Berta Sándor

Támadással tiltakozott a cenzúra ellen egy ausztrál hallgató

A világhálón csak Steve-o-ként ismert Steve Slayo az ausztrál webes cenzúra elleni tiltakozott az Operation Titstrom nevű Distributed Denial of Sevice (DDoS) támadássorozattal. A fiatalember elismerte a bűnösségét.

A Sydney Morning Herald tudósítása szerint Slayo ellen az ügyében eljáró bíró négy vádpontot sorolt fel ellen. Ezek között volt az elektronikus kommunikáció megzavarására való felbujtás és két rendbeli védett adatokhoz való hozzáférés. A 19 éves hallgató mindegyik vádpontban bűnösnek ismerte el magát.

Slayo azzal magyarázta a tettét, hogy annyira felbőszült Stephen Conroy távközlési miniszter internetcenzúrázási tervein, hogy először egy tiltakozólevelet akart írni a politikusnak, de azt végül nem küldte el. Majd ehelyett a számítógépes ismeretei és egy amerikai szakember segítségével DDoS-támadássorozatot indított számos kormányzati portál, köztük Conroy és Kevin Rudd miniszterelnök hivatalos honlapja ellen. A fiatalember szerepe az akcióban elsősorban a résztvevők toborzása volt.

Stephen Young ügyész elmondta, hogy Slayo rafinált módon, ügyesen eltervezett akciója során az elkövetők kihasználták az internet nyújtotta névtelenség védelmét és több portált is oldallekérdezésekkel bombáztak, ezáltal túlterheltek és így átmenetileg elérhetetlenné tettek. A bosszú mellett a diákot a média figyelmének felkeltése inspirálta. Meg akarta bénítani Ausztrália elektronikus infrastruktúráját és nevetségessé akarta tenni a kabinet cenzúrapárti politikáját.

A támadássorozat előkészületeire az ausztrál szövetségi rendőrség egyik különleges nyomozócsoportja figyelt fel február 5-én. A banánhéjat az jelentette, hogy Slayo és társai terveiket IRC-csatornákon keresztül továbbították. A 19 éves fiatal az IRC rendszerében Rand néven operátorként tevékenykedett, így biztosított számos résztvevőnek hozzáférést a továbbított információkhoz. Slayo február 10-én felszólította az ismerőseit, hogy támadják meg az ausztrál parlament honlapját, majd a támadást átirányította Conroy oldalára.

A letartóztatása után a diák elismerte, hogy másokat webszerverek megtámadására biztatott, ugyanakkor tagadta, hogy az akciókban ő maga is részt vett volna. Melainie Vinton, Slayo jogi képviselője szerint a védence másoktól kapott utasításokat, a főnökei között volt egy Pulsar fedőnevű amerikai személy. A támadások végrehajtásáért elsősorban ő a felelős és nem az egyetemi hallgató, akinek csupán annyi róható fel, hogy rossz utat választott, amikor megpróbálta hallatni a hangját.

Donna Bakos bíró ugyanakkor kétségbe vonta a vádlott jó szándékát. Az ügyvéd azonban elmondta, hogy a fiatalember az elmúlt hónapokban teljesen megváltoztatta korábbi életvitelét. Míg korábban órákon át a számítógép előtt ült, addig most rendezett élete van, barátnője lett, aki szintén elkísérte a tárgyalásra. Emellett rendszeresen sportol, zongorázik és a tanulmányaira koncentrál. Kérdés, hogy mindezek meghatották-e a bírót. Ítélethirdetés decemberben várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3LVW #1
    úgy látszik mostanában a DDoS a divat a nemtetszés kifejezésére...