MTI

Az egyiptomihoz hasonló internetkikapcsolás még nem volt

Az internet történetében az egyiptomi korlátozás számít az eddigi legsúlyosabbnak - vélekednek szakértők, akik szerint eddig még nem volt példa arra, hogy egy kormány a szolgáltatókat az az internet teljes lekapcsolására utasította volna.

A több mint 80 milliós Egyiptomban 2010 végén mintegy 23 millióan használták rendszeresen vagy alkalomszerűen a világhálót, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 45 százalékkal emelkedett az internethasználók aránya. A mobiltelefonok száma egy év alatt 23 százalékkal 65 millióra növekedett a hivatalos statisztikák szerint. A világ internetszolgáltatóit rangsoroló független elemző, a Renesys szerint pénteken hajnalra Egyiptom négy jelentős szolgáltatója csaknem egyszerre állította le teljesen a külföldi honlapok elérését.

Julien Coulon, a Cedexis francia internetstatisztikai vállalat társalapítója szerint 24 óra alatt az Egyiptomból érkező forgalom 97 százalékát veszítették el. Rik Ferguson, a brit Trend Micro nevű biztonsági cég tanácsadójának pedig az a véleménye, hogy ilyen mértékű internetzárlatra még nem volt példa a világháló történetében. Az egyiptomi kormány az elektronikus távközlés, elsősorban a mobilhálózatok és az internet korlátozásával próbálja erejét venni a három évtizede hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök és kormánya elleni tiltakozási hullámnak.

A mobilszolgáltatók az Egyiptomban érvényes szolgáltatási feltételekkel összhangban kénytelenek engedelmeskedni a hatóságok utasításainak. A korlátozásban érintett távközlési vállalatok képviselői szerint a korlátozást elsősorban azokra a területekre rendelték el, amelyek érintettek a zavargásokban. Az internetelérés korlátozására számos országban volt már példa, azonban az esetek többségében a világháló elérését csupán bizonyos oldalakra koncentrálva tették elérhetetlenné.

Az ellenállás szerveződése szempontjából elsősorban a közösségi oldalakat tekintik kiemelten fontosnak, így a 600 millió felhasználóval rendelkező Facebook, valamint a 175 milliós táborral rendelkező Twitter az, amelyet legmeghatározóbbnak tartanak. A legfeljebb 140 karakteres üzenetek továbbítására alkalmas mikroblog-szolgáltatás 2009-ben az iráni tüntetések idején kapott figyelmet, jóllehet később kiderült, hogy ezt a médiumot is inkább a külföldi újságírók és a nekik jelentő helyi informátorok használták előszeretettel.

Egyiptomban azonban nincsen kifinomult tartalomszűrési rendszer, ezért a hatolom képviselői szempontjából csak a teljes kikapcsolás jelenthette a leghatékonyabb megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rotyoka #4
  Azért, ha azt nézed itt sem volt olyan kikapcsolás, mint amit a média fosik egyfolytában.

  1. Itt elég durván gyenge a lefedettség -> Nem nehéz kikapcsolni 2 csomópontot
  2. Aljazeera az állítólagos 100%-os kikapcsolás után is végig LIVE STREAM-et tolatott.
  3. Bankok és a tőzsde furcsa mód internet nélkül is működtek...

  Na akkor hol is van a lekapcsolás?
 • AgentKis #3
  Lásd ezt
 • AgentKis #2
  Nem lehet kérdés, hogy nem ez lesz az utolsó hasonló eset. Megtörténik ez még a "fejlett" világban is, a kérdés inkább az, hogy mikor. A hatalomnak nagy ácskapocs a seggében egy kevésbé ellenőrizhető tömegtájékozódási, tájékoztatási rendszer. Egyre hisztérikusabban akarják irányítani, ellenőrizni (még olyan álindokokkal is, mint a terrorveszély, pedofília, szerzői jog megsértése). Ha érdekük úgy kívánja simán kikapcsolják majd, senkinek ne legyenek illúziói.
 • gombost #1
  Azért van még remény: http://politics.slashdot.org/story/11/01/31/0010208/Egyptians-Find-New-Ways-To-Get-Online