Berta Sándor

ISOC - veszélyben van a szabad internet

Az Internet Society (ISOC) nevű szervezet Frankfurt am Mainban rendezett konferenciáján arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy a világháló szabadsága nem magától értetődő és ezért szükség van az emberek segítségére is.

"Az internet fenntarthatósága nagy mértékben a nyitottságától, a hozzáférhetőségétől és az átláthatóságától függ. Ha ezen kulcstulajdonságok akár csak egyikét is elvesszük, akkor a világháló - kommunikációs és innovációs platformként - gyakorlatilag hiábavalóvá válik. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne reagáljunk pont most, amikor az internet jövője szempontjából fontos döntéseket hoznak, amelyek közvetlenül befolyásolhatják az életünket. Az internetsemlegességgel, a biztonsággal, az adatvédelemmel és az adatbiztonsággal kapcsolatos elégedettség egész egyszerűen nem lehet alternatíva" - jelentette ki Frederic Donck, az ISOC európai irodájának vezetője. A szakember rámutatott: éppen az elégedettség elkerülésére rendezik meg az IPv6-tesztnapot.

A szervezet összesen négy lehetséges internet-jövőképet és utat vázolt fel. A legelfogadhatóbb az úgynevezett The Common Pool, amelynél a világháló a nyílt technológiákon és eljárásokon alapul, s ezáltal támogatja az egyszerű innovációt, a gazdasági növekedést és a szociális fejlődést. Ugyan Donck megérti az adatvédelemmel és a biztonsággal kapcsolatos aggályokat, de úgy vélte: fontos, hogy az internet egyedülálló képességeit megvédjék a szigorúbb intézkedéseket követelő nyomással szemben.

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos hozzátette, napjainkban minden korábbinál nagyobb szükség van a hatékony adatvédelemre, mivel egy olyan világban élünk, ahol az adatvédelem iránti aggódás nő és az emberek felfedezik, hogy az új technológiák miként befolyásolhatják az életüket. Rick Falkvinge, a Svéd Kalózpárt alapítója közölte: a világháló legfontosabb kihívásai ma nem technikai, hanem politikai jellegűek. A technológia ugyanolyan hatalomeltolódást okoz, mint korábban a nyomtatott sajtó megjelenése és számos nagy hatalommal bíró személy inkább erősen megrongálná az internetet, mintsem megengedje a folyamat kiteljesedését.

Az ISOC az elmúlt években elsősorban az internetblokádok ellen emelt szót. A szervezet 2008-ban és 2009-ben is tiltakozott a La Haute Autorite pour la diffusion des oevres et la protection des droits sur Internet (Loi HADOPI) nevű hivatal létrehozása, illetve az erről szóló törvény ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Ugyan ki veszélyeztetné a szabad internetet?
    Talán a dzsihádista-pedofil-trappista tenoristák? Vagy oszama?
    Semmi ok az aggodalomra, mert a zegyesült államok megóvja "a szabadság lángját" a csúnya-gonosz bácsiktól. Ezt manapság főként Afganisztánban meg Irakban teszi.