Berta Sándor

Operációs rendszert készít a Motorola

A Motorola Mobility több olyan szakembert foglalkoztat, akik korábban az Adobe vagy az Apple fejlesztői voltak. A vállalat az ő segítségükkel készíti webes operációs rendszerét, ami a Google Android alternatívája lehet.

Az információról az InformationWeek nevű IT-magazin számolt be egy olyan forrásra hivatkozva, aki tisztában van a cégnél folyó fejlesztésekkel. Kiemelendő, hogy a Motorola szóvivője nem cáfolta a hírt, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is az Androidot akarják alkalmazni az eszközeiken. Egy másik jel is arra mutat, hogy közel sem hírlapi kacsáról van szó, Jonathan Goldberg, a Deutsche Bank elemzője ugyanis szintén azt nyilatkozta, hogy tudomása van a projektről. A szakember az InformationWeeknek adott telefoninterjújában megerősítette, hogy a Motorola Mobility valóban egy új operációs rendszeren dolgozik. "Úgy gondolom, hogy a cég felismerte azt, hogy meg kell különböztetnie magát a versenytársaitól. Emellett senki sem szeret egyetlen beszállítóra támaszkodni" - közölte Goldberg.

Jelenleg nem lehet tudni, hogy az operációs rendszer fejlesztése milyen szakaszban van, miként azt se, hogy a Motorola Mobility mennyire gondolja komolyan a projektet. Goldberg elmondta, hogy az okostelefon-gyártó nagyon óvatos ebben a kérdésben, mivel nem akar abba a régi hibába esni, hogy "egyszerre 50 millió operációs rendszert használ". A társaság pénzügyi szempontból rendkívül fegyelmezett.


Hiába jó a Xoom hardvere, a cég ezzel még nem tud kitűnni az Androidos táblagépek özönéből

Az elmúlt 9 hónapban a társaság számtalan ismert egykori Adobe- és Apple-fejlesztőt igazolt le. Gilles Drieu, a szoftverfejlesztésekért felelős alelnök például tavaly márciusig az Apple munkatársa volt és öt hónapos szünetet követően állt munkába a Motorola Mobilitynél. A szakember korábban együttműködött a WhatWG és a W3C webes szabványügyi csoportokkal és az eddigi tapasztalatai alapján képes lehet egy operációs rendszer fejlesztési munkáit levezényelni.

Felmerül a kérdés, hogy vajon a Motorola Mobility miért kezdett az új szoftver fejlesztésébe? Nos, alighanem azért, mert az Androiddal kapcsolatos szabadalmi viták egyáltalán nem tetszenek a cégnek és még időben be akarja biztosítani magát. Egy webes alapú operációs rendszer megfelelő alternatíva lehet. Ugyanez a szempont vezérli a Hewlett-Packardot is a webOS kapcsán. Sanjay Jha, a Motorola Mobility első embere februárban kijelentette: a vállalat a Google Android operációs rendszere segítségével próbál meg változtatni a jelenlegi helyzetén, emellett elsősorban Európára fókuszálnak. Azt szeretnék, ha a közvélemény szemében nem csak mobiltelefon-gyártóként jelennének meg, hanem egyre inkább innovatív szoftverműhelyként is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hammerjoe #20
    De minek?? Hiszen legkésőbb jövő év elején bekebelezi a Google, az egészet!! Erről zengett minden 2-3 héttel ezelőtt! És ha így lesz, akkor annak meg ott az Android (webre meg a Google OS)!! Majd, pont saját maguk alatt vágják a fát, és csinálnak maguknak konkurenciát!!

    "Nos, alighanem azért, mert az Androiddal kapcsolatos szabadalmi viták egyáltalán nem tetszenek a cégnek és még időben be akarja biztosítani magát.....Sanjay Jha, a Motorola Mobility első embere februárban kijelentette: a vállalat a Google Android operációs rendszere segítségével próbál meg változtatni a jelenlegi helyzetén"

    Ez meg már elég régi hír, kár volt ide beollózni!! Azóta kiderült, hogy annyira tart a Motorola a szabadalmi vitáktól(semennyire), hogy kompletten eladja szinte mindenét a Google-nak!!
    Nem értem az ilyen cikkeket.....
  • mousee #19
    Cikkhez: Szerintem jó, hogy sok oprendszer van. Ki is fejtem hogy miért:
    Előbb vagy utóbb a "kicsik" kihalnak. Marad 2-3 rendszer, ezek pedig szépen versenyeznek, egymást húzzák, ami nekünk usereknek jó.
    Másik dolog az az, hogy lehet hogy végre elterjednek a cross-platform programok, amiket rendszertől függetlenül lehetne használni. Szintén jó dolog lenne.

    off
    Minek frissítetted ha volt egy jól működő verzió? LTS-ek ubinál 3 évig mennek, SUSE-nél is elég sokáig van támogatva egy rendszer. WinXP-t se cserélték le sokan, pedig már jött ki vista, win7, sőt dolgoznak a 8on is.

    Kis kioktatás rész:
    Sanyicks írta nemrég egy Foxis hír alá, hogy aki windowsra van gyepesedve (pávőrjúzer), annak a linux nem lesz felhasználóbarát. Érdekes módon az új usereknek pedig sokkal felhasználóbarátabb. Példa erre anyám, kedvesem, nagyszüleim, és úgy tűnik, hogy lassam apám is. Hát, egyikőjük sem számtech zseni, de a legdurvább az, hogy kedvesem bölcsész, és ő dicséri a legjobban :D

    (nem flémeljünk pls, a fröcsögésnek semmi értelme)
    /off
  • sanyicks #18
    Amúgy pl a HD audio követendő példa lenne, gyak egy szabvány, és a szabvány driver minden gyártótól származó cuccal kompatibilis. Saját drivert csak akkor kell ha extrákat akarsz.
  • sanyicks #17
    Mint írtam dzsunka gyártóknál így van (pl creative, akiknek még winre rendesen megírni is nehezükre esik), de szerencsére nem csak creative van, a másik pedig manapság alig használnak nem integrált hangkártyát.
  • sanyicks #16
    És ez nem is fog változni amíg nem lesz másik támogatottabb... Periféria kezelés nem egyenlő a driverrel (ugyanis a periféria kezelés a vinfoson a legrosszabb). A driverproblémák is csak dzsunka fos, vagy egzotikus(nem népszerű) hw-vel vannak más os-en, amúgy fel van fújva az egész.
  • Anomaly #15
    Hát pl. hangkártya, dspkártya gyártók csak Win-re és Osx-re adnak ki drivert. Ezzel nem támadni akarok csak megjegyzés :)
  • scnad #14
    Mihez képest támogatott ? Hogy az épp aktuális csillivili véletlenseszabványos webcam/scanner/prinyó megy rajta ? WOW !!! Jön a win 8 és vehetsz újat. Linux alatt viszont amit egyszer sikerült belőnöd, de adj Isten alapból ment mivel SZABVÁNYOS, azal 99% hogy egyhamar nem lesz problémád.
  • chuky123 #13
    sedktop->desktop
  • chuky123 #12
    Még mindig a windows a legtámogatotabb sedktop oprendszer. Többivel csak kinlódás van. Lásd driverproblémák, periféria kezelés.
  • Stryker #11
    Ez az inkább függjünk a microsoftól, mert az olyan etikus cég (volt is róla cikk sg-n :D ) és sosem tennének olyat ,amivel hasznot húznának a monopoliumukból. Egyébként minden laptop árába már alapból bele van építve a win ára ,ha van rajta win.Meg ha valaki átlag felhasználó szóval annál inkább felesleges pénzkidobás a win ha csak internetezésre használja.Netbookba alapból nem vágom mi a francért raknak win-t ,ha az netezésre van kitalálva.

    Motorola meg ahelyett ,hogy ezzel pocsékolja az idejét lehetne az első olyan mobilgyártó ,aki rendszeresen frissíti az android op.rendszerét a telefonjaikon.