Berta Sándor

A kórházakat is meghódíthatják a tábla PC-k

Hamarosan a klinikákon is annyira elterjedhetnek az Androidos okostelefonok, a tábla PC-k és az iPadek, mint a sztetoszkópok, az orvosi maszkok és a szikék.

A távgyógyászati szolgáltatások, a retinaimplantátumok és a robotliftek már részét képezik a mindennapi életnek, azonban az Exthex cég szerint mindez csak a kezdet. "Az orvosok a jövőben mobil készülékkel fognak felbukkanni a kórházi ágyak mellett" - állítja Oliver Bernecker, az Exthex vezetője. A szakember úgy vélte, hogy miközben az okostelefonokat és a tábla PC-ket jelenleg elsősorban szórakoztatási és kommunikációs célokra használják világszerte az emberek, a jövőben már állandó szereplői lehetnek a kórházi életnek.

Igazán forradalminak nem is maguk az eszközök számítanak, hanem a rájuk telepíthető Excellent Mobile Medical Assistant (EMMA) nevű szoftver, amelyet eredetileg az iPad, az iPhone, a Galaxy Tab és más Androidos készülékekhez fejlesztettek ki mobil alkalmazásként. Az EMMA a jövőben az orvosok és a nővérek technikai asszisztense lehet. A program alkalmas a legfontosabb egészségügyi jellemzők és értékek (hőmérséklet, pulzus, vérnyomás stb.) mérésére, digitális tárolására, továbbá a betegek és az orvosok pontos tartózkodási helyének megállapítására, s ezenkívül számos más feladat elvégzésére.

A Welsi Gyermekklinikán már tesztelik a szoftvert. Bernecker közölte, hogy az EMMA hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezhet, hiszen hamarosan elérhető lehet a Windows Phone 7-re is. Az Exthexnél egy 14 fejlesztőből álló csoport felel az innovációért. Az ő érdemük többek között az is, hogy az EMMA képes kihasználni a mobilok vagy a Galaxy Tab kameráiban rejlő lehetőségeket. A beépített kamerák ugyanis kiválóan alkalmasak lehetnek bizonyos orvosi helyzetek dokumentálására.

Szintén új lehetőségeket biztosítanak az integrált WLAN-modulok. Az Exthex vezetője rámutatott: a kórházak közül egyre több épít ki a területén vezeték nélküli hálózatokat. Ezek és az EMMA segítségével naprakészen nyomon követhető a raktáron lévő gyógyszerek mennyisége és meghatározható a WLAN-chippel ellátott betegek vagy éppen bébik pontos helyzete. Minden rögzített vagy továbbított adat egy központi szerverre kerül, a készülékeken semmilyen egészségügyi vagy személyes információt nem őriznek meg, ezáltal biztosítható a szükséges adatvédelem. A rendszer azonban közel sem tökéletes, még meg kell oldani a betegek egyértelmű személyi azonosítását, mert csak így biztosítható a pontos diagnózisok elkészítése és így zárhatók ki az esetleges visszaélések.

Az EMMA beszerzési és integrálási költsége 30 000 euró. Mindez a szakember szerint sokkal olcsóbb megoldás, mintha a kórházak új személyi számítógépeket vásárolnának, ráadásul egy PC-t nem vihet magával az orvos vagy a nővér a betegágyakhoz. A laptopok szintén túl nagy méretűek. Az is az EMMA mellett szól, hogy a személyzet okostelefonjai vagy tábla PC-i így többcélú eszközökként használhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #6
    Viszont van bennük wifi/3g... amivel lehet csatlakozni nagyobb számítási feladatokat is végző gépekhez. Pl. miből áll az, hogy egy frissen készült röntgenképet átlőjenek a doki tabletjére. Úgyanígy egy vizitnél simán hozzáférhet az egyes ágyakban fekvők kórtörténetéhez, műtéti képeikhez, röntgenfelvételekhez, mindenféle mért / begyűjtött adatokhoz, gyógyszerezést tud elrendelni, stb. Ez nem annyira sci-fi, svédeknél pl. már össze vannak kapcsolva a kórházak, az orvos a neten hozzáfér más kórházakban elkészített adatokhoz, felvételekhez, a receptek is már csak neten vannak kezelve.

    A könnyű tablet-ekben nagy jövő van, ha megoldják hogy egy 8 órás munkanapot végigvigyen. Az ár is nyilván zuhanni fog pár éven belül ahogy tömegesen elkezdik nyomni őket, nézd meg egy mobilteló vagy mp3-playa most mennyibe kerül. Rengeteg felhasználási terület van, ahol alapvetően mobil info-hozzáférésről van szó és viszonylag egyszerűen bevihető (nem kelljen túl sokat gépelni) döntésekről.
  • Reb Tevye #5
    "a WLAN-chippel ellátott betegek vagy éppen bébik"

    ???????????

    Ketteske! Már megin' a nővérszálláson van?!
  • kvp #4
    Ez csak egy mobil kijelzo a korhazi kozponti rendszerhez. Tehat ahol eddig is lekerheto volt az osszes beteg osszes adata a kozponti korhazi adatbazisbol, ott ezentul nem kinyomtatjak es egy irotablara csiptetve adjak oda az orvosnak, hanem a tablet-jen tudja megnezi oket. Masik hasznos funkcio, hogy az amerikaban meg mindig elterjedt szemelyhivokat kivalthatjak mobiltelefonokkal is, ami meg az orvos gps koordinatait is megadja, tehat tudjak mikor ki van egy veszhelyzet eseten elerheto kozelsegben. A rendszer kozponti magja egy szerver szoftver amit a korhaz kozponti nyilvantarto szerverere kell felrakni, hogy az adatok a szemelyzet szamara elerhetove valjanak a mobil keszulekeken.
  • Ferrer #3
    A tablet gépek túl kicsik komoly számítások elvégzésére. Ezt szvsz senki sem tagadhatja..
  • RecoPhile #2
    Szerény véleményem szerint 300$-nál drágább tablet gépek nem is kellenének kórházakba. Sőt csak pénzkidobás lenne a fölött költeni egy ilyenre.
  • Solten #1
    "Az orvosok a jövőben mobil készülékkel fognak felbukkanni a kórházi ágyak mellett"

    O, ezt mar muvelik evek ota, sot nemelyik doki operacio kozben is, veletlenul benn maradt a szike a paciensben? No problem, megesik...