egy URL

A kanadai zenei platform lehetővé teszi a művészek számára, hogy a zeneszámaikat egy általuk megtervezett honlapon mutathassák be a felhasználóknak.

Az internet minden előnye ellenére napjainkban komoly problémát jelent a zenészek számára, hogy kitűnjenek a tömegből és bebizonyítsák: ők valóban tehetségesek. Éppen ezért különösen fontos a művészeknek, hogy felépítsenek egy saját online rajongói bázist. Ebben nyújthat segítséget a 2009 telén alapított Viinyl.com, amely az egy dal, egy honlap, egy URL koncepcióra épít. Az alapötlet az, hogy az előadó a teljes portfóliójának bemutatása helyett csupán egyetlen számot választ ki és azt helyezi előtérbe. Az alkotást a megfelelő grafikák és a közösségi médiákra (YouTube, Facebook, MySpace, Twitter) mutató hivatkozások segítségével helyezik el egy Viinyl-aloldalon.

A szerző eldöntheti, hogy a dal letölthető legyen, vagy csak streamen lehessen meghallgatni. A portál statisztikai eszközöket is biztosít, így a zenész pontosan nyomon követheti honlapja látogatottsági adatainak változásait és megtudhatja, hogy hányan töltötték le vagy hallgatták meg a kiválasztott dalt, illetve hányan voltak kíváncsiak a médiacsatornákon elhelyezett tartalmaira. A szolgáltatás jelenleg zárt bétatesztelési szakaszban van és kizárólag meghívóval lehet csatlakozni hozzá. A feltöltött zeneszámok MP3 formátumú, 192 és 320 kbit/s közötti bitrátájú fájlok lehetnek. Az egyes anyagok mérete nem haladhatja meg a tíz megabájtot.


"Nagyszerű dolog, hogy a zene letöltése ennyire egyszerűvé és gyorssá vált. De végeredményben ez egy elég unalmas eljárás, különösen, ha a hanglemezboltokban hozzáférhető zenék felfedezéséhez hasonlítjuk. Még nagyon jól emlékszem arra, hogy mennyire örültem, amikor a fizetési csekkemmel a hanglemezboltba mentem és a lemezek között válogattam. A mostani folyamat nem annyira izgalmas, mint amikor az ember egy korongot tartott a kezében. Az unokahúgaimnál és az unokaöcséimnél megfigyeltem, hogy miként vásárolnak ma zenét. A Viinyllel egy olyan platformot akartam létrehozni, amely az én korábbi érzéseimet adja vissza" - jelentette ki Armine Saidi, az oldal alapítója.

A Viinyl üzleti modellje eredetileg egy olyan marketingeszköz-csomagból fejlődött ki, amit a zeneipar számára készítettek. Az akkori stratégia rendkívül sikeresnek bizonyult, mivel jóval több lehetőséget kínált a művészeknek, mint a klasszikus megoldások, amikor az MP3-számokat egyszerűen elhelyezik egy lejátszási listában. Ez a módszer segített az előadóknak abban, hogy erősíthessék rajongóikkal fenntartott kapcsolataikat. Saidi szerint az emberek szeretik, ha elcsábítják őket és ezt általában lojalitással hálálják meg.


A Viinyl létrehozója kiemelte, hogy időközben rájöttek arra, hogy a zeneipar ezt a zeneterjesztési és -értékesítési megoldást egész egyszerűen figyelmen kívül hagyta. Ezért döntöttek úgy, hogy kifejlesztik a rendszert, s a művészeknek és a profi zenészeknek egy olyan platformot kínálnak, ahol maguk határozhatják meg és irányíthatják az online jelenlétüket és a dalaik terjesztését. "Szeretnénk mindenkit megszólaltatni, mert hisszük, hogy a Viinyl elsődleges kapcsolati forrássá válhat a rajongók és a művészek között. Ehhez olyan marketingeszközöket biztosítunk, amelyek mind a független előadóknak, mind a nagy kiadóknak segíthetnek. A célunk az, hogy elérjük az embereket és kibővítsük a rajongótábort. A májusban véget érő bétatesztelési szakasz után úgynevezett freemium-modellként fog működni."

"Mindenki számára egyedi megoldásokat kínálunk majd. Lesz például egy olyan verzió is, amelyben a kiadók egyszerre akár több zenészt is menedzselhetnek, ezenkívül dolgozunk egy olyan honlapon, amely összegyűjti az összes Vinyl-dalt. Lehetővé akarjuk tenni a rajongók számára, hogy megismerkedhessenek ezekkel a művekkel. Különböző kategóriák lesznek, külön fogjuk csoportosítani a legújabb és a legnépszerűbb műveket, de lehetőség nyílik majd a keresésre is" - ismertette a közeljövőbeli terveket Armine Saidi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)