Berta Sándor

Kiberzaklatásoktól tartanak az osztrák orvosok

A Bécsi Orvosi Kamara mindenkit arra figyelmeztetett, hogy beláthatatlanok lehetnek egy esetleges egészségügyi adatokat és orvosokat érintő kiberzaklatási ügy következményei.

"A korszerű információ technológia egyre fontosabb, de az egészségügyi adatok a magánélet és az orvos-beteg bizalmi viszony részét képezik. Éppen ezért nem nem szabad megengedni, hogy ezekbe az információkba illetéktelen személyek és intézmények betekinthessenek. Egyrészt támogatandó, hogy a kezelőorvosok és az ápolók bepillantást nyerjenek az egészségügyi szempontból fontos anyagokba, másrészt viszont nagyon magas az adatokkal való visszaélés kockázata. Rossz kezekbe kerülve különösen a fertőző és a szexuális úton terjedő betegségekkel, valamint a gyógyszerekkel kapcsolatos információk hordozzák magukban a diszkrimináció vagy a kiberzaklatás kockázatát" - jelentette ki Thomas Szekeres, a Bécsi Orvosi Kamara alelnöke.

A szakember egy francia tanulmányból idézett, mely szerint a helyi orvosok gyakran nagyon gondatlanul járnak el és a Facebookon, illetve más közösségi platformokon is kiadják személyes adataikat, a fotóikat, a születési időpontjukat és más fontos információkat. Emellett gyakran felveszik a betegeiket barátnak és eközben elfelejtik, hogy ezzel támadási felületet kínálnak. Ismertek olyan esetek, amikor a páciensek a betegségük lefolyását egy rossz kezelésre vezették vissza és ezért személyes bosszúhadjáratot indítottak az orvosuk ellen. Egy ilyen támadás pedig a kibertérben nagyon könnyen kivitelezhető.

Egy amerikai tanulmány rámutatott, hogy ennek az ellenkezője is könnyen előfordul. Amerikai orvostanhallgatók például gyakran mesélnek történeteket a betegeikről vagy az egészségügyi állapotukról. "Voltak olyan blogbejegyzések, amelyekben szexuális diszkrimináció és obszcén dolgok is szerepeltek, ez pedig orvosetikai szempontból teljesen elfogadhatatlanok. A titoktartás fontos részét az orvosi eskünek, amit a digitális térben is be kell tartani" - hangsúlyozta Thomas Szekeres.

A szakember végül leszögezte, hogy az orvosoknak figyelniük kell arra is, hogy a chateken és a különböző fórumokon milyen információkat adnak ki, hiszen ezek az adatok szintén könnyedén illetéktelenek kezébe kerülhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!