Berta Sándor

Ruhán keresztül is elvégezhetők az EKG-vizsgálatok

A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan érme méretű szenzort fejlesztettek ki, amelynek a segítségével az EKG-mérések különleges gél nélkül, akár a ruhákon keresztül is elvégezhetők.

Az új rendszer minden mérési adatot vezeték nélkül továbbít a számítógépeknek. A szakemberek azt várják a megoldástól, hogy javítja az emberek általános egészségügyi ellenőrzési kedvét. Az érzékelő mellett a tudósok dolgoznak egy olyan szenzoron is, amely képes közvetlen kapcsolat nélkül mérni az agyhullámokat. Amennyiben ez az eszköz is megvalósulna, úgy egyszerűen elvégezhetőek lennének az EEG-vizsgálatok. Ráadásul az utóbbi megoldás előnye, hogy később akár a gondolatirányításban is szerepet kaphatna.

"Egy nagyon érzékeny érzékelőt akarunk létrehozni, amelynek segítségével a hajon keresztül érkező jeleket megbízhatóan lehet fogni. Így nincs szükség különböző gélekre és nagy előkészületekre. Ez olyan megoldás, amely egyszerű és gyorsan használható" - jelentette ki Mike Chi doktorandusz. Egy ilyen rendszer széles körűen alkalmazható és különösen akkor lehet érdekes, hogy ha hosszú távon is zökkenőmentesen működik. Lehetővé válna például, hogy a betegek a szenzoroknak köszönhetően könnyebben kommunikálhassanak a külvilággal, de ugyanígy elterjedhet ez a megoldás a számítógépes és videojátékoknál, illetve az egészségügyi állapotfelméréseknél is.

A kutatók a vezeték nélküli adattovábbítást biztosító EKG-szenzort egyelőre az egészségügyi területen hasznosítanák. "Programunk célja, hogy a szenzortechnológiát a kórházak helyett a lakásokban is meghonosítsuk anélkül, hogy a betegek mozgását korlátoznánk" - nyilatkozta Gert Cauwenbergh professzor. Éppen az utóbbi miatt fontos, hogy a vizsgálatoknál nem lesz szükség a különleges gélekre és más anyagokra. Chi szerint a megoldás megbízható és olcsó, ráadásul akár rövid hatótávolságon és a ruházaton keresztül is működik. A cél egy olyan eszköz létrehozása, amely akár sorozatgyártásra is alkalmas. Ehhez azonban még fel kell erősíteni a szenzor által mért testjeleket és ezzel párhuzamosan ki kell szűrni az elektromos környezeti zajokat. A kész rendszer várhatóan több érzékelőből áll majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stinkydiver73 #4
    "Ehhez azonban még fel kell erősíteni a szenzor által mért testjeleket és ezzel párhuzamosan ki kell szűrni az elektromos környezeti zajokat."
    Ez az egyetlen nehézség az egészben, de már csak ezt kell megoldaniuk :)
  • mad mind #3
    Izé, milyen hosszadalmas előkészületekről beszél ez? A vizsgálat nem tart tovább 5 percnél. Ja le kell venni a felsőruhát és az a prűd amerikaiaknál már nem jöhet szóba.
  • Balazs127 #2
    Éreztem, hogy egyes trollok funcionálisan analfabéták :D
  • Penge4 #1
    "Ráadásul az utóbbi megoldás előnye, hogy később akár a gondolatirányításban is szerepet kaphatna."

    És mi vagyunk a "terroristák", ugye? A rendszer ellenségei.