Berta Sándor

Minden második osztrák diák a függőség közelében

Ausztriában képletesen szólva megkongatták a vészharangokat az iskolaorvosok. Az ok: a játék- és internetfüggőséggel kapcsolatos legfrissebb felmérés döbbenetes eredménnyel zárult.

Az osztrák diákok egészségügyi állapota mindennek nevezhető, csak éppen optimálisnak nem, derült ki egy 1200 iskolaorvos bevonásával elkészített felmérésből. Az okok közül elsősorban a jelentős mértékű számítógép- és mobiltelefon-használatot kell kiemelni. De emellett folyamatosan erősödik a diákok körében az erőszakra való hajlam és az osztálytársaikkal által elkövetett erőszakos cselekmények száma is. Minden ötödik oktatási intézményben már legalább a nebulók 40 százaléka érintett erőszakos ügyekben.

A megkérdezett osztrák tanulók 4 százaléka mondta azt, hogy nagyon jó és 48 százaléka, hogy jó az általános egészségi állapota. 35 százalékuk kielégítőnek, míg 12 százalékuk megfelelőnek nevezte az egészségi állapotát. A lányok 39, a fiúk 32 százalékánál alakulhat ki mobilfüggőség, míg a lányok 13 és a fiúk 26 százalékánál jelent fenyegető veszélyt a játékfüggőség. A televíziófüggőség a lányok 15 és a fiúk 11 százalékánál alakulhat ki.

Az osztrák oktatási intézmények 70,7 százalékában mindennapos jelenségnek számít az iskolai erőszak és a megkérdezett tanulók 20 százaléka érintett is lehet ilyen esetekben. Az iskolák 21,4 százalékában ugyanakkor az utóbbiak aránya 20 és 40 százalék között van.

A túlzott internet- és számítógép-használat alaposan kihat az étkezési szokásokra is, felborítja a normális táplálkozást. Akik napi 8 vagy még több órát ülnek a monitor előtt, nem esznek rendesen, inkább csak mindig gyorsan csipegetnek chipset vagy más harapnivalókat. Az iskolák 32,3 százalékában a megkérdezett lányok 11-20 százalékánál; 27,3 százalékában pedig 21-30 százalékánál alakult ki túlzott soványság vagy étkezési probléma. A fiúk esetében az iskolák 42,4 százalékában ez az arány legfeljebb 10 százalék, míg 27,3 százalékában 11-20 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerhard #7
    http://www.kelethir.hu/cikk/game_over_a_valo_vilagban/5780
  • Julius Caesar #6
    SOkat játszottam régen én is. most az elmúlt egy évben apadt, most elkezdtem pár hete gitárt tanulni, eljárok kurzusra (gitár + herfli, bár az még csak most indul).

    Mindjárt nem is olyan érdekes a gép. Max msn, fórumok, hírportálok. Viszont egyre több koncert, szocializáció.

    Ennyi. A gyereket le kell foglalni, nem csak berakni a VIVA tévé meg a sims elé.
  • Rotyoka #5
    fejlődik a kibaszott világ és ennyi.
  • amitakartok #4
    Nálam is hasonló volt a helyzet de most (19 évesen) már szinte egyátalán nem is játszom a gépen. Sőt, éppenhogy halálra unom magam a monitor előtt (meg nem is nagyon van rá időm mert most kezdem az egyetemet). Na ezt pár éve biztos nem tudtam volna elmondani.

    Abban egyetértek, hogy a szülők gyakorta nem veszik komolyan a nevelést aztán ha meg ha a gyerek nem abba az irányba megy, amerre ők akarják, akkor átesnek a másik végletbe. Ezt kellene elkerülni de nem teszik mert így könnyebb.

    Arról nem is beszélve, hogy van, amikor éppenhogy a szülő erőlteti rá a gyerekre azt, amit talán nem kéne. Engem pl. tavalyelőtt megkérdezésem nélkül felírtak járművezetői tanfolyamra, hogy "ezzel se lógjak ki a többiek közül". Mostanában meg egyre gyakrabban fordul az elő, hogy ha valamiben döntenem kell, akkor:

    -> Ha nincs véleményem és másra akarom hagyni, akkor jön a "felnőtt vagy, ez a te dolgod" szöveg.
    -> Ha van véleményem és ki is akarom fejteni, akkor meg persze "hülyeséget beszélek".
  • paraszgyerek #3
    Ezt hozta a modernnek mondott liberális családmodell, jobban mondva családellenes modell - nem csodálom, hogy a karrierista szülők bébisíntérje mellett, búra alatt felnövő generáció nem talál és nem is kap más elfoglaltságot csak zombul a gép előtt... sajnos itthon is látom a környezetemben, hogy ha valakinél gallyra megy az ottoni pc és "nem tudja a gyerek megcsinálni a házit" akkor dráma van - mintha más már nem is létezne, csak a villanypásztor...
  • tmisi #2
    Szerintem inkább az a baj, hogy mindent korán kezdenek. Minek egy első osztályosnak érintőképernyős multimédiás telefon? Aztán csodálkozik a tanár/szülő, ha nem figyel órán a gyerek? Én az első mobilom érettségi előtt kaptam. Igaz még csak akkor kezdtek elterjedni. Az sem megoldás, hogy megvesszük a PC-t, a gyerek letölti sok játékot, oszt elvan a monitor előtt egész nap. Így könnyű a "nevelés". Pl. unakaöcsém (14 éves) szétkönyörögte magát a laptopért, hogy külön gépe lehessen facebookozni meg msn-ezni, most meg lehet el lesz tiltva tőle, nehogy a tanulás rovására menjen (most kezdte a gimit).
    A tanárokban igazad van, egyre több a fiatal pedagógus, akik lazán veszik az egészet és nincs tisztelet irántuk a tanulók részéről. De ez már tíz évvel ezelőtt is így volt, a fiatal tanárok óráján ment a duma, az öregekén meg kuss volt, mint a temetőben.
    De majd kinövik egyszer. Pl. én régebben 6-8 játékot nyomtam egyszerre, most meg jó ha 2-3 fenn van. Mondjuk 27 évesen már valóban nem a játéknak kéne az elsődlegesnek lennie. :)
  • sathinel #1
    Megint ez az elcsépelt téma. Én is sokat verekedtem, és ezért elvittek sportolni. Kb a 4. helyen meg is maradtam mert tetszett, és lefoglaltam magam. utána ezek az események fokozatosan eltüntek. Számítógépre meg rendesen rákattantam, és nem lettem később sem elmebeteg. Szerintem csak nem tudnak mit kezdeni a feles energiájukkal. Persze jobb azt mondani hogy tiltsák a telefonálást????? meg a számítógépes játékokat, erőszakos filmeket, mint hogy nevelni is kellene, nem csak korlátozni. Mindenkit másképp lehet megfogni. Műszaki rajz versenyre is azért mentem el mert hiányozni lehetett a suliból, és ezzel keltették fel a figyelmem. Országos 3. sem lehettem volna ez nélkül. De ha a tanár erőszakkal akar rávenni valsz még ma sem tanultam volna ennyit.

    A jó tanárokból kevés volt régen is de tömegtermelésük miatt ezek még kevesebben lettek szerintem. De ez nem a fő ok hanem a rég jól ismert téma....

    Ted.com-ot tudom ajánlani megint ahol ezt a témát boncolgatták már sokan.