HENT hírlevél

Később szivárogtak csak ki az Oscar-esélyes filmek

A megelőző éveknél kevesebb jó minőségű kópia szivárgott ki idén a világhálóra az Oscar-jelölt filmekről a díjátadót megelőzően. A kalózkópiákból nem csak kevesebb jelent meg, de ezek a szokottnál később is bukkantak fel.

Ahogy 2003 óta minden évben, úgy a 2011-es Oscar-díj átadása előtt is elkészítette összesítését a jelölt filmek illegális megjelenéséről a Waxy.org. Az adatok azt mutatják, hogy évről évre csökken a díjátadó előtt kiszivárgó screener kópiák száma. A 2011-es év jelöltjei közül - a dokumentumfilmes és idegen nyelvű kategória jelöltjeit nem számítva - 29 filmből már 20 alkotás DVD minőségű kópiája érhető el illegálisan az interneten. Tavaly a jelöltek bejelentésének napján ez az arány 26-ból 23 film volt, sőt a 2010-es díjátadó idejére gyakorlatilag mindegyik film felkerült a netre.


A kalózkópia megjelenésének időpontja az amerikai megjelenéstől számítva (napok átlaga)

A nagy számok ellenére, a 2003 óta tapasztalható trend azt mutatja, hogy évente egyre kevesebb jó minőségű kópia szivárog ki idő előtt a világhálóra. A 2011-es jelölt filmek 38 százaléka került ki screener kópiaként, míg tavaly ez az arány 41 százalék volt. Ha a kereskedelmi forgalomba került DVD-kről készült másolatokra is kiterjesztjük a kategóriát, akkor az adatok azt mutatják, hogy a jelöltek nyilvánosságra hozatalakor a tavalyi 79 százalékos arányhoz képest idén a jelöltek 66 százaléka volt letölthető illegálisan kitűnő minőségben.


A warezba kikerülő filmek típusai, százalékos arányban

Az idei összesítés másik érdekessége, hogy nőni látszik a mozibemutató és az online illegális megjelenés közötti időintervallum. Az idei jelölt filmek esetében átlagosan 37 nap telt el a bemutató és a kamerával felvett vagy más formátumú kalózkópia online felbukkanása között. Ez 2003 óta a leghosszabb átlagidő, igaz, a legtöbb film ennél sokkal rövidebb idő alatt a kalózok kezébe került, de az átlagot növeli, hogy három film esetében több mint 100 nap telt el a két időpont között. A filmek felbukkanásának medián értéke 17 nap, azaz ugyanannyi kalózkópia bukkant fel ezen intervallumot megelőzően, mint utána.

Az adatgyűjtés szerint a legkorábban, nyolc nappal a bemutató előtt a Nicole Kidman nevével fémjelzett The Rabbit Hole szivárgott ki jó minőségben, míg a legkésőbb, 125 nappal a bemutató után, a Winter's Bone.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #2
    "kiszivargott" en meg besz..ok. nehogy mar. es milyen sokan elhiszik az ilyen pofatlan kamukat.
  • AgentKis #1
    Minek kockáztatni? Jövőre leadja az HBO. 5 év és a valóvilág után letolnak 1-et 1-et.