MTI

Amerikai cégek nyújtják be a legtöbb szabadalmat

Az Egyesült Államok volt 2007-ben is a világ "legleleményesebb" országa, onnan nyújtották be a legtöbb szabadalmat a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO).

Rekord számú, a megelőző évhez képest 4,7 százalékkal több, összesen 156 ezer nemzetközi szabadalmat jelentettek be a WIPO-nál. Ennek egyharmada, 52 ezer kérelem az Egyesült Államokból érkezett. Amerikát a rangsorban Japán, Németország, Dél-Korea, Franciaország, Nagy-Britannia és Kína követi. A korábbi években megfigyelt folyamat tavaly is folytatódott: a világon az innovációs tevékenységek súlypontja Északkelet-Ázsiába helyeződik át. Japán, Dél-Korea és Kína a benyújtott szabadalmak 26 százalékát képviselte.

Dél-Koreában és Kínában kiemelkedően nagy, 18,8, illetve 38 százalékban növekedett a szabadalmak száma. Előbbi Franciaországot megelőzve került a negyedik helyre, utóbbi Hollandiát szorította lejjebb a hetedik helyről. Kína teljesítménye különösen figyelemre méltó: az utóbbi három évben 43, 58 és 38 százalékos növekményt rögzítettek. Magyarországról tavaly 160 szabadalmat jelentettek be, a 2006-os 145 és a 2005-ös 160 után.

A cégek rangsorát 2100 szabadalommal a japán Matsushita vezeti, amely a 2002 óta élenjáró holland Philipset taszította le a csúcsról. Mindkét vállalatóriás az elektronikai ágazatban működik, mint ahogy a harmadik helyezett német Siemens is. A vezető húsz vállalatból hat-hat amerikai, illetve japán, három német. A legtöbb újítást benyújtó cégek között volt a német Bosch, a japán Toyota, valamint az amerikai Qualcomm, Microsoft, Motorola és a finn Nokia.

Az ENSZ szakosított szervezeteként működő WIPO jelentése szerint a legtöbb szabadalmat a telekommunikáció, az információtechnológia és a gyógyszeripar területén nyújtották be. A szabadalmi beadványok egyre nagyobb hányadát elektronikus úton juttatják el a szervezethez, ami meggyorsítja a technológia újítások átfutási idejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • snorbi #3
    többek között - gondolom - szoftverszabadalma :\
  • Cat #2
    aha, meg a Microsoft, IBM, Google stb. óriások tizezernyi szabadalma.
  • roliika #1
    Öhh ja...motoros tollseprű, vok ami másnak van becézve egy nyél miatt, gőzölős szőnyeg vasaló, és hasonlóan értelmes dolgok.