Alex

Blokkolnák a kalózoldalakat az Egyesült Államokban

Hamarosan a szenátus elé kerül az Egyesült Államokban az a törvénytervezet, amely lehetővé tenné, hogy az igazságügyi minisztérium - bírósági végzés ellenében - elrendelje az egyes kalózweboldalakhoz történő felhasználói hozzáférés blokkolását.

Rövidesen az amerikai szenátus elé kerül az a szeptemberben benyújtott törvénytervezet, amely a jogsértőnek minősített weboldalak blokkolásával javítana a jelenlegi kalózkodási helyzeten. A tervezetet jóváhagyta a testület igazságügyi bizottsága, és a Billboard.biz értesülései szerint várható, hogy a javaslatot a teljes szenátus is jóváhagyja. A törvénytervezet új jogkörökkel ruházná fel az igazságügyi minisztériumot annak érdekében, hogy a kül- és belföldről üzemelő kalóz honlapok ellen hatékonyan tudjon fellépni. Eszerint bírósági végzés ellenében a hivatalnak jogában állna felszólítani az internetszolgáltatókat, hogy a jogsértőnek ítélt weboldalakhoz történő előfizetői hozzáférést blokkolják.

A jelenlegi szabályozás során az illegális weboldalak bezárása hosszú jogi folyamat, a hatóságoknak büntetőjogi eljárást kell kezdeményezniük, és bizonyítékok széles skáláját bemutatni az eredményességhez. Az új folyamat polgárjogi eljárása egyszerűbb és gyorsabb megoldást kínál.

A törvénytervezetet számos kritika érte, mivel a javaslat az internet szabadságát és a szólásszabadságot korlátozhatja intézkedéseivel. Az internetszolgáltatók érdekvédelmi szerve, a NetCoalition arra kérte a honatyákat, halasszák el a jogszabály megtárgyalását a jövő évig; úgy vélik ugyanis, hogy a jogi, politikai és technikai kérdéseket is felvető tervezetet már nem volna szabad az időközi választások során megválasztott képviselők beiktatása előtt tárgyalni.

Az aggályokkal ellentétben számos iparági érdekvédelmi csoport és munkaügyi szervezet fejezte ki elégedettségét a jogalkotási tervvel kapcsolatban. Az ország egyik legnagyobb internetszolgáltatója, az AT&T például úgy ítéli meg, a törvény életbe lépése komoly előrelépést jelenete a kalózkodás elleni küzdelemben. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), illetve a Kereskedelmi Kamara Szellemi Tulajdonvédelmi Központja pedig hangsúlyozta, a tervezet megfelelő egyensúlyt teremtve csak az igazán súlyos jogsértési esetekben engedné a blokkolást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #10
    Mmm, itt nem csak oldalak blokkolásáról van szó, sokkal többről.

    1. Amerikai DNS kiszolgáló nem resolve-olhatja, ok ez idáig az alap.
    2. Amerikai pénzügyi szervezet (pl. bank, bankkártyaszolgáltató ld. bankkártyás fizetések, paypal) nem utalhat pénzt a tiltólistán levő cégeknek
    3. Amerikai reklámkiszolgálónak nem lehet ügyfele tiltólistás cég

    Ki beszélt itt torrentről, itt az a legkevésbé érdekes. Ha egy céget sikerül feljuttatni a tiltólistára (és mint pedofil-oldalas tiltólistás tapasztalatok mutatták: kb 95-98%-os a mellélövés esélye) akkor tetszőleges céget vagy politikai szervezetet el lehet vele lehetetleníteni.

    Bővebben: COICA
  • Laza #9
    Bírálják ezek Kínát, Korát, stb az internet 'cenzúrázása' miatt ... erre Ők is ugyanerre készülnek.
  • NEXUS6 #8
    Hát igen, max azt érik el, hogy elterjednek az olyan spec oldalak, ahonnan olyan eszközöket tölthetnek le, amivel elérhetik a blokkolt torrentoldalakat, ahonnan letölthetik azt a fájlt, aminek segítségével letölthetik a warez anyagot.

    Aztán persze blokkolni fogják a blokkolást megoldó oldalakat is. Ami azt hozza magával, hogy megjelennek azok az oldalak, amivel a blokkolás, blokkolásának a blokkolását lehet majd feltörni. És így tovább...
  • Szefmester #7
    És a kerüljük meg a blokkolás verseny esélyes pályázata: használjunk proxyt, és keressünk egy olyan kalóz oldalt ami még működik olyan, mindezt egy olyan régióban tegyük ahol nem akarnak mindent tiltani. :)
  • NEXUS6 #6
    A jogsértő gyakorlat ellen 2 módon lehet küzdeni, ez az egyik, amiről a cikk is szól.
    A másik viszont csak egy törvénymódosítás a kiadók jogainak a korlátozásáról. Az első iszonyatos erőfeszítéseket követel és szembe megy az emberek nagy részének az életmódjával. A másik viszont semmibe nem kerül az államnak és az adófizetőknek.

    Ha a kiadók az első megvalósítását akarják látni az államtól, akkor fizessék is meg ennek minden költségét, ne a saját pénzünkből harcoljon már az állam ellenünk!
  • Yv@n #5
    Attól kezdve, hogy elfogadtatták a világgal, hogy a jogsértő anyagok blokkolhatók, már csak egy lépés, hogy azt később egyéb célokra is kiterjesszék. Aztán gyakorlatilag bármi tiltható, ami zavaró lehet a vezetés számára.
  • peterx #4
    Támogatom! Az amerikaiak igenis vegyék meg a dolgokat ezzel is fellendítve a piacot! az az undorító, hogy ott nagyon sokan megtehetnék mégse veszik meg!
  • sanyicks #3
    ő is blokkolná
  • Shid #2
    Először is egyetértek miszterjoe véleményével. Másodszor, szerintem ennek a törvénynek az lesz a következménye, hogy kénytelenek lesznek bevezetni a warezturizmus fogalmát.
  • miszterjoe #1
    Érdekes, hogy a kalózkodás felszámolása ellen milyen gyorsan képesek valamit "megtárgyalni" (bár inkább lobbi szaga van). Bezzeg, ha normális értékeket kellene képviselni, az persze büdös.

    Igazából ezt nem csak torrent oldalak ellen alkalmazhatják. Bármilyen p2p, és tartalom terjesztő weboldalak ellek (direktletöltéses oldalak: RS, MU és társai; scene blogok - a linkek miatt; stb). A kulcsfogalom a: jogsértő. Ergo ilyen alapon a Youtube-ot is simán lezúzhatnák.

    Sajnos a cikkből nem derül ki, hogy ez az ACTA, vagy a COICA...