Berta Sándor

A mai fiatalok webes támadásokkal tiltakoznak

Az F-Secure vezető víruselemzője szerint a közelmúltban végrehajtott közösségi hackerakciók jól jellemzik a mostani időket. Utcai tüntetések helyett a gép előtt ülve nyilvánítanak véleményt a fiatalok.

Mikko Hyppönen biztonsági szakértő szerint két esemény határozta meg alapvetően a tavalyi esztendőt. Az egyik a Stuxnet felbukkanása volt, mely még a legtapasztaltabb biztonsági szakértőket is meglepte, ugyanakkor bebizonyította, hogy még a legerősebben őrzött atomerőművek is védtelenek lehetnek egy számítógépes támadással szemben. A másik esemény pedig a Wikileaks mellett és a Mastercard, a Visa és a PayPal ellen indított Distributed Denial of Service (DDoS) támadások voltak. Utóbbiak jól jellemzik a mai helyzetet, az elkövetők ugyanis többnyire fiatalok, akik ahelyett, hogy az utcára vonulnának és ott tüntetnének, inkább a tiltakozásnak ezt a formáját választják.

"A honlapok ellen végrehajtott akciók technikai szempontból nem voltak különösen látványosak. De az, hogy sok fiatal felhasználó csatlakozott a támadásokhoz, azt mutatja, hogy az internetgeneráció teljesen más utakat talál elégedetlensége kifejezésére. Azoknak a gyerekeknek, akik a világhálón nőttek fel, a világ legtermészetesebb dolga, hogy online vannak és az elkészített kódokkal elindítanak egy DoS-támadást" - nyilatkozta Mikko Hyppönen.

A szakember hozzátette: ezek az akciók azonban az utcai demonstrációkkal ellentétben illegálisak és akár több milliós károkat is okozhatnak, éppen ezért oda vezethetnek, hogy az érintett társaságok megfelelő mértékű kártérítési igényekkel lépnek fel. Ez utóbbival viszont sok gyerek nincs tisztában. Hollandiában már a rendőrség látókörébe került egy 16 és egy 19 éves fiatal, akiket azzal gyanúsítanak, hogy amerikai pénzintézeteket támadtak meg az interneten keresztül. A PayPal megbénítását mestermunkának nevező 15 éves osztrák fiú szintén bajba kerülhet.

Az F-Secure munkatársa a Wikileaks elleni lépések ellenére sem tartja jó megoldásnak a DDoS-támadások végrehajtását, ez ugyanis szerinte rossz módja a vélemények kifejezésének. Ugyanakkor az is tény, hogy ma már úgy tűnhet: nagyon nehéz elkülöníteni egymástól a valódi és a digitális világot. A valódi világ történései automatikusan online is tükröződnek.

A szakértőt tavaly leginkább a Stuxnet felbukkanása lepte meg, mivel a kártevő az első és az egyetlen olyan trójai féreg a történelemben, amely egy automatizált rendszert támadott meg, célzottan. A Stuxnetben rejlő potenciális károkozási erőtől tartani kell, miként attól is, hogy a programot terroristák vagy más nemzetek használják fel. Éppen ezért Hyppönen az idei esztendő legnagyobb biztonsági fenyegetésének a Stuxnetet tartja.

Az F-Secure vezető víruselemzője hangsúlyozta: a felbukkant információk tükrében ő is úgy gondolja, hogy a trójai féreg megalkotásában bizonyos, Iránnal szemben ellenérdekelt nemzetek vagy azok képviselői is részt vettek. A pénz alapvetően nem játszik szerepet a kiberszabotázsoknál és a -kémkedésben. A Stuxnet azért is új minőséget jelentett az online támadások között, mert az elkövetők nem a legegyszerűbb vagy a legrosszabban védett célpontokat támadták, hanem rengeteg pénzt és időt öltek bele egy magas biztonsági szintet képviselő rendszer feltörésébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #33
    Hogy, hogyan kerültek a tüntetők közé, annak számos egzisztenciális oka lehet. Mint mondtam rossz helyen rossz időben: utolérte őket a tüntető tömeg és a süncsapat is, gondolom nem indulsz fel hirtelen ha üzletedet, autódat zúzzák, perzselik fel, azon a téren laktak, megijedtek (a tüntetőtömeg elől/ők is rossz utcába fordultak be ahová a tömeg is), kíváncsiskodók (kíváncsiskodók tényleg magukra vethetnek bizonyos szemszögből) és egyéb okai lehetnek.

    Hogy nem gondolkodik valaki az ok okozatokról, ha nem zsigerből ítél mindent ok okozat ismerete nélkül. Ezek a híres liberálisok, kiknek eszük mint egy hangyának vagy szándékosan provokálnak.
  • sanyicks #32
    igen úgy ártatlanul. Ugyanis az emberek mozognak, és nem függesztik fel az életüket egy tüntetés 3km-es körzetében...
  • Rotyoka #31
    Az érdekes, hogy ott 1 baszott nagy tüntetés, és ők nem veszik észre...
  • szlovákiai hun #30
    Mond, te ennyire buta vagy? Nem jött elő a hozzászólásokból, hogy olyanokat is elpüföltek, akik rozshelyen voltak rossz időben, azon a téren lakókat is, kik tárgyaikat/üzleteiket nézték/ellenőrizték, meg turistákat is elpüföltek, kiknek semmi közük nem volt a tüntetéshez, csak rossz helyen voltak rossz időben! Remélem így már felfogtad azzal a nagy liberális agyaddal!
  • kzoard #29
    Hagyjad, csak a gyerekes perverzióját éli ki abban, hogy mások alá adja a lovat.
  • Tetsuo #28
    Termeszetesen voltak onkenyes randalirozok, akik eleve keresik az ilyen lehetoseget es termeszetesen nem kell egyetertened a tunteto emberekkel, viszont az O velemenyuket is el kene fogadnod, ugyanis tobbnyire nem randalirozokbol allt a tomeg, hanem olyanokbol kb 16-80 eves korig, akik nem ertettek egyet a kormany intezkedeseivel.
    Ha ott lettem volna en is tuntettem volna, de nem dobtam volna be egy kirakatot sem, mi olyan hihetetlen ezen?!

    Azert erdekesek vagytok.. mar nem tagadod, hogy lottek a rendorok, mar azt allitod jogos volt.. persze, fejmagassagban es persze,
    azert nyugdijaztak Vago Laszlo ornagyot.
    Hol van ilyenkor a nagy liberalis szellem? A mindenki jogaiert kuzdes? A 3. videon pontosan lehet latni, hogy a sracot a kapuban eppen ott talaltak, azert kapott. Tobben voltak, akik (bar hihetetlen szamodra), de arrafele laktak es bevasaroltak, vagy csak hazaertek munkabol volt, aki a kocsijat ment le megnezni es lecsuktak elozetesbe.
    Van ismerosom, aki a fenti lakasokbol nezte vegig es pl. nem mert kilepni az utcara. O tette jol, igen.
    Ezek a kiragadott reszletek? Es amit a fobb televiziok leadtak, azok mik? Az a teljes egesz? Ezek a reszletek meg sincsenek benne.

    1. En is elitelem a vandalizmust. 2. Persze van rendori tulkapas, de azt nem a kozrendor talalja ki, hogy egy barbol zavarjanak ki mindenkit, aki ott szorakozik es ussek oket, ahol erik.. 3. A fosodru media errol a tulkapasrol kussol, ami jelzi, hogy vmi nincs rendeben ebben a fene nagy "demokraciaban".


    Az a baj az elvtarsaiddal, hogy kettosmerce szerint vedik az emberek jogait.. valahogy mindig a sullyedo nemzetunk ellen.


  • Ferrer #27
    Ahogy Vona Gábor mondaná, "ez egy kiragadott mondat" - illetve mozzanat.. 1-2 percből nem hiszem, hogy nagy érvényű következtetéseket lehetne levonni. Viszonylag kevés esetben szabad a rendőröknek erőszakot alkalmazniuk (ezt tanítják a főiskolán is), de EZ pont egy ilyen eset. Talán nem csak azt kell nézni, ahogy a rendőrök intézkedtek, hanem amit a (be nem jelentett) tüntetők műveltek. És az, hogy valaki tök ártatlanul ott lóbélcolt? Ugyan hagyjuk már, ezt te se gondolod komolyan szerintem :)
  • Rotyoka #26
    amíg más értékeit károsítják addig tőlem agyon is lőhetik őket.
    Ha egy faszkalap felgyújtaná az autómat, mert őt tüntet, az biztos hogy az első sarkon halálra verném, vagyis legalábbis megkínoznám rendesen.
  • Tetsuo #25
    1. video (rendor brutalitas)

    2. video (puskaval)

    3. video (Vaci utca)

    Vmelyik szorakozohelyrol is kizavarnak mindenkit ugy, hogy gumibottal verik oket, a videot nem talalom, majd vki beszurja.

    Vak embert dobtak ki az utcara a Blaha sorozobol, majd tobbszor meglottek gumilovedekkel. Errol es pl. kifolyt szemekrol sok foto fellelheto, csak az nem hiszi el, aki agymosott barom..
  • Ferrer #24
    Na, megjött a másik divatnáci :)
    Elmondom, hogy ilyen esetek nem történhettek meg, ezeket olyan emberek találták ki, akik akkora gerinccel rendelkeznek, hogy másokra (esetünkben a rendőrségre) akarják terelni a felelősséget a balhé miatt, amit ők csináltak. Éppen ezért a mindenkori (nem agymosott) liberálisnak semmi oka nincs elhinni ezeket.