MTI

CEU: az internet demokratizáló erő lehet

Az internet pozitív politikai változásokat elősegítő, jelentős demokratizáló erő lehet, de összetett hatása van a társadalomra, az önkényuralmi kormányok visszaélhetnek vele - állapították meg az "Internet, szabadon 2010" című nemzetközi konferencia szakértői beszélgetésének részvevői a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU).

Az internet fejlődésével, annak globális, nyitott térré válásával összefüggő kérdéseket állítja középpontba a kétnapos tanácskozás, amelyet a CEU az innovatív internetes keresőtechnológiáról ismert Google szoftvercéggel közösen szervezett. A konferenciára több száz szakértő, aktivista és blogger érkezett, a hallgatóság soraiban a diákok mellett diplomaták is megjelentek. Az Egyesült Államokból érkezett Kim Pham, a digitális szabadságért küzdő internetes fórum, az Access Now munkatársa a pódiumbeszélgetésen kifejtette: a világháló stratégiai szerepet játszik a demokratizálódás előmozdításában, a külföldi kapcsolatteremtés révén nagyon erőteljes eszköz lehet az önkényuralmi rendszerek megnyitásában.

Shanthi Kalathi washingtoni demokrácia-szakértő elismerte, hogy az internet jelentős pozitív politikai változásokat eredményezhet, de rámutatott, sokdimenziós jelenségről van szó. Felhívta a figyelmet arra, hogy az internetet nagyon sokan és sokféleképpen használhatják fel: civil szervezetek erősíthetik vele a demokrácia nyilvánosságát, de önkényuralmi kormányok számára is eszköz lehet, sőt, terrorista csoportok is élhetnek vele. Kalathi azt mondta: az internet a jövőben is demokratizáló erő lehet, de a kormányok egyre inkább "beszállnak a játékba" az internet működési kereteinek szabályozásával. Szerinte a kormányok és nemzetközi szervezetek szintjén fog eldőlni, hogy a világhálót mire lehet majd használni.

Jevgenyij Morozov, az amerikai Stanford Egyetem demokrácia központjának kutatója arra hívta fel a beszélgetésen a figyelmet, hogy az internet autonóm erő, ugyanakkor egyértelműen hatalmi eszköz. Szerinte az olyan vezető internetes cégek, mint a Google vagy a Facebook egyre inkább politikai eszköznek tekinthetők, mivel a kormányok a demokratizálódást elősegítő szférába sorolják őket. Érvelése szerint tisztázatlan, hogy például a nacionalizmus vagy a vallás hogyan befolyásolja egy társadalom demokratizálódását, és az sem ismert, hogyan hat az internet a nacionalizmusra és a vallásra, így nehéz megítélni az internet hatását a demokratizálódásra.

"Bármivel elő lehet segíteni pozitív politikai változásokat, akár fegyverekkel is, a felhasználás módja a lényeg" - mondta Morozov. A szakértő illúziónak nevezte azt a képzetet, hogy a világ digitalizálódásával a világ jobbá válik. Azt mondta, sokan azt hiszik, hogy a decentralizált világháló kiterjedésével a népek befolyásolhatják kormányaikat, de erre szerinte egyelőre nincs döntő bizonyíték. "A decentralizáció nem jelenti azt, hogy mindenki szabaddá válik" - mondta, és hozzátette, nincs például meggyőződve arról, hogy az internet a közeljövőben Kínában elő fogja segíteni a nyugati típusú demokrácia megjelenését.

A CEU konferenciáján fórumot kapnak nemzeti esettanulmányok, terítékre kerül az amerikai kormány szabályozási politikája, ezenkívül bemutatják az átláthatóság és elszámoltathatóság előmozdításáért tett erőfeszítéseket, és megvizsgálják az internet nemzetbiztonsági vonatkozásait is. A konferencián műhelybeszélgetések keretében aktivisták, civil szervezetek és cégek segítik a résztvevőket annak elsajátításában, hogy az interneten szabadon fejezzék ki véleményüket, megőrizzék biztonságukat és személyiségi jogaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!