HENT hírlevél

Új-Zéland hat hónapra kikötné a warezolók netjét

Új-Zélandon bevezetnék a három csapás programját az illegális letöltés visszaszorítása érdekében, de a harmadik intézkedést csak akkor alkalmaznák, ha az írásbeli figyelmeztetések rendszere a következő két évben nem bizonyul elég eredményesnek.

Az új-zélandi parlament kereskedelmi bizottsága kiegészítő javaslatokkal visszaküldte a honatyák elé a hatályos szerzői jogi törvény módosító javaslatát. Az országban, mintegy két éve húzódik az ún. három csapásos rendszer, vagyis a visszaeső illegális letöltőket az internetkapcsolat felfüggesztésével szankcionáló rendszer bevezetése körüli vita, miután az eredeti jogszabályt a kormány kénytelen volt visszavonni. A parlamenti bizottság javasolja a program megtartását, de a harmadik intézkedés átmeneti felfüggesztését tekinti elfogadhatónak.

E szerint a három csapásból csak az írásbeli figyelmeztetések rendszerét alkalmaznák, amelyeket jogtulajdonosi panasz alapján az internetszolgáltatók kötelesek kiküldeni jogsértő előfizetőiknek. A figyelmeztetések hatékonyságát két évig vizsgálnák, és ha ezek nem bizonyulnak elég hatékonynak, a módosító javaslatok értelmében a kereskedelmi miniszter jogosult a harmadik intézkedés elindítását indítványozni. A javaslat szerint így az új-zélandi internetezők legkorábban 2012-ben szembesülhetnek internetkapcsolatuk átmeneti - a törvénytervezet szerint akár hat hónapig terjedő - felfüggesztésének lehetőségével, hacsak addig nem változtatnak törvénysértő magatartásukon.

A kereskedelmi miniszter, Simon Power egyetértésének adott hangot a harmadik lépés bevezetésének halasztására vonatkozó javaslattal kapcsolatban. Meglátása szerint így két év állna a kormány rendelkezésére ahhoz, hogy az érintettekkel együttműködve monitorozza és értékelje a figyelmeztetések hatását, majd döntsön arról, szükség van-e szigorúbb fellépésre a kalózkodással szemben.

Az új-zélandi jogvédő szervezet, az NZFACT szerint jó esély van rá, hogy a figyelmeztetések alkalmazása eredményes lesz. Kutatások szerint ugyanis tízből hét internetező valószínűleg felhagyna az illegális letöltéssel, miután az első figyelmeztetését kézhez veszi. A módosított törvénytervezettel még a három csapásos rendszert következetesen ellenző új-zélandi internet szövetség, az InternetNZ is egyetértett. Állásfoglalásuk szerint a kapcsolat-felfüggesztés rendszerének inaktiválása a három csapásos rendszer megtartása esetén a legjobb döntés a honatyák részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #22
    Uj Zeland egy eszmenyi tesztterulet. kis lelekszam, tobb kultura, es aranylag fejlett infrastruktura. Ezen kivul meglehetosen egyszeruen "kikapcsolhato" a forgalombol. Szerintem ezt nem csak en vettem eszre, ezert feltetelezem, hogy van olyan, aki ki is hasznalja ezeket a tulajdonsagait. Erdekessegkent emlitenem, hogy a Telecom az egyetlen telefonvonal-szolgaltato, es kabeles net nincs. Muholdas van, de draga. Oldalakat tudnek meselni a kalandjaimrol, annyit azonban leirok, hogy az elso osz hajszalaim akkor keletkeztek, amikor probaltam nethez jutni. Pedig csak sima koltozesrol volt szo.
  • lekvároshurka #21
    Új-Zéland hat hónapra kikötné a warezolók netjét,de nemteszik mert az újzélandi "kiwi" netszolgáltató és társai lehuzhatnák az ablakot amikor a netelöfizetök fele nem fizetne fél évig
  • bakagaijin #20
    Én pl. simán el tudom képzelni, hogy a versenytárs Géjza bácsi gumikacsagyárát úgy állítom le, hogy egy "kellően empatikus" jogvédőt megkérek, ugyan már találjanak nála valami jó kis Beatles számot, nem leszek hálátlan. Csak egy gondolat...
  • bakagaijin #19
    Vedd észre, hogy SENKI nem ellenőrzi, hogy amit állítanak az valós-e. Mérlegelés nélkül, bemondásra küldik a levelet. Szóval ez így "nagyon jól" használható tetszőleges célra.
  • evior #18
    Ha ez a Magyar Parlament néhány idióta képviselőjének agyából pattant volna ki, hát azt mondom rendben van. Itt hoztak már ennél ostobább törvényt is. De hogy Új-Zélandon...,kicsit csalódtam az egyébként általam kedvelt országban.
    Aki keményen warezol az úgy is elrejtőzik egy idegen IP mögé, és valószínű hogy ők lennének az igazi célpont, de helyette csak az átlagos felhasználókat fogják megtalálni akik néha letöltenek néhány illegális tartalmat, és talán azt sem tudják hogy mi az a Warez.
  • kvp #17
    Az ilyen figyelmezteteseknek a hatasa altalaban az, hogy az elofizeto felmondja a szolgaltatast, mert nem akar kockaztatni, hogy megvadoljak meg egyszer. Ha teheti atmegy egy masik szolgaltatohoz, ahol abban az esetben marad, ha nem kap figyelmeztetest. Igy vegul az osszes olyan szolgaltato aki figyelmezteteseket kuldozget elofizetok nelkul marad. Vagy azert mert egy masikhoz mentek az elofizetoi vagy azert mert inkabb sehova.

    A rendszer csak akkor mukodne, ha soha senki nem toltene le semmit a netrol, viszont megis a legdragabb csomagra fizetne elo. Alapvetoen ez meg mukodhet is, tehat az, hogy egy szolgaltatonak minden elofizetoje jo nagy csomagokat rendel, aztan csak email-hez es weboldalak nezegetesehez hasznalja a netet, azt is csak ritkan. Viszont ezzel gyakorlatilag kizartak minden fiatalabb felhasznalot (fiatal: atlag 40 evesnel fiatalabb). Nem tudom ez mennyire tunik eletkepes strategianak, foleg hosszu tavon, de a kiadoknak ez lenne a celjuk, marmint, hogy lehetoleg senki ne hasznalja az internetet.
  • FoodLFG #16
    bullshit. Ha nem tudom letölteni, akkor sem fogom megvenni. Nem vagyok hajlandó pénzt adományozni a médiaiparnak. Éhen lehet halni, nyugodtan. Ki lesz az első ? :D
  • Reg5 #15
    Ha már itt tartunk szerinted mennyibe kerül egy új film?
  • phoenix1 #14
    Az tény, hogy nem szép hogy lop az ember, de vizsgálják meg már a másik-fél szemszögéből is a helyzetet. De előtte lábjegyzetben: ugye milyen jó érzés tölt el mindenkit amikor rágondol, hogy mennyi jutattásokhoz jutnak azok akik kitalálták ezt? hmmm, szuper! erre vágyunk, majd a paraszt kifizeti!
    Folytatva: milyen jó ez az internet szolgáltatóknak is, nem lesz kiesés és így tényleg törekednek arra, hogy az internet elérhető legyen minden háztartásban! fail!
    Adják reális áron, ne csillagos égig érjen az ára, ha tudják, hogy olyan programot vagy terméket készítenek ami érdekli az embereket akkor biztos többen meg is vennék amiből ha olcsón adják akkor is szépen összegyűlik a pénz. Nem kell egyik pillanatról a másikra gazdagodni ezzel agyonnyomva a kisembert!
  • Ferrer #13
    Nagyon helyes!