Berta Sándor

Az egyiptomi kommunikációs blokád segítésével vádolják a Vodafone-t

Az Amnesty International vezetője azzal vádolta meg a Vodafone-t, hogy az egyiptomi kormány kezére játszott az internetblokádban való részvétellel. A cég a helyi törvények betartására hivatkozik.

"A Vodafone arra mutatkozó hajlandósága, hogy lekapcsolja a saját hálózatát, egész egyszerűen hihetetlen. Ezzel a lépéssel nem csak saját ügyfeleit csapta be a cég, de egyben azt is jelzi, hogy a világ egyik vezető távközlési vállalata mennyire sokkolóan kevésre becsüli a véleményszabadságot" - nyilatkozta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. A szakember hozzátette: a társaság döntésével az egyiptomi kormány és annak elnyomó gépezete kezére játszott.

A Vodafone Egyiptomnak több mint 25 millió ügyfele van és ezzel a legnagyobb mobilszolgáltatók egyike az észak-afrikai országban, ugyanakkor az egyedüli nyugat-európai mobil társaság. A mobil infrastruktúra hétvégén már részben újra üzemelt, de továbbra sincsenek internethozzáférések. A blokád kezdete után 24 órával a Vodafone és a Mobinil ismét elérhetővé tette a hálózatát, a többi szolgáltató rendszeréhez azonban még mindig nem lehet kapcsolódni.


Parvez Sharma indiai dokumentumfilmes a CNN-nek megerősítette, hogy mind a rövid szöveges üzenetek, mind a mobil hívások meghatározó szerepet játszanak az egyiptomi tüntetések szervezésénél. Nem véletlen, hogy az egyiptomi kabinet elrendelte: több régióban minden mobilszolgáltató kapcsolja le a hálózatát. A Vodafone Egyiptom arra hivatkozott, hogy a helyi törvények alapján a hatóságoknak megvan a joguk ehhez és a cég köteles engedelmeskedni a jogszabályok előírásainak.

Emellett a kormány a négy nagy helyi internetszolgáltatót (Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt, Etisalat Misr) szintén arra utasította, hogy vágják el az országot a világhálótól és ezáltal a külvilágtól. A blokádban egyedül a Noor Group nevű cégnek nem kell részt vennie, ennek oka, hogy sok nemzetközi ügyfelük van, többek között a Coca-Cola, a Microsoft, a Mitsubishi, a Pepsi, a Pfizer, az Exxon Mobile, a Canon és a Fedex. A Noor Group működteti az egyiptomi tőzsdét is.

Egyiptomban a tunéziai események hatására kezdődtek tüntetések. A kormány már betiltotta a Twitter és a Facebook használatát, az internetblokádot pedig január 28-án, pénteken hajnaltól vezették be. Jevgenyij Morozov fehérorosz blogger, kutató, író éppen a múlt héten nyilatkozott úgy, hogy felügyelet alá kell vonni azokat a vállalatokat, amelyek az elnyomó rezsimeknek internetellenőrzési és a cenzúrát lehetővé tévő technológiákat szállítanak. Kérdés, hogy erre mikor és melyik országban kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morden #11
  A Vodafonenak mint márkának vagy egy imidzse, fiatalság, lendületm szabadság, életérzés, saját sorsod irányítása, erre az első szóra mint egy eminens diák azonnal meglépi azt amit egy diktátor kér, mellé még csak egy közleményt se ad ki, mintha természetes lenne, hogy 1 hétre lekapcsolnak 20 millió embert ( gondolom van jónéhány számlás emberke, akinek a havidíjas szerződésében nem szerepel az, hogy kérsére bármikor 1 hétig lekapcsolhatjuk magát.
 • zsir #10
  Nincs itt semmi látnivaló, haladjanak tovább kérem! :D

  A vodafone nem foglalt állást a kérdésben. Tette, amit tennie kellett az érvényes jogszabályi környezetben. Ha nem kapcsolja le önként a hálózatát, akkor vagy fegyvert nyomnak a döntéshozó manager fejéhez vagy ha kicsit kulturáltabbak, akkor simán elvágják a betáp kábeleket.

  Mindenképp el lett volna hallgattatva a hálózatuk. Választhattak, hogy békésen teszik ezt vagy pár vodafone dolgozó elvereti/lelöveti magát mielőtt a hatóságok erővel szereznek érvényt a parancsnak.

  Mellesleg, az Amnesty International miért nem megy neki az egyiptomi szolgáltatóknak is? Miért csak a vodafone-t emelte ki?
 • m3200gt #9
  Szerintem csak az éppen érvényben lévő szabályokat tartotta be.
  Amennyiben nem így tesz, akkor bukik csak igazán nagyot. Így csak beállt a sorba.

  Egyébként, ha nem így tesz, szerintem akkor is lekapcsolják csak akkor még retorzióra is számíthatna.
  Például, a helyi ELMŰ lecsapja a betápját, akkor előbb utóbb véget ér a dal és még sej hajon is billentik.

 • morden #8
  Rosszul értelmezted szerintem. A cikk éppen arról szólt, hogy állást foglalt, mégpedig egy diktárot szavára cserben hagyot néhány 10 millió előfizetőt ,így a profitja is csökkent.
 • m3200gt #7
  Például a szolgáltatási koncessziót és a frekvencia használatot vonhatják vissza az engedetlenektől....

  Egy profit orientált multitól miért várják el, hogy politikai kérdésben állást foglaljon?
 • Mcsiv #6
  pl bennt maradhatnak az országban:)
 • Garrett27 #5
  Engem akkor is érdekelne, egy tál arany vagy mi lehetett az, amiért cserébe 25 millió előfizetőt lekapcsoltak?
 • zserrbo #4
  Ez elég aggasztó szerintem is.
 • morden #3
  Látni, hogy az országok nemzetek le vannak magasról ... de a multik azokat bezzeg nem kapcsolják le a netről, hiába no a profitnak termelődnie kell, ha forradalom van ha nem.
 • morden #2
  Tüntetések és esetleges forradalom van, nem lázadás, lázadni a katonák szoktak, nem a civilek. Mindenhol van söpredék, aki kihasználja a felfordulást és fosztogatni kezdenek, nem kell messzire menni, Magyarországon is ha katasztrófáról kapunk híreket, az tuti biztos, hogy 2 nap múlva fosztogatásokról is beszámolnak.