Berta Sándor

Pontosította szabadalomsértések elleni beadványát Paul Allen

A korábban megadott határidőre elkészítette és be is nyújtotta a kiegészítéseket tartalmazó dokumentumát a Microsoft társalapítója. A szakember ezzel is jelezte: nem tett le tervéről és kártérítést akar kicsikarni az IT-óriáscégektől.

Az 57 éves Paul Allen tavaly augusztus végén döbbentette meg a Szilícium-völgyet, amikor bejelentette, hogy négy szabadalma megsértése miatt többek között beperli az AOL-t, az Apple-t, az eBayt, a Facebookot, a Google-t, a Yahoo-t, a YouTube-ot és a Netflixet. Az eljárásból viszont kimaradt a Microsoft és az Amazon. A milliárdos azzal érvelt, hogy ez a 11 vállalat jogsértő módon szerezte meg az Interval Research nevű cégtől négy levédetett ötletét, majd ezeket felhasználták saját fejlesztéseikben.

A négy szabadalom Allen állítása szerint alapvető fontosságú az internetes keresők és az online piaci platformok működése szempontjából. Allen szabadalomsértési beadványát Marsha Pechmann bíró formai okokból elutasította, mivel kifogásolta, hogy a felperes nem elég pontosan írta le, hogy a vállalatok mely termékekkel vagy szolgáltatásokkal sértették meg a szabadalmi jogait. Pechmann december 28-ig adott haladékot Allennek a hiányosságok pótlására.

Nos, mindez a Seattle Times tudósítása szerint időben megtörtént, így elvileg már semmi akadálya nincs a per folytatásának. Az újság cikkében kiemelte, hogy a milliárdos legújabb dokumentuma 35 oldalas és minden kért pontosítást tartalmaz, így a bíróság pontosan megállapíthatja majd, hogy valóban történt-e szabadalomsértés vagy sem.

Az új anyagban összesen 40 olyan fotó is van, amelyek Allen ügyvédjei szerint azt bizonyítják , hogy a Google által fejlesztett Android operációs rendszer sérti az Interval Licensing 6,034,652 és 6,788,314 számú szabadalmait. Ez a két szabadalom egy olyan eljárást ír le, amellyel a felhasználók figyelme diszkréten felkelthető. A megoldást az Android egyaránt alkalmazza a naptárbejegyzésekre való emlékeztetés és a beérkező üzenetekről való tájékoztatás esetében. Szabadalomsértőek az Apple asztali widgetjei és az AOL Instant Messenger programjai is.

Ezenkívül szabadalomsértő megoldások kerültek az AOL, az Apple, az eBay, a Facebook, a Google és a Netflix ajánló-, levelező- és fotórendszereibe, valamint az alkalmazott spamszűrőkbe. Amennyiben a bíróság jogerős ítéletében helyt ad a beadványnak, úgy a 11 óriáscég akár összesen 500 millió dolláros kártérítést is fizethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #15
    Kiegészítek: És pontosan ezért undorító dolog a szoftver szabadalom business, mert Paul Allen cége jó eséllyel úgy fog egy rakás pénzt bekaszálni szoftverfejlesztő cégeken hogy:
    - 1 programozója sincs
    - 1 sor programot se írt

    Ha belegondoltok ez azt jelenti, hogy úgy lehet a legtöbb pénzt kihozni a szoftveriparból, hogy nem fejlesztünk, még véletlenül sem. Mert így biztosan nem sértjük senki szabadalmát, viszont mindenkinél bepróbálkozhatunk a sajátjainkkal, bármilyen kevés saját szabadalmunk is legyen.
  • Komolytalan #14
    Rengeteget. De nem is ez a lényeg. A gyakorlatban ez így működik kb:
    M$ odamegy az Oraclehoz: "Figyusz, ti megsértettetek 700 szabadalmunkat, ezeket ni:" és átad egy 700 elemű listát. Erre az Oracle: "Ok, várjatok egy hetet", és 1 hét múlva adnak az M$nek egy 800 elemű listát, amin meg az M$ sérti az ő szabadalmaikat. Ezután leülnek, és azt mondják: te figyelj faszikám, mit szopjunk itt 2 perrel, aminek összesen 1500 beárazandó tétele van: kössünk egy keresztlicensz szerződést, onnan kezdve mindketten használhatjuk egymás szabadalmait, és te megfejed az Apple-t, én meg az IBMet. És mindez egy addig, amíg két olyan portfóliót nem állítanak egymással szemben, ahol az egyik jóval kisebb a másikhoz, mert ott lejátsszák a pert, és a kisebb cég fizet, vagy csődbe megy.

    Szóval az egésznek köze nincs már a szoftverekhez, ez az ügyvédek undorító játéka.
  • torzsvendeg #13
    Vajon Paul Allen meg tudná számolni hogy MS hány szabadalmat sértett meg?
  • Komolytalan #12
    Nem öregem, nem az a baj, hogy nincs annyi jó ötletem, mint Paul Alennek. Megkockáztatom 10x annyi jó ötletem van mint neki. 2 gond van, amiért én itt vagyok, ő meg ott:
    1. A szoftver szabadalomnak és az ötlet kitalálójának köze nincs egymáshoz. Fogod magad, beviszed a QuickSort algoritmusát, amit mindenhol tanítanak programozásból, és szabadalmaztatod. Ha senki se tette meg előtted, akkor megkaszálod utána a világ összes IT cégét, mert kb mindenki használja. Ha meg szabadalmaztatták előtted, akkor buktad a szabadalmaztatás árát. Ami nem kevés, lásd 2. pont:
    2. Egy szoftverszabadalom bejegyzése 100ezer USD. Igen, 20MFt. Ezért annyit csinálnak, hogy az általad benyújtott dokumentumokat iktatják, és megmondják neked a szabadalom számát. Miért 20 MFt ennek az ára? Lehet találgatni...
  • Komolytalan #11
    "Évekkel ezelőtt kitalált valamit"
    Ez így nem teljesen igaz. Évekkel ezelőtt volt annyi pénze, hogy szabadalmaztasson mindent, ami a fülébe jutott. Nagy különbség. És ez a alap probléma a szoftver szabadalmakkal, hogy ha nekem eszembe jut valami egy feladat kapcsán, akkor azt megvalósítom, és örülök, hogy megint egy f.sza dolgot alkottam. Mondjuk egy újszerű UI elemet. Ő meg ha lát/hall akármit, ami megtetszik neki akkor szabadalmaztatja. Mint a cikkben említett 2 szabadalom: "Ez a két szabadalom egy olyan eljárást ír le, amellyel a felhasználók figyelme diszkréten felkelthető." Eszemfaszommegáll: 2 UI elem leírása, és ezért kér 1 valag pénzt? Oszt nyomógombot rakhatok-e ezentúl a képernyőre? Egérgörgőt használhatok-e? Vagy csak ha megveszek 10 milliárd USD értékű szabadalom porftóliót?
  • RecoPhile #10
    Kína és talán É-korea és vietnámon kívül MINDENKI elfogadta szabadalmat védő szerződést.
  • TomecK #9
    Általában azok állnak ilyen hisztérikusan és naivan a szabadalmakhoz akik nem tudnak kitalálni semmi érdemlegeset, vagy egyszerűen nem értik mi is az a szabadalom. Paul Allen kitalált 1-2 jónak tűnő ötletet, amit volt esze és szabadalmaztatott, tegyük hozzá általános dolgokat nem lehet szabadalmaztatni. Majd mikor ti is kitaláltok valami kurvára egyszerű mégis zseniális dolgot és netalán gondolkodtok rajt, hogy egyszer majd ha lesz rá pénzed üzletet csinálsz belőle, és azt veszed észre, hogy valahol másnak is eszébe jutott de te nem szabadalmaztattad, na akkor kurvára el tudja venni az a kedved az élettől is. A szabadalom rendszer is elég szépen szabályozva van, nem lehet vele azért olyan egyszerűen milliókat keresni ám. Csak akkor tudod perelni azt aki szerinted lopott tőled, ha szinte ugyanazt használja amit te belefoglaltál a szabadalomban. Ha ez így történt akkor az pedig igen is, lopás.
  • manoszey #8
    Ja, mondjuk amcsiban ez tényleg érdekesen van, kb még a fingszagot is szabadalmaztatják, mondjuk ez a rendszer hozzá is járul a fejlődésükhöz, mert nálunk hasonló esetben fillérekért lenyúlják az ötletet, aztán mások keresik meg a pénzt a feltaláló helyett. Ettől persze ilyen apróságokra nem kéne kiterjeszteni a jogot, mert megyek és szabadalmaztatom az "a" betűt, aztán jól jogdíjat szedek mindenkitől aki használja
  • sedward #7
    Levédette azt, hogy a "felhasználó figyelme diszkréten felkelthető"... Menjen az ilyen a fenébe az egész rendszerével együtt...
  • IMYke2.0.0.0 #6
    Tévedsz...