Alex

EU-összefogás a hatékonyabb védelemért

A Bizottság új intézkedéscsomagot terjeszt elő az európai polgárok megfelelőbb védelme érdekében a virtuális térben működő globális bűnözői hálózatok ellen. Elkoboznák a bűncselekményből származó vagyonokat.

Az EU belső biztonsági stratégiájának megvalósítása című, ma elfogadott közlemény 41 intézkedést tartalmaz az Európa biztonságát legközvetlenebbül fenyegető veszélyek ellen. A közös programot alkotó fellépés fontos eleme a bűnözői és terrorista hálózatok felgöngyölítése, illetve a polgárok, a vállalkozások és a társadalom megvédése a számítástechnikai bűnözés ellen. Ezen kivül intelligensebb határigazgatás révén növelnék az EU biztonságát, valamint megerősítenék az Unió válságkészenlétét, illetve válságokra adott válaszát.

"Az Unió belső biztonságára vonatkozó kérdéseket soha nem kezelték egységesen, mindig csak egy területre összpontosítottak. Ezúttal viszont közös megközelítést alakítunk ki arról, hogyan reagáljunk napjaink biztonsági veszélyeire és az előttünk álló kihívásokra. A terrorizmus, a határon átnyúló és szervezett bűnözés, a számítástechnikai bűnözés, valamint a válságok és a katasztrófák mind olyan területek, ahol a polgárok, a vállalkozások és a társadalmak biztonságának megerősítése céljából egyesített erővel az Unió teljes területén együtt kell működnünk. A stratégia körvonalazza az előttünk álló veszélyeket és a legyőzésükhöz szükséges fellépéseket." - nyilatkozta Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

Az autólopás, a rablás, a kábítószer-terjesztés és a hitelkártyacsalás gyakran a határokat nem ismerő és virtuális térben működő globális bűnözői hálózatok helyi megnyilvánulásai. A bűnözők egyre többször veszik igénybe az internetet, legyen szó kisebb súlyú bűncselekményekről vagy nagyszabású támadásokról. A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint csupán a pénzügyi bűncselekményekből származó haszon kiteheti akár a teljes GDP öt százalékát is. A földrengések, árvizek vagy emberi mulasztás, illetve ártó szándékkal okozott válságok és katasztrófák emberi szenvedéssel és gazdasági, illetve környezetvédelmi ártalmakkal járnak. A terroristák ugyanakkor új lehetőségeket találnak arra, hogy ártsanak társadalmainknak, ideértve azt, hogy erőszakos, szélsőséges propagandával célozzák meg az erre leginkább hajlamos egyéneket.

A Bizottság most intézkedéseket javasol e kihívások kezelésére. A bűncselekményből származó vagyoni eszközök elkobzására tett jogalkotási javaslat is ezen intézkedések közé tartozik. Az Uniónak fel kell ruháznia a közösségeket a radikalizálódás és a toborzás megelőzéséhez szükséges eszközökkel, továbbá segítenie kell őket abban, hogy - különösen a közúti szállítás esetében - azonosíthatóak legyenek a közlekedési infrastruktúra megfelelőbb védelmi lehetőségei a terrorizmus ellen.

A számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó központ létrehozására irányuló javaslat célja, hogy összegyűjtsék a számítástechnikai bűnözés kivizsgálásának és megelőzésének területén felhalmozódott szaktudást. Folyamatban van továbbá számos olyan lépés, amely intelligensebben kívánja kezelni a határigazgatást és előkészíteni, illetve kezelni a válságokat és a katasztrófákat.

A virtuális tér biztonságának növelése érdekében a néhány éven belül létrehozzák az EU számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó központját, kialakítják a számítástechnikai katasztrófaelhárító csoportok hálózatát és létrehozzák az európai információmegosztási és figyelmeztető rendszert (EISAS). A Bizottság az elért haladásról éves jelentést nyújt be az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. A Bizottság támogatni fogja a Belső Biztonságra Vonatkozó Operatív Együttműködéssel Foglalkozó Állandó Bizottságot (COSI), ami központi szerepet játszik majd a stratégia hatékony végrehajtásának biztosításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #1
    "A közös programot alkotó fellépés fontos eleme a bűnözői és terrorista hálózatok felgöngyölítése, illetve a polgárok, a vállalkozások és a társadalom megvédése a számítástechnikai bűnözés ellen."

    Nem érzékelem hogy a bűnözői hálózatok, a terrorista hálózatok és úgy általánosságban a számítástechnikai bűnözés bármennyire is megkeserítené az életemet. Ha nem lennének ilyen cikkek, eszembe se jutna, hogy ezek léteznek.

    Ezzel szemben a kormányok, önkormányzatok és cégek tevékenysége nap mint nap felbosszant. Esetleg ezek "optimalizálására" kellene pénzt költeni...

    "A terroristák ugyanakkor új lehetőségeket találnak arra, hogy ártsanak társadalmainknak, ideértve azt, hogy erőszakos, szélsőséges propagandával célozzák meg az erre leginkább hajlamos egyéneket."

    Miért, ez a cikk micsoda, ha nem "erőszakos, szélsőséges propaganda", amivel "az erre leginkább hajlamos egyéneket" célozzák meg?