MTI

Diktatúrákat buktathatnak a közösségi honlapok

Egyiptomban betiltották a Twitter és a Facebook használatát, így remélik megakadályozni újabb tüntetések megszervezését. Az internet és a közösségi hálózatok révén megnőtt az érdeklődés az egyiptomi tiltakozó megmozdulások iránt a fiatalok és a középosztály körében, ami egyaránt kihívást jelent a hatalomnak és a hagyományos ellenzéknek is.

Erőt alkalmazott a rendőrség Kairóban és Szuezben szerda délután, hogy feloszlassa a kormányellenes tüntetőket. Szemtanúk beszámolója szerint százak gyűltek össze az egyiptomi főváros központjában, az újságírók szövetségének székházánál. A rendőrök gumibotokkal ütötték a kordont áttörni igyekvő tüntetőket, majd könnygázzal próbálták megfékezni a köveket hajigáló demonstrálókat. Szuezben ugyancsak százak gyülekeztek annál a halottasháznál, ahova a keddi tüntetés egyik áldozatát elszállították. A tömeg a holttestet követeli, de a rendőrök ellenálltak, s itt is összecsapás bontakozott ki. Biztonsági források és szemtanúk szerint a tüntetők felgyújtottak egy kormányzati épületet a kikötővárosban, s megpróbálták lángra lobbantani a kormányzó párt helyi irodáját is.

A Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt megbuktató forradalom, illetve a hasonló mintát követő, több napja tartó egyiptomi tüntetések felrúgták a régi játékszabályokat, és kiszámíthatatlanabbá tették az arab országok belpolitikai életét. Hirtelen már nem elég az Anvar Szadat egyiptomi elnök meggyilkolása után életbe léptetett, és lassan harminc éve érvényben lévő szükségállapot ahhoz, hogy csírájában elfojtsa az utcai megmozdulásokat. A világhálón pedig már nem csak az államot lopva bírálók adnak egymásnak találkát: az internet a hatékony tömegmozgósítás eszközévé vált, amelynek köszönhetően Egyiptom-szerte több ezer fő adott hangot követeléseinek.

Akárcsak Tunéziában, az arab világ vezető hatalmának számító észak-afrikai országban is a Facebook és a Twitter bizonyult a legfontosabb eszköznek, hogy mozgósítsák az embereket, terjesszék a jelszavakat, és kihirdessék a gyülekezési pontokat. "Ami Egyiptomban történt, csaknem teljes egészében a Facebookon szerveződött" - mondta Iszkander al-Amrani ismert politológus és blogger.


A tiltakozó megmozdulások élharcosa, az Április 6. Ifjúsági Mozgalom a tüntetések előtt néhány nappal közvélemény-kutatás formájában a következő kérdést tette közzé a Facebookon: "Elmegy tüntetni január 25-én?". Közel 90 ezer ember válaszolt igennel, és néhány nappal később, január 25-én a három évtizede hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök a legnagyobb kormányellenes tüntetésekkel szembesült. A hagyományos ellenzék nagy része, akár iszlamista, akár világi, először csak fintorgott a kezdeményezésen vagy csak ímmel-ámmal csatlakozott hozzá, most viszont már egymás után adja ki a támogató közleményeket.

A hatóságok nem kommentálták nyilvánosan a közösségi hálók és a kommunikáció új technikáinak betörését a politikai-biztonsági kérdések területére. Mindazonáltal a mikroblog-szolgáltatásokat nyújtó Twitter kedd óta nem elérhető Egyiptomban, és részlegesen blokkolják a bambuser.com svéd honlapot, amely élőben közvetíti az interneten a mobiltelefonok vagy webkamerák által felvett videókat. A kairói Tahrír téren, a tüntetők fő gyülekezési helyszínén kedd óta nem működnek a mobilok. A demokrácia párti aktivisták ellentámadásba lendültek, és szerdán elkezdtek tanácsokat terjeszteni a technikai akadályok megkerülésére, hogy lehetővé tegyék a mozgósítás folytatását.


Mostanra a Facebook is nehezen megnyitható, helyenként már blokkolják ezt a közösségi oldalt is. A Facebookon már Hoszni Mubarak államfő és Ahmed Nazif miniszterelnök lemondását követelik, valamint a parlament feloszlatását és nemzeti egységkormány megalakítását szorgalmazó felhívások jelentek meg. A kormányszóvivő szerdán tagadta, hogy a hatóságok akadályozzák a közösségi portálok működését, mondván a kabinet tiszteletben tartja és védelmezi a véleménynyilvánítás szabadságát. A miniszterelnök ugyancsak kijelentette, hogy kormánya lehetővé teszi a szabad véleménynyilvánítást, amennyiben az jogszerűen történik.

A 2008-ban alapított Április 6. Ifjúsági Mozgalom alapvetően az interneten működik. Közlése szerint több tízezer tagja van, elsősorban iskolázott fiatalok, akik itt találták meg az önkifejezés korszerű és nyitott formáját. A több mint 80 milliós Egyiptomban 2010 végén mintegy 23 millióan használták rendszeresen vagy alkalomszerűen a világhálót, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 45 százalékkal emelkedett az internethasználók aránya. A mobiltelefonok száma egy év alatt 23 százalékkal 65 millióra növekedett a hivatalos statisztikák szerint.


A belügyminisztérium betiltott minden újabb tüntetést az országban, és egyben figyelmeztetett arra, hogy a rendőrség nem tűri el a gyülekezéseket és tiltakozásokat, azonnal lecsap az első csoportosulókra. Az egyiptomiak ugyanarra panaszkodnak, mint a tunéziaiak: a növekvő élelmiszerárakra, a munkanélküliségre és a önkényuralmi kormányzásra. Egyiptom 80 milliós lakossága évente 2 százalékkal növekszik, s a lakosság 60 százalékának - köztük a munkanélküliek 90 százalékának - az életkora 30 év alatt van. A lakosság 40 százaléka kevesebb mint napi két dollárból él, egyharmada pedig írástudatlan.

Az egyiptomi példa mindazonáltal azt is megmutatja, hogy a korszerű technológiák ismerete és alkalmazása önmagában még nem elégséges egy tiltakozó mozgalom sikeréhez, még akkor sem, ha látványos lendületet adhat. "A tüntető fiatalok a tüntetések során döntöttek arról, hogy mit követelnek", ami azt mutatja, hogy hiányzik az alapos felkészülés - mutatott rá Amrani, hozzátéve, hogy ha általános sztrájkra szólítanának fel, kevés esélyük lenne arra, egy szakszervezet legitimitásával rendelkezzenek.

Amr as-Sobaki, a kairói al-Ahram Intézet szakértője kiemelte, hogy a megmozdulások váratlanul nagy kiterjedése több tényezőnek köszönhető. A legfontosabb faktor a három évtizedes rendszer mozdulatlansága, és természetesen nagy ihletet adott a tunéziai "jázminos forradalom" is - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #33
    Látom jókat gonoszkodik veled két troll is itt, hiába, amikor tolvaj kiált tolvajt... (ami a trollozást illeti...)
  • Garrett27 #32
    Kossuthnak semmi köze Horváth Ágnes meg Kóka randalírozásaihoz. Így egy szóval le-liberálisozni Kossuthot elég furcsán hangzik.
  • Balumann #31
    Emlékeim szerint a kurucinfon percről percre írták az eseményeket, így az is egy jó forrás lett volna, ha megtalálom, de nem is kerestem tovább, mert tudom hogy szerintetek úgyis hazugságokat írnak csak.
  • Justil #30
    ménem inkább kurucinfóról idéztél, jobban passzolt volna hozzád.
  • sanyicks #29
    Vagy az történt volna, hogy ha a focihuligánok elkezdik (mer azért mentek), összeverik őket a többiek akik nem a balhéért mentek... de úgy hogy feriék odaküldték a rendőröket cukkolni, bentről meg mondták hogy "azért sem!", valszeg akkor gurult el a többinél is a gyógyszer...
  • Balumann #28
    Mindettől függetlenül én is elítélem a rendőrséggel szemben való ellenállást, és nem is értek el vele gyakorlatilag semmit + a rombolást sem teszi jogossá. De akkor sem mind1 a jövőbeli kérdéseknél az esemény tanulsága sem, mert mint láthatjuk, vannak akik nem így gondolják.
  • Balumann #27
    Wikiedián az események leírása:

    "Ez a jelenlévőkben nagy felháborodást keltett, aminek következtében a Kossuth téri tömegből több ezren az MTV Szabadság téri főbejáratához vonultak.
    A Kossuth tériek megszavazták egy petíció elkészítését, amit a MTV-ben akartak beolvastatni. A feladattal Takács Andrást és Toroczkai Lászlót bízták meg. A 21 óra 45 perc körül a petícióval a Szabadság térre érkezett a tüntetők egy csoportja, de a székházat őrző biztonsági cég emberei nem engedték be őket a székházba. Ezután Toroczkai visszament a Kossuth térre, és fölszólította a tömeget, hogy menjenek át velük a Szabadság térre. A Magyar Televízió elnöke, Rudi Zoltán továbbra sem volt hajlandó tárgyalni velük. 22 órától rendőrségi erősítés is érkezett a térre. A tüntetők elkezdték kövekkel dobálni és szidni a rendőröket. Folyamatosan érkeztek rendőri egységek, azonban a tömeg egy sikertelen oszlatási kísérlet után beszorította a rendőröket a székház bejáratához."

    A szidás az megvolt meg a fenyegetés is valószínűleg, a kővel dobálás már hazugság, hogy az oszlatás előtt volt.

    Egyébként valóban egy kicsit rosszul mondtam, a céljuk az volt, hogy ha nem hajlandók átvenni a petíciót, bemennek és megpróbálják maguk beindítani az adást, hogy felolvassanak egy petíciót. Más erőszak, kocsi gyújtogatás és a rendőrök kővel megdobálása (eleve ha nem is lettek volna ott a rendőrök, nehéz lett volna őket megdobálni, de a média még ezt is bemutatta volna, hogy lehet) NEM VOLT A TERV, SEM A CÉL. Nem tudom, hogy ezt miért olyan képtelenség megérteni.

    Trollozást, személyeskedést be kellene fejezni, és megcáfolni azok a kinntlévők beszámolóit meg a felvételeket. Hihetetlenek vagytok.
  • Balumann #26
    Miért is?
  • Csirke4 #25
    Te most vagy nagyon hülye vagy, vagy nagyon naiv, vagy succesful troll.
  • Balumann #24
    Szemjuel, miután végigolvastam szinte minden oldalt, hogy mit írnak az eseményekről, személyes beszámolókat, a tüntetés szervezésétől kezdve, és megnéztem az összes felvételt ami fenntvan ezekről az eseményekről, van fogalmam arról hogy mit írok, és éppen eléggé átgondoltam mielőtt leírtam.

    henrikk001 most alátámasztotta ezzel a hozzászólásával, hogy a hírtv forradalomról visítozását említi, az tipikus példája az "úgy kezdődött, hogy visszaütöttek".

    Ez az egész egy jó politikai húzás volt mint sok más, az emberek többsége meg úgyis benyalja, hogy a tüntetők leakarták rombolni az egész székházat. A petícióról egyébként tudtatok például, csak így mellékesen kérdezem? Mert arról tudtommal televízióban nem sokat mondtak...